Chiar si cuplurile solide pot trece prin momente delicate, care sa le puna in pericol casnicia sau relatia. Unele divergente se remediaza, altele, din pacate, pot duce la destramarea cuplului.
In conditiile in care intre parteneri nu mai exista comunicare - sau, daca exista, duce invariabil la scandal - terapia de cuplu poate fi o solutie. Psihologul va poate ajuta, practic, sa va indragostiti din nou de partenerul de viata.
Psihologii specializati in terapia de cuplu spun ca, atunci cand intr-o relatie apar probleme serioase, ambii parteneri ar trebui sa se prezinte la consultatie pentru a descoperi cauzele acestora si pentru a incerca rezolvarea lor.
Mai multe detalii despre terapia de cuplu am aflat de la Georgeta Ghinea, psiholog la cabinetul de consiliere psihologica G&G Psiho - therapy.
"Comportamentele nedorite apar pe nesimtite, in unele cazuri, sau ca un trasnet, in alte cazuri.
Psihologul ii poate ajuta pe cei doi sa descopere cauzele impreuna si sa caute calea spre rezolvare, spre depasirea crizelor de tot felul, care pot aparea intr-o relatie", ne-a explicat Georgeta Ghinea. Femeile lupta mai mult pentru o relatie De obicei, femeile resimt cel mai dureros problemele de cuplu si, in consecinta, tot ele se adreseaza cu precadere psihologului atunci cand ceva nu mai merge intr-o relatie.
Cert e, insa, ca vindecarea in totalitate nu se poate face decat cu sprijinul ambilor parteneri. "Obligatia barbatului de a-si intretine familia l-a facut sa-si inchipuie ca problemele lui nu le poate rezolva nimeni altcineva decat el. Din aceasta cauza, isi neaga problemele de cuplu, se preface ca ele nu exista, desi partenera lui devine nemultumita", ne-a mai spus psihologul Georgeta Ghinea.
Intr-o terapie de cuplu, partenerii ajung sa se cunoasca mai bine, sa se inteleaga reciproc. Terapia consta, practic, in discutii cu "cartile pe fata". "Primul lucru care se intampla este asa-zisa "alianta terapeutica". Cei doi, impreuna cu terapeutul, dezvolta adevaratele motive ale impasului in care au ajuns", ne-a spus Georgeta Ghinea.
Reusita sedintelor terapeutice depinde, in primul rand, de cei doi parteneri de viata, de cat de mult isi doresc ca lucrurile sa reintre in ritmul normal. "Fiecare partener trebuie sa fie de acord sa schimbe ceva.
Daca unul dintre ei este adus cu forta la sedinte, atunci el nu va depune nici un efort in acest sens. Terapeutul este o persoana neutra, care poate interpreta lucrurile dintr-o alta perspectiva". Desi intr-o terapie nu se poate sti niciodata exact in cate sedinte se remedieaza situatia, se poate vorbi despre o medie de 20-30 de sedinte.
O sedinta dureaza intre 50 de minute si o ora. In functie de probleme, terapeutul poate recomanda o sedinta sau doua pe saptamana. Pretul unei sedinte variaza in jurul sumei de 10 euro.
Metode de evitat situatiile tensionate:
- Ascultati-va partenerul inainte de a-i aduce acuzatii!
- Incercati, cu calm, sa aflati ce s-a intamplat si de ce!
- Chiar daca este dureros, numai afland motivul sau cauza pentru care te simti inselat aveti mai multe sanse de a va salva relatia!
- Daca doar gelozia este singura problema care va creeaza un disconfort in relatie, ganditi-va ca aceasta nu inseamna decat un scazut respect de sine!