Cultivarea intr-un tunel de plastic - ce trebuie sa stiti?

| | Actualizat: 2022-08-04 10:23:04

Cultivarea legumelor si a plantelor aromatice reprezinta o preocupare pentru multi oameni. Unii fac aceasta activitate pentru ca isi doresc o alimentatie sanatoasa, altii vor sa dea valoare unui spatiu din gradina, dar sunt si oamenii ce cultiva plante pentru satisfactie personala. Avantajele sunt numeroase, de la cele ce tin de faptul ca sunt crescute plante in regim ecologic, la cele legate de costuri. Tunelul de plastic este o solutie eficienta de a beneficia de productie proprie timpurie, indiferent de dimensiunea spatiului exploatat. De aceea in randurile urmatoare ne-am propus sa cunoastem mai multe aspecte despre acesta.

Ce este un tunel de plastic?

Tunel de plastic, asemeni serelor si solariilor permite cultivarea plantelor in extrasezon si obtinerea de recolte timpurii. Practic, tunelul de plastic faciliteaza organizarea unui spatiu protejat ideal pentru initierea culturilor timpurii de verdeturi, legume sau flori. 

Tunelul de plastic este un sistem realizat din cadru metalic, folie PP cu plasa si sisteme de prindere inteligent gandite. Ansamblu este dotat cu sort de ingropare, ce ofera un plus de stabilitate intregii constructii. Eficienta intregului sistem consta in faptul ca este conceput sa sustina dezvoltarea plantelor, fiind prevazut cu ferestre de aerisire ce permit controlul temperaturii, umiditatii si a gradului de ventilatie. 

Fata de alte tipuri de constructii protejate, acesta este mobil, putand fi mutat de la un sezon la altul si vine cu usa de inchidere facil de utilizat. 


Tunel de plastic alb, foto Gardenway.ro

Care sunt avantajele tunelurilor de plastic?

Avantajele tunelurilor plastic sunt numeroase. In primul rand astfel de sisteme pot fi montate pe spatii de diferite dimensiuni. Sunt mobile si pot fi amenajate astfel incat pozitia sa fie favorabila dezvoltarii plantelor. 

Un alt motiv pentru care merita sa investiti in tunele de plastic este legat de faptul ca sunt realizate din materiale rezistente si au componente care le confera stabilitate. Cadrele acestora sunt confectionate din tevi metalice galvanizate supuse unor tratamente speciale ce le asigura durabilitate in timp. Scheletul metalic nu rugineste, putand fi exploatat multi ani. 

Folia PP, de acoperire, este armata cu plasa, ce confera rezistenta tunelului. Aceasta este special conceputa pentru a permite radiatiilor sa patrunda, creand un ambient optim pentru dezvoltarea plantelor.

Fata de alte tipuri de constructii protejate, tunelurile au ferestre si usi rulate, si sisteme de prindere/inchidere bine gandite, ce permite acces facil si controlarea optima a ambientului. 

Analizand modul simplu de montare, respectiv demontare, si facilitatile legate de exploatare, aspecte datorate sistemelor inteligente prevazute, putem preciza ca sunt solutiile optime de cultivare timpurie a legumelor, zarzavaturilor sau a florilor decorative. 

Un alt atu al tunelurilor de plastic este legat de disponibilitatea componentelor. Gardenway.ro este un furnizor de baza de echipamente complete, componente de schimb si accesorii. Variantele achizitionate pot fi imbunatatite sau completate in orice perioada a anului, indiferent de stadiul culturii. Pretul de achizitie redus pentru tuneluri de plastic poate fi considerat un alt avantaj in favoarea acestora.


Tunel de gradina verde, foto Gardenway.ro

Ce plante pot fi cultivate in tunel de plastic?

Inca din primele luni ale anului in tuneluri de plastic pot fi cultivate plante verzi, Spanacul, salata verde, ridichea de luna, ceapa verde si usturoiul sunt cateva dintre plantele care se dezvolta foarte bine in astfel de spatii. Tot in categoria plantelor cu productivitate ridicata in tuneluri de plastic se gasesc si rosiile cherry, castravetii cornison, vinetele, varza, brocoli. 

Tunelurile de plastic pot fi utilizate si pentru infiintarea de culturi de plante aromatice. Patrunjelul, busuiocul, leusteanul, coriandrul sunt doar cateva dintre varietatile ce se preteaza pentru astfel de culturi.


Tunel alb pentru cultivarea legumelor, foto Gardenway.ro

Ce trebuie sa aveti in vedere cand alegeti sa cultivati plante in tunel de plastic?

Pentru a beneficia de avantajele tunelurilor de plastic este recomandat sa se tina seama de cateva aspecte: alegerea terenului, expunere la soare, fertilitatea solului, directia de circulatie a vantului, nivelul de umiditate al solului si asigurarea resurselor nutritive.

Analizand numeroasele avantaje ale tunelurilor de plastic si varietatea mare de modele existente in magazinele specializate, dar si de facilitatile de exploatare se poate afirma ca aceste sisteme sunt solutii de cultivare a plantelor ce merita sa fie luate in seama. 

Citeste si despre