Dieta mediteraneana

| | Actualizat: 2012-01-31 13:36:58

Cand auzi de dieta mediteraneana, iti imaginezi un meniu usor constituit in mare parte din peste, fructe de mare, legume, fructe, masline si paine prajita. Stii ca o astfel de alimentatie este foarte sanatoasa si te ajuta sa te mentii in forma, insa intelegi oare cu adevarat motivul care sta in spatele acestei realitati? Iata ce inseamna sa mananci mediteranean si cum poti adopta si tu acest stil de viata ideal.

Inca de acum 50 de ani, specialistii au cercetat beneficiile demonstrate stiintific ale dietei mediteraneene. In final, bilele albe nu au fost nicidecum putine.

Efectele benefice


Foto: cancerbattlefield.com

Acest tip de dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale, nuci, fasole si alte seminte furnizeaza organismului mii de micronutrienti, antioxidanti, vitamine si minerale care te protejeaza de cancer, boli cardiace, sindromul Alzheimer etc.

Toate substantele benefice ale dietei care conlucreaza odata ajunse in corp nu pot fi inlocuite de niciun supliment. Grasimile monosaturate din avocado, peste, canola si uleiul de masline au un efect antiinflamator, care impiedica instalarea afectiunilor la nivel celular. Sinergia tuturor acestor alimente sanatoase face minuni, nu consumul lor izolat.

Alimentatia mediteraneana este bogata in fibre (ajuta procesul digestiei), regleaza nivelul glicemiei in sange (te apara de diabet) si reduce rezistenta la insulina. Obezitatea si diabetul de gradul 2 au foarte putine sanse sa se instaleze, la fel ca afectiunile cardiace, atacul cerebral si cancerul.

Cum adopti dieta mediteraneana


Dieta meditareana nu inseamna sa urmezi un plan nutritional fix. Ea presupune respectarea unor principii simple despre selectia alimentelor potrivite.

Mesele tale vor fi alcatuite din 75% produse vegetale si 25% produse animale. Ai nevoie de cat mai putine proteine provenite de la animale si trebuie sa eviti pe cat posibil grasimile saturate.

Prepara retete cu multe legume, fructe, nuci, seminte, masline, paste integrale si peste. Puiul este si el permis in cantitati rezonabile, la fel si ouale, lactatele degresate si vinul.

Important este si felul in care mananci. Populatia din Mediterana savureaza indelung mancarea, o consuma lent, ca si cum ar lua mereu masa la restaurant. Stilul de viata foarte activ combate si el supraponderalitatea oamenilor.

Adauga uleiul de masline folosind o lingura, nu il turna cu mana libera, deoarece vei exagera intotdeauna cantitatea. Masoara cu atentie portiile si te vei mentine sanatoasa si in forma.

Citeste si despre