Avem nevoie de sexolog?

| | Actualizat: 2011-11-03 18:37:18

Revolutia sexuala din anii '60 - '70 a adus cu sine numeroase schimbari cu privire la modul in care tema sexualitatii era abordata in societate. In primul rand ea a cazut de pe pozitia de subiect tabu. Cuceririle acestui curent au fost foarte importante, ele stand la baza organizarii societatii moderne in care traim.
 
Totul a pornit de la nevoia de emancipare a femeii care pana atunci se afla fara drept de apel sub dominatia sociala si profesionala a barbatului. Atunci a inceput recunoasterea calitatilor si drepturilor ei. In acea perioada s-a lansat pilula contraceptiva, conceptul de planificare familiala, iar mai tarziu avortul a devenit un drept al femeii, practicat in conditii medicale si sub protectia legii.



Discutiile deschise despre sexualitate si descatusarea ei din judecata religioasa au fost recunoscute ca fiind necesare. In acea perioada a aparut ideea unei noi specializari in domeniul profesiei psiho-medicale: este vorba de sexologie.    

Ce este sexologia?

Sexologia este o specializare interdisciplinara care cuprinde segmente din medicina, psihologie, sociologie, biologie, antropologie. De ce? Pentru ca sexualitatea si felul in care ne-o traim, ne influenteaza si este influentata de: starea de sanatate, starea de bine psihic si fizic, modul in care gandim si simtim, in care socializam, performantele profesionale, relatiile de familie, factorii educationali si culturali.

Sexologia se ocupa cu studiul stiintific al comportamentului erotico - sexual (normal si patologic), studiul si tratamentul tulburarilor de dinamica sexuala, educatia sexuala.

Ce este sexologul?

Sexologul este specialistul (de obicei medic sau psiholog) care ne ajuta in rezolvarea unor tulburari de dinamica sexuala, ne sfatuieste cum sa ne relansam si sa diversificam viata sexuala, cum sa rezolvam unele incompatibilitati sexuale in cuplu. De asemenea, el ne furnizeaza o multime de informatii legate de anatomia si fiziologia normala ale organelor genitale, de igiena sexuala. Tot sexologul, in urma interviului cu persoana care i-a cerut ajutorul, va decide daca dificultatea sexuala poate avea o cauza medicala si-i va indica in acest caz si un consult din partea medicului specialist. De asemenea, de foarte multe ori e necesara colaborarea sexolog - psiholog.

Care sunt tulburarile de dinamica sexuala?

Tulburarile, in sensul cresterii exagerate sau scaderii, dorintei sexuale merg de la dependenta grava fata de satisfacerea placerii sexuale, la scaderi ale libidoului, inhibitia sexuala, repulsia fata de sex, refuzul si negarea dorintei sau a nevoilor sexuale etc.

Tulburarea orgasmului: anorgasmia masculina, anejacularea, ejacularea intarziata, ejacularea retrograda, ejacularea precoce sau, la femei, lipsa ocazionala sau neconditionata a orgasmului.

Tulburarea excitabilitatii se traduce in general prin tulburarea lubrifierii la femei, iar la barbati prin disfunctia erectila (erectii partiale sau lipsa totala a erectiei). Acestea pot fi legate sau nu de tulburarea dorintei sexuale.

Tulburari sexuale dureroase ca dispareunia (contactul sexual dureros de diferite cauze, care poate fi intalnit la femei si la barbati) si vaginismul (contractura vaginala reflexa la penetrare, care este o tulburare sexuala grava ce necesita terapie psihologica si sexologica foarte complexe).

Din pacate, tulburarile de dinamica sexuala sunt de obicei probleme in evolutie, unele complicandu-se cu altele. De exemplu: anorgasmia la o femeie care initial a avut un libido normal poate genera scaderea dorintei sexuale, mai tarziu tulburari ale lubrifierii, care, la randul lor, pot cauza dispareunie. Tulburarile de orgasm la barbat pot da in timp disfunctii erectile etc.  

In viata, oricat de satisfacatoare ne-ar fi sexualitatea, intalnim, macar o data, o situatie in care ne intrebam: Oare ce s-a intamplat de n-a mers?

De exemplu: ejaculare precoce dupa o perioada de abstinenta sau cand emotia este foarte  puternica, lipsa orgasmului la o femeie sau a lubrifierii, un contact sexual dureros etc. Aceste "pene" ocazionale, intamplatoare, nu se pot numi tulburari de dinamica sexuala.

Dar cand o persoana se confrunta in mod repetat cu o problema, aceasta revine, iar cel/cea in cauza nu o poate domina, situatia se schimba. Tulburarea aceasta ii poate afecta relatia intima cu partenera / partenerul, poate crea tensiune, blocaje in comunicare, depresie, rupturi, adulter. Mai departe, influenteaza negativ relatiile sociale, capacitatea de concentrare, performanta intelectuala si profesionala, poate duce in cazuri aparte la tulburari psihice, uneori manifestari psihosomatice, chiar ulcer de stres etc.    
  
Vremurile in care sexul era un subiect interzis, rusinos sau care starnea indignare au trecut. Sexualitatea este o componenta indubitabil legata de viata noastra, de care merita sa ne ingrijim in toate felurile.

Din punctul meu de vedere, sexologia este un domeniu frumos de munca. Aduce mari satisfactii profesionale pentru ca exista metode eficiente de lucru cu pacientul, care dau rezultate foarte bune.

Iar daca sexologul e multumit, ce sa mai vorbim de cel care a reusit sa treaca peste o problema care pana nu demult il facea sa se simta complet deznadajduit?

Citeste si despre