Alimente pe care nu ar trebuie sa le congelezi

| | Actualizat: 2019-11-22 13:16:39

Congelatorul este cea mai mai buna alegere atunci cand vine vorba de mancarurile gata preparate pentru a fi pastrate in siguranta inainte de a fi reincalzite sau ingredientele necesare pentru a gati, fara a fi nevoita sa mai treci prin piata. 

Dar pot fi congelate toate alimentele? Care dintre nu ar trebui congelate? Nutritonista Carlota Reviriego iti spune cum sa pastrezi alimentele pentru dieta copilului intr-un mod sanatos si sigur. 

Alimente care pot fi congelate

Multe alimente cum ar fi carnea, pestele sau majoritatea legumelor, fasolea verde, mazarea, conopida, broccolii sau morcovii, de exemplu, pot fi congelate. Si ar fi bine sa fie spalate inainte de a fi inghetate, pentru a-si pastra substantele nutritive la maximum. 

Alte alimente pot fi inghetate in functie de modul in care vor fi folosite dupa decongelare, deoarece textura lor poate fi modificata. De exemplu fructele, cum ar fi bananele sau capsunile, daca trebuie folosite in smoothie-uri sau inghetata, sau rosii, ardei sau dovlecei, pentru a se folosi intr-un sos.

Alimente care nu trebuie congelate 

Nu toate alimentele pot fi inghetate, deoarece isi pierd aroma si textura atunci cand sunt dezghetate. Cartofii sunt unul dintre aceste alimente. Din cauza compozitiei sale, in special a continutului ridicat de apa, cartofii rezista foarte mult la inghet. Cand este decongelat, aspectul ferm al acestuia inceteaza sa mai retina apa in interior.

Nici pastele nu ingheata prea bine, asa ca nu este convenabil sa faci mai multe pentru a le pastra.

Legumele pentru salata, din cauza continutului ridicat de apa, nu este indicat sa fie congelate. De asemenea, in acest caz, frunzele tind sa se inroseasca, oferind salatei un aspect neplacut si isi pierd si fermitatea. Continutul lor de micronutrienti poate fi, de asemenea, afectat. Pentru ca nu mai retin apa, acestea isi vor pierde toate vitaminele solubile in apa si un anumit continut de minerale.

Ouale, fie ele crude sau fierte, nu suporta procesul de inghet, pentru ca isi pierde foarte mult din proprietati. Nici produsele lactate nu suporta bine congelarea, deoarece este dificil sa-si recupereze emulsia initiala.

Reguli de baza pentru congelarea alimentelor

  • Mancarea trebuie sa fie rece inainte de a fi congelata.  
  • Nu ingheta alimentele care au fost deja congelate. La decongelarea lor, bacteriile prezente incep sa se inmulteasca, crescand populatia lor. Numarul de bacterii prezente in momentul dezghetarii este mare, deoarece prin congelare acestea nu mor si pot cauza probleme.
  • Alimentele sau mancarea trebuie sa fie bine impachetate pentru a evita deteriorarea congelatorului.
  • Pune eticheta pe mancare cu data de congelare si respecta timpii de depozitare maximi. Congelatorul trebuie verificat frecvent, iar mancarea sau alimentele nu trebuie pastrate mai mult de 9 luni.

 

Citeste si despre