Dieta asiatica este un regim alimentar care se bazeaza foarte putin pe carne si lactate. Ea acorda atentie si valoare deosebite legumelor, fructelor, cerealelor si pestelui. Dieta contine mai multe categorii de alimente care pot fi consumate in timpul curei.
Acestea sunt impartite in categorii in functie de consumul lor zilnic, saptamanal sau lunar. Acest regim nu impune celor care o tin o anumita marime a portiilor sau o cantitate specifica de alimente care trebuie consumate zilnic.
- grane - orez, paine, porumb;
- legume - in special cele cu frunze verzi - broccoli, varza, spanac, stevie;
- leguminoase, nuci si seminte - intra aici legumele boabe (fasole, mazare, linte etc.), semintele de dovleac, floarea soarelui, dar si alunele, migdalele etc.;
- uleiuri vegetale - in special ulei de masline;
Printre alimentele zilnice, dar care intra la categoria "optionale" se mai adauga si cateva lactate (fara grasimi) sau peste si fructe de mare.
Alimente care pot fi consumate (cu moderatie) saptamanal
- dulciuri si deserturi - bogate in grasimi si zahar - trebuie consumata doar o portie saptamanala din acestea; este mai bine sa fie inlocuite cu fructele;
- oua si carne de pasare - doar de cateva ori pe saptamana.
Alimente care pot fi consumate de cateva ori pe luna
In categoria alimentelor care trebuie consumate extrem de rar, de cateva ori pe luna, intra in special carnea rosie. Aceasta nu este indicata in aceasta dieta si cu cat este consumata mai putin, cu atat mai bine.
Este important ca pe langa respectarea cerintelor alimentare sa integrezi in programul tau si cateva exercitii fizice. Numai asa vei dobandi control deplin asupra greutatii si vei fi sanatoasa si puternica in fiecare zi.
Asiaticii sunt recunoscuti pentru consumul de ceai negru si verde. Studii medicale au demonstrat ca acestea contin antioxidanti care au un efecte importante in preventia bolilor cronice.
Sodiul este un alt mineral de care trebuie sa tii cont in aceasta dieta. Daca in trecut asiaticii consumau cantitati generoase de sodiu (in special din cauza sosului traditional de soia), astazi au scazut semnificativ aportul acestuia. O mare parte din sodiu o procuram din sarea de buctatarie care da gust mancarurilor.
In ziua de azi, asiaticii au inlocuit sarea cu mirodenii si ierburi care aromatizeaza mancarurile. Ai liber la astfel de condimente in defavoarea sarii de bucatarie. Poti alege cantitati generoase de ghimbir, cimbru, busuioc, lamai, usturoi, chili, cuisoare, scortisoara si ce alte condimente iti mai poftesc papilele gustative.
Alcoolul trebuie consumat cu moderatie. Asiaticii nu sunt foarte mari consumatori de alcool si te sfatuim si pe tine sa il eviti cat poti de mult.