În mod eronat credem ca iubirea este suficienta pentru a avea o relatie de cuplu fericita.
Relatiile fericite însa nu se întampla accidental. Este nevoie de doi oameni sanatosi emotional, iubitori, cu încredere de sine, care sa se angajeze sa fie cei mai buni parteneri. Ei pot avea avea 30, sau poate 75 de ani. Nu conteaza de cat timp sunt împreuna. Uneori de 3, alteori de 30 de ani. Oricati ani ar avea, atunci cand vezi un cuplu fericit, pur si simplu o stii! Cum reusesc aceste cupluri sa îsi pastreze dragostea, trecand prin vremuri bune dar si prin provocari si încercari?
Angela Nutu, psihoterapeut si coach: “ Din fericire, raspunsul nu este ca prin noroc sau sansa, ci prin angajament si implicare în cresterea si mentinerea unei relatii sanatoase, armonioase. Cum poti face asta? Evitand cele mai comune greseli care pot aparea în relatia de cuplu. Zeci de studii efectuate la nivel mondial au concluzionat ca persoanele aflate în relatii stabile si iubitoare au o viata mai lunga si mai sanatoasa.”
Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care oamenii le fac în relatiile de cuplu:
1. Lupta pentru putere
Dorinta de a avea mereu dreptate si de a castiga toate disputele este una dintre cele mai frecvente situatii care duc la destramarea relatiilor de cuplu. Ne concentram sa ne impunem punctul de vedere si sa aratam celeilalte persoane cat de mult greseste. Lupta pentru a castiga orice cearta conduce rapid spre resentimente si toxicitate într-o relatie. Castigarea fiecarui teren de lupta nu este productiva pentru o relatie sanatoasa si poate fi un dezastru în marea schema a vietii tale amoroase.
Ce sa faci în schimb: Scopul este sa te straduiesti sa întelegi si perspectiva persoanei iubite, nu sa "castigi" fiecare argument. În loc sa cauti un nou argument si sa escaladezi conflictul, mai bine îti pui întrebari pentru a întelege mai bine punctul de vedere al partenerului. Nu te gandi la dezacordul care exista în acel moment între voi, gandeste-te cum puteti sa ramaneti uniti împotriva problemei.
Sfat bonus: indiferent de ce ai de spus, se poate spune cu amabilitate si respect.
2. Te plangi de relatia ta altor persoane
Atrag aici atentia în mod deosebit femeilor, care considera ca discutiile interminabile cu prietenele si colegele de serviciu despre cat de nemultumite sunt de partenerul lor, o normalitate "între fete" .
Pentru multe femei, subiectul principal de discutie cu prietenele mele este analizarea relatiei pe toate partile. Dar iata problema cu împartasirea tuturor detaliilor din relatia ta de cuplu: nu numai ca scade încrederea între parteneri, dar pur si simplu nu este productiva si te tine concentrata pe negativ.
Ce sa faci în schimb: comunica cu partenerul tau cand ceva nu este în regula si rezolva înainte sa începi sa te plangi prietenilor. Remediati problema de la radacina si construiti o relatie mai buna în loc sa va concentrati asupra dramei. În afara de voi doi, nimeni nu trebuie sa cunoasca toate problemele din relatia voastra de cuplu.
3. Te astepti ca partenerul tau sa fie totul pentru tine
Mai mult ca oricand, pare ca ne cautam partenerul pentru a bifa fiecare casuta dintr-o lista lunga de nevoi. Ne asteptam ca un partener sa fie "cel mai bun prieten", colegul de apartament perfect, psihologul nostru, parintele nostru, si în acelasi timp iubitul care se straduieste zi de zi sa pastreze pasiunea si scanteia în relatia de cuplu.
Un moment de realism: daca o persoana ar fi tot ceea ce ne trebuie noua si ar bifa cu succes toate aceste roluri, nu ar mai avea timp sau energie pentru a-si trai propria viata.
Ce sa faci în schimb: Ai nevoie de pasiuni si de prieteni cu care sa poti face activitati semnificative pentru tine. Ai nevoie de relatii importante în viata ta si în afara cuplului. Dincolo de partenerul tau, ai nevoie de cel putin alte trei persoane de siguranta în viata ta, fie ca sunt prieteni, membri ai familie sau un terapeut.
4. În asteptarea perfectiunii
De cele mai multe ori, vedem "dragostea" ca fiind un substantiv. Ne îndragostim si apoi speram sa fim fericiti pentru totdeauna ca si cum dragostea este ceva care ni se întampla doar noua. În realitate, dragostea este un verb.
Este ceva ce practici, nu ceva ce obtii în timp ce bifezi lista de dorinte si nevoi. Cu cat îl practici mai putin, cu atat îl vei simti sau vei observa mai putin. Sa te astepti ca totul sa fie perfect si apoi sa fii dezamagit cand nu este, nu înseamna sa traiesti iubirea. Cu cat te astepti mai mult la perfectiune (în special din partea partenerului) , cu atat te vei simti mai frustrat.
Ce sa faci în schimb: asteapta progresul în loc de perfectiune. Lucreaza în primul rand pentru a comunica mai bine si pentru a te apropia de partenerul tau. Fii mai atent la greselile tale si la îndreptarea lor, decat la cele ale partenerului tau. Analizeaza-te constant în relatia cu partenerul tau si schimba în permanenta ceea ce nu este util.
5. Urmarirea pe social media
Oricat de tentant este, trebuie sa te opresti din a-i urmari fiecare miscare pe social media. si pe ale prietenilor si urmaritorilor sai, desigur!
În primul rand, este inevitabil sa tragi concluzii si sa-ti formezi idei pe baza prezentei online. În felul acesta curiozitatea scade si ajungi sa nu te mai intereseze sa afli cu adevarat anumite aspecte ale vietii sale. De asemenea, poti deveni cu usurinta nesigur si gelos, doar pentru ca interactioneaza cu anumite persoane despre care tu habar nu ai.
Ce sa faci în schimb: Rezista tentatiei de a derula toate retelele de socializare si de a afla detalii despre toti cei pe care înca nu-i cunosti, dar par prezenti în viata partenerului. Aminteste-ti ca viata reala are de putine ori legatura cu varianta online, si ca un simplu like nu înseamna o poveste între doi oameni. Nu-ti încarca mintea cu detalii inutile si nu crea tensiune acolo unde nu ar trebui sa existe.
“Atata timp cat nu o mai repeti, o greseala poate fi o experienta imensa de învatare si o oportunitate de crestere în relatia de cuplu. Relatiile de cuplu necesita multa munca si daruire si ar fi greu de gasit una care sa nu includa argumente în contradictoriu si neîntelegeri. Cu toate acestea, daca întelegi cateva lucruri esentiale despre relatiile de cuplu, cu rabdare si daruire poti aduce schimbari extraordinare în viata ta. Fie ca ai deja pe cineva, fie ca te pregatesti sa alegi mai bine de data aceasta” concluzioneaza Angela Nutu
Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregatiţi traineri din Romania, Vicepreşedinte al Asociaţiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani în domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si Psihoterapeut.