Sanatatea orala este foarte importanta, iar spalatul pe dinti al copilului, inca de cand este mic, trebuie sa faca parte din rutina lui zilnica. Inca de la aparitia primilor dinti de lapte, parintii ar trebui sa ii perieze constant, la inceput cu o periuta moale, de silicon, apoi cu periute potrivite varstei copilului si cu pasta de dinti potrivita nevoilor lor.
Periuta de dinti este un obiect care nu trebuie sa lipseasca din trusa copilului. Spalatul pe dinti este cea mai buna metoda de prevenire a problemelor dentare ulterioare. Orice periuta trebuie schimbata periodic, atunci cand devine uzata sau este folosita de mult timp, pentru a evita raspandirea bacteriilor. Dar exista si alte metode de a mentine periuta de dinti a copilului curata, iar bicarbonatul de sodiu poate fi cel mai bun aliat al nostru in lupta cu bacteriile.
Ce beneficii are bicarbonatul de sodiu
Fiind mai tot timpul umeda, periuta de dinti poate fi un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor si bacteriilor, care pot ajunge foarte usor in gura. Pentru a pastra periuta curata si a nu se transforma intr-o sursa de bacterii, avem la indemana cateva trucuri si elemente de uz casnic, care nu dau gres.
Bicarbonatul de sodiu este cel mai bun exemplu in acest sens. Este cunoscut faptul ca bicarbonatul ajuta la curatarea cavitatii bucale si de multe ori este folosit si in combinatie cu pasta de dinti sau pe post de pasta de dinti, pentru o curatare eficienta a dintilor.
Cum cureti periuta de dinti cu bicarbonat
Atunci cand vreti sa curatati periuta de dinti, exista mai multe moduri in care puteti folosi bicarbonatul:
1. Dizolvati doua lingurite de bicarbonat intr-o cana cu apa calduta. Lasati periuta de dinti la inmuiat, dupa care clatiti-o bine.
2. Faceti o pasta din cantitati egale de apa si bicarbonat si lasati periuta in amestec peste noapte. Dimineata veti observa cum microbii s-au depus in pahar.
Alte trucuri pentru a curata periuta de dinti
Daca vreti sa prelungiti durata de viata a periutei de dinti si sa va asigurati ca nu se transforma intr-o sursa de microbi, bicarbonatul, otetul, alcoolul, apa oxigenata sau apa de gura sunt alegerile cele mai la indemana.
Pentru a scapa de bacteriile care se depun pe periuta este puteti folosi si alcool de concentratie cat mai mare. Inmuiati periuta pentru aproximativ 30 de secunde, dupa care clatiti-o foarte bine.
Apa oxigenata poate fi si ea eficienta in curatarea periutei de dinti. Lasati periuta intr-un vas cu apa oxigenata timp de cateva minute, apoi clatiti-o bine cu apa de la robinet.
Otetul este un alt aliat in lupta cu microbii, la indemana oricui. Inmuiati capatul periutei de dinti peste noapte in otet. Spalati apoi bine cu apa, pentru a scapa de gust si de miros.
Turnati apa de gura intr-un pahar si lasati periuta cateva minute la inmuiat. Atentie insa, sa nu treaca mai mult de 15-20 de minute, pentru ca daca sta prea mult, pot fi afectati perii.
In concluzie, exista multe metode de a curata periuta de dinti si le puteti folosi atat pentru periutele copiilor, cat si pentru cele ale adultilor. Toate metodele descrise sunt la indemana si puteti folosi ce aveti prin casa, fara sa fie nevoie de substante costisitoare.
Foto: freepik.com