Parinti nefericiti - bebelusi neadaptati: 6 ingrediente pentru o familie fericita

| | Actualizat: 2017-10-31 00:00:00

Nasterea unui copil ar trebui sa fie un moment de mare bucurie. Din pacate, cercetarile au aratat ca, pentru multe cupluri, aceste bucurii sunt momente trecatoare in cel mai bun caz.

Studiul efectuat de Dr. Gottman a constatat ca, dupa nasterea primului copil, satisfactia relatiilor a scazut semnificativ pentru doua treimi dintre cupluri. Conflictul in cadrul relatiei si ostilitatea fata de celalalt partener a crescut dramatic. Partenerii s-au trezit ca se cearta mult mai mult. Intimitatea emotionala s-a deteriorat. Au devenit dezorientati si epuizati. Nu este surprinzator ca pasiunea, sexul si romantismul au scazut.

De asemenea, depresia postpartum a noilor mame (si a unor tati) a aparut tot mai frecvent. Dupa sosirea bebelusului, parintii devin deseori obositi, sunt privati de somn si iritabili. In multe cazuri, epuizarea se adanceste si apare depresia.

In plus, parintii care au deja o relatie deteriorata sau nu suficient de consolidata la venirea bebelusului, si care in plus nici nu au prevazut care este nivelul de efort zilnic cu care se pot confrunta odata ce copilul lor a sosit, se cearta in mod repetat despre ce ar trebui sa faca fiecare din ei. In cele din urma, ambii parinti sunt epuizati si se simt neapreciati, neglijati si singuri.

In cursul lunii urmatoare, cand copilul este deja in centrul atentiei, romantismul dintre parinti se dizolva usor usor. Unii dintre ei devin atat de izolati, incat tentatia unei aventuri le poate distruge de tot relatia. Altii aluneca incet pe o spirala descendenta spre o coexistenta mizerabila si o eventuala separare.

Ce s-a intamplat cu bebelusul intre timp?

Ca urmare a presiunii severe data de mediul ostil dintre parinti, exista un impact asupra dezvoltarii lor intelectuale si emotionale, care le pune in pericol aceasta dezvoltare.

Copiii au nevoie de parinti care sa le raspunda atunci cand au nevoie, care sa ii calmeze atunci cand sunt suparati, care sa ii linisteasca atunci cand sunt inspaimantati si sa se joace cu entuziasm cu ei atunci cand sunt gata sa se distreze.

Dar cand parintii sunt epuizati si singuri sau deprimati, ei sunt mai putin receptivi la nevoile copiilor. Plansul bebelusilor doar ii irita, temerile bebelusilor ii deranjeaza si cheful acestora de a se juca il resimt ca fiind prea exagerat. Acest lucru este valabil mai ales cand parintii sunt "in razboi" unul cu celalalt.

Bebelusii sunt, de asemenea, uimitor de inzestrati sa se orienteze si sa raspunda la fetele si vocile parintilor lor. Dar cand bebelusii plang cu teama fata de ostilitatea pe care o aud in acele voci, plansul lor devine o distragere a atentiei de la ocupatia parinteasca care a devenit de baza, respectiv "cearta".

Parintii care au astfel de probleme isi doresc adesea ca bebelusii lor sa fie linistiti si au nevoie atat de mult de ei, dar mai degraba ca de niste "papusi intr-un patut" care sa nu ii solicite si mai mult. Acest lucru creeaza o relatie emotionala parinte-copil retrasa.

Parintii nefericiti pot fi, de asemenea, invazivi in a-si forta copiii sa aiba un anumit tip de comportament - cum ar fi de exemplu "sa taca din gura", cand nivelul lor de rabdare a ajuns la minim ca urmare a epuizarii.

Din nefericire, studiile au demonstrat ca, copiii crescuti de parinti nefericiti au avut de suferit in mod progresiv. Au ramas in spatele bebelusilor cu parinti multumiti, atat din punct de vedere intelectual cat si emotional, au inceput sa vorbeasca mai tarziu, antrenamentul de a face la olita a fost intarziat si abilitatea de a se auto-linisti a fost dobandita lent.

Mesajul este clar!

Cel mai mare dar pe care un cuplu il poate oferi bebelusului este o relatie iubitoare, pentru ca aceasta relatie are grija de dezvoltarea copilului. Cu cat legatura dintre parinti este mai puternica, cu atat copilul creste mai sanatos, atat din punct de vedere emotional, cat si din punct de vedere intelectual.

Cum sa aveti o relatie puternica si iubitoare dupa nasterea bebelusului?

Copiii nu pot prospera si nu se pot dezvolta corespunzator intr-o "mare furtunoasa". Nici o familie nu vrea sa ajunga in pragul dezastrului. Vestea buna este ca nici o familie nu trebuie sa ajunga acolo! Exista cativa pasi pe care oricine dintre noi ii poate folosi pentru a-si mentine familiile puternice si sanatoase.

6 ingrediente care va vor ajuta sa va creati si sa va pastrati o familie iubitoare:

1. Este nevoie sa va dati seama ca suntem cu totii in aceeasi situatie atunci cand apare un nou nascut in familie!

2. Bucurati-va sa-i raspundeti bebelusului vostru!

3. Reduceti conflictele cu partenerul!

4. Savurati-va unul pe celalalt construind o prietenie puternica si o viata sexuala implinita!

5. Implicati-l pe tata activ in rutina zilnica a bebelusului!

6. Asigurati-va ca ii daruiti afectiune in permanenta!

La ce va puteti astepta daca urmati acesti pasi?

- Puteti impiedica ruperea relatiei si puteti obtine o calitate crescuta a acesteia;

- Puteti preveni escaladarea ostilitatii;

- Puteti preveni depresia post partum;

- Puteti influenta pozitiv dezvoltarea bebelusului.

Daca urmati acesti pasi, veti fi pe drumul cel bun, atat voi, cat si bebelusul vostru.

In cazul in care simtiti ca sunteti stresat/a, trist/a, evaluati-va nivelul de stres anxietate sau depresie prin cel mai folosit test la ora actuala Testul DASS 21 si apelati la un specialist daca este nevoie.

Citeste si despre