Dietele bogate in proteine: pro si contra

| | Actualizat: 2012-12-20 13:24:24

Dietele bogate in proteine sunt unele dintre cele mai populare metode de slabit. Motivul pentru care din ce in ce mai multe femei apeleaza la ele este acela ca permit consumul fara restrictii al unor preparate si alimente care nu sunt de obicei recomandate in diete - branzeturi, bacon, fripturi si chiar burgeri. Cu toate acestea, desi rezultatele nu intarzie sa apara si multe femei slabesc destul de rapid, medicii atrag atentia asupra riscurilor pe care aceste diete le au asupra sanatatii organismului!

Dietele bogate in proteine, sigure sau nu?

Dietele bogate in proteine permit consumul unor cantitati mari de carne si produse de origine animala. Daca esti o fana a acestor alimente, ai putea fi tentata sa urmezi una dintre dietele bogate in proteine. Insa in timp ce acestea incurajeaza consumul de branzeturi, oua si carne, interzic alimente considerate sanatoase, precum cereale, fructe si legume.

Specialistii se impart in doua categorii: o parte care incurajeaza aceste diete ca metoda de combatere a obezitatii si o parte care trag un semnal de alarma asupra riscurilor pe care aceste regimuri le ridica asupra sanatatii organismului.  

Beneficii ale dietelor bogate in proteine

Un beneficiu important pe care dietele bogate in proteine il au este ca lupta eficient impotriva obezitatii. Avantajul principal al acestor diete, care se bucura de foarte mult succes, este ca rezultatele sunt vizibile dupa foarte putin timp de la inceperea lor.

Alimentele bogate in acesti nutrienti au meritul de a instala rapid senzatia de satietate si de a o mentine pe termen lung, consumand cantitati mici de mancare. In acest fel, aportul caloric zilnic scade, ceea ce inseamna ca slabesti mai repede si mai usor.

Riscuri ale dietelor bogate in proteine asupra sanatatii

Chiar daca se lauda cu meritul de a te ajuta sa slabesti foarte usor, nu te bucura foarte tare. Potrivit specialistilor, dietele bogate in proteine slabesc rapid si usor, dar nu mentin pierderea kilogramelor pe termen lung. Apare asa-numitul efect yo-yo. Acest lucru inseamna ca, dupa terminarea dietei, risti nu doar sa ajungi rapid la greutatea pe care o aveai inainte de inceperea dietei, dar sa acumulezi si kilograme noi.

Consumul de alimente bogate in proteine recomandat de aceste diete inseamna un aport semnificativ de grasimi, dar si cresterea nivelului de colesterol "rau" din sange. Medicii sustin ca exista riscul ca un abuz de astfel de alimente sa conduca la afectiuni cardiovasculare si risc de atac de cord.

Specialistii explica faptul ca o concentrare a regimului doar pe alimente cu proteine restrictioneaza aportul de substante nutritive esentiale in organism - carbohidrati, vitamine si minerale. Exista riscul aparitiei blocajelor musculare si al cetozei (proces natural care care apare atunci cand grasimile sunt transformate in energie, pe fondul unui deficit de glucoza in organism).

Cetoza poate avea efecte dezastruoase asupra sanatatii, crescand riscul de boli de inima - accident vascular cerebral coronarian sau infarct. Dietele echilibrate furnizeaza organismului substante nutritive esentiale, care ajuta organele sa functioneze corespunzator si sa le protejeze impotriva cancerului si a altor boli foarte grave.

In momentul in care nu exista un echilibru in aportul de nutrienti esentiali care este procurat din dieta, apar dezechilibre grave in organism. Primul afectat este sistemul imunitar, ceea ce inseamna ca organismul ramane vulnerabil in fata bolilor si afectiunilor care pun sanatatea in pericol.

Efectele secundare nocive ale acestor diete se pot rasfrange si asupra rinichilor, crescand riscul de blocaj renal. Specialistii recomanda celor care vor sa slabeasca sa opteze intotdeauna pentru diete care promoveaza un echilibru nutritional, pentru ca organismul sa beneficieze de toate vitaminele si mineralele necesare pentru a functiona corespunzator.

Probabil ca si tu, ca multe alte femei, ai incercat de-a lungul timpului o multime de diete de slabit. Ai avut succes in a slabi sanatos sau te-ai confruntat cu probleme de sanatate in urma tinerii lor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre