Sfaturi pentru amenajarea unei gradini prietenoase cu cei mici

| | Actualizat: 2023-12-21 16:18:37

O locuinta cu unul sau mai multi copii presupune o amenajare corespunzatoare pentru siguranta si placerea acestora. Nici curtea nu trebuie lasata deoparte, mai ales ca joaca un rol atat de important in procesul de invatare si dezvoltare a copilului.

O locuinta cu unul sau mai multi copii presupune o amenajare corespunzatoare pentru siguranta si placerea acestora. Nici curtea nu trebuie lasata deoparte, mai ales ca joaca un rol atat de important in procesul de invatare si dezvoltare a copilului.

Pentru a avea o gradina prietenoasa cu cei mici avem cateva sfaturi. Tine cont de toate detaliile, inclusiv de amenajarea solului. Un pavaj potrivit il va feri pe cel mic de pericole si va face timpul petrecut in natura mai placut pentru intreaga familie.

  1.  

Inainte de a incepe procesul de amenajare a gradinii trebuie sa ai in minte faptul ca gradina ta trebuie sa fie un spatiu sigur pentru copii. Fiecare decizie pe care o vei lua legat de amenajare si decorare trebuie sa fie prietenoasa cu cei mici. Cu alte cuvinte, trebuie luata in relatie cu varsta copiilor tai si pericolele la care pot fi supusi.

Spre exemplu, nu este recomandat sa ai fantani, iazuri si alte sisteme de apa care pot fi periculoase, mai ales pentru copiii mici. In cazul in care iti doresti o piscina sau o fantana in curtea ta, asigura-te ca nu lasi copiii nesupravegheati in preajma sa.

De asemenea, curtea ta trebuie sa aiba un gard sigur, prin care cei mici nu pot iesi in strada si care sa fie suficient de inalt pentru a nu putea sa il sara.

2. Alege plante colorate

Gradina ta trebuie sa fie un spatiu de evadare in natura, iar florile nu ar trebui sa lipseasca. Ai grija totusi sa nu achizitionezi plante toxice! Intr-un moment de neatentie, copiii pot gusta din plante, iar daca acestea sunt periculoase consumului, pot aparea probleme serioase!

Poti crea o gradina senzoriala. Este ideala pentru stimularea simturilor copiilor, fapt ce ii ajuta in procesul lor de dezvoltare si cunoastere a mediului inconjurator. Pentru a crea o astfel de curte, trebuie sa bifezi stimularea cat mai multor simturi.

Alege flori viu colorate care stimuleaza vederea copiilor. Vor fi fascinati de culori, dar si de plantele cu forme si de dimensiuni diferite. Opteaza pentru plante cat mai diverse!

Plantele trebuie sa aiba miresme diferite pentru a stimula mirosul celor mici. Spre exemplu, poti alege flori de primavara, ierburi aromatice, trandafiri, lavanda etc.

Nici auzul nu trebuie lasat de-o parte. Gradina trebuie sa fie o oaza de liniste, in care copiii sa se bucure de sunetele naturii: fosnetul frunzelor, zumzetul albinelor, cantecul pasarilor etc. Poti adauga si elemente decorative care scot sunete, precum clopotei miscati de vant.

In ceea ce priveste gustul, pomii fructiferi, ierburile aromatice si legumele sunt o sursa de bunatati pe care cei mici le pot incerca.

3. Realizeaza si un spatiu de joaca pentru micuti

Curtea poate fi un spatiu unde cei mici sa petreaca mult timp jucandu-se si facand diferite activitati, daca este amenajata corespunzator. Spre exemplu, ii poti lasa sa te ajute la gradinarit. De obicei, copiii sunt dornici sa se implice in sarcinile adultilor, asa ca nu va fi prea greu sa ii convingi. Trebuie doar sa le dai unelte potrivite varstei si sa-i supraveghezi constant.

Din gradina ta nu ar trebui sa lipseasca nici un loc de joaca pentru cei mici, cu echipamente potrivite precum leagane si tobogane. Poti opta chiar si pentru o trambulina sau, daca spatiu iti permite, o casuta in copac. Totusi, nu investi foarte mult in locul de joaca intrucat copiii cresc repede si locul nu o sa mai prezinte interes pentru ei. De asemenea, micutii se plictisesc repede si au nevoie de noi distractii.

4. Ai grija cum decorezi solul

Copiii vor alerga mult si exista pericolul sa cada si sa se accidenteze. De asemenea, cei mai mici dintre ei, care abia au invatat sa mearga vor cadea frecvent si nu ti-ai dori sa se loveasca. De aceea, este recomandat sa alegi pavaje curte prietenoase cu copiii. Discuta cu specialistii si alege ce este cel mai bine pentru familia ta.

Nu trebuie sa renunti la suprafete mai dure. Iti vor fi necesare in gradina. Trebuie doar sa le alegi pe cele potrivite, care nu iti expun copiii la pericole. Poti opta atat pentru zone pavate corespunzator, cat si pentru spatii verzi. Va fi placut pentru copii sa alerge sau sa se joace prin iarba.

Gradina este locul perfect pentru relaxare si distractie al familiei, asa ca amenajeaz-o astfel incat sa fie si un spatiu sigur si placut pentru micutii tai.

Citeste si despre