Sunteti posesorii unui caine sau micutii vostri isi doresc un astfel de companion? Mihai Nae, cel mai titrat dresor al momentului, ne explica de ce este necesara educatia patrupedului si in ce mod ajuta un copil participarea activa la sedintele de dresaj.
Copilul.ro: Este sau nu folositor sa implicam copilul in educatia cainelui?
Mihai Nae: Relatia dintre copilul nostru si caine este foarte importanta, pozitia ierarhica in familie fiind esentiala. Daca copilul nostru ocupa o pozitie ierarhica inferioara cainelui este posibil sa ne confruntam cu o atitudine nepotrivita din partea cainelui fata de copil. Participarea copilului la sedintele de dresaj nu face altceva decat sa faca patrupedul sa inteleaga ca si copilul ii este stapan si asa ii va oferi respect, raspunzandu-i la comenzi.
Copilul.ro: Pentru familiile cu copii micuti, care intentioneaza sa devina stapanii unui catel, ce rase sunt recomandate?
M.N.: Bulmastiful si Ciobanescul German sunt doua dintre cele mai potrivite rase pentru copii. Aceste rase pot fi si de companie, dar si de paza, sunt foarte echilibrate si totodata calme.
Copilul.ro: Ce rase recomanzi pentru copiii cu dizabilitati? De ce?
M.N.: Labradorul, golden retriver si Ciobanesc German. Sunt rase rationale, nu manifesta agresivitate, dar trebuie sa tinem cont ca un caine ghid este un caine cu aptitudini speciale. Nu orice exemplar din rasele mentionate mai sus poate avea un astfel de „job”. Cainii pentru astfel de intrebuintari sunt alesi cu mare grija, ceea ce inseamna ca dintr-un cuib poate fi un singur pui bun pentru asa ceva sau niciunul.
Copilul.ro: Cum ne dam seama daca un catel are aptitudinile/ calitatile necesare unui caine-ghid?
M.N.: La varsta de 3 luni, puiul este supus unor teste speciale si, in functie de rezultate, persoanele acreditate in formarea acestui tip de caine vor stabili daca exemplarul respectiv este potrivit pentru misiunea de ghid. Dresajul pentru acest tip de caine dureaza mult, pana la cca. doi ani de zile, motiv pentru care pretul este mare, poate ajunge chiar si la 10.000 euro!
Copilul.ro: Un joc util pentru relatia copil-catel, care sa contribuie la o conectare sanatoasa... Ceva ce ar trebui sa intre in obiceiurile zilnice, placut si pentru copil si pentru catel?
M.N.: Jocurile de aport sunt cel mai des folosite deoarece cainele trebuie sa renunte la un obiect pe care il are in posesie. Acesta se combina cu comenzile de disciplina elementara, care intaresc intr-o oarecare masura si pozitionarea ierarhica, despre care aminteam la inceput.