5 greseli parintesti care ti-ar putea afecta copilul

| | Actualizat: 2012-02-27 10:26:17

In timp ce te concentrezi pe strategia pedeapsa - recompensa in modul de educare al copilului tau, ai putea sa omiti o serie de erori pe care le comiti involuntar tu insati in raport cu micutul tau. Parintii sunt intotdeauna un model pentru cei mici, iar actiunile lor se vor reflecta fara exceptie in comportamentul prichindelului aflat la inceputul vietii.

Foto: sheknows.com

Iata 5 greseli parintesti care ti-ar putea afecta copilul fara sa stii.

Inca din primele luni de viata, copiii imita ceea ce observa in jurul lor si sunt mai putin receptivi la ceea ce li se spune ca este corect, fata de lucrurile pe care le observa in gesturi si fapte. Daca un copil ajunge sa poarte eticheta de "prost crescut", el nu este decat creatia unor parinti care nu au stiut sa dea un exemplu demn de urmat.

Iata ce greseli este recomandat sa eviti in educarea micutului tau.

Atitudinea conflictuala

Daca obisnuiesti sa te certi in mod constant cu partenerul de viata si ai iesiri nervoase frecvente, copilul tau iti va copia intocmai comportamentul. Daca nu vrei ca el sa se transforme intr-un adult conflictual, evita tensiunile in familie si asigura-i un mediu armonios in care sa se dezvolte.

Totul este o competitie

Motivatiile bazate pe comparatii, precum "colegul tau scrie mai frumos", "fratele tau este mai cuminte" si "vecinul are note mai mari decat tine" nu starnesc decat frustrare si conduc la un complex de inferioritate permanent. In schimb, incearca sa iti incurajezi copilul la orice pas, imprima-i un spirit competitiv cu sine insusi, fara sa omiti accentuarea calitatilor pe care le detine.

Prioritizarea materialului

Daca iti vei masura implinirile personale in castiguri materiale (haine de firma, excursii scumpe etc), copilul tau isi va crea o falsa scara de valori, in care aurul si banii sunt unicul scop, indiferent de mijloace.

Dieta haotica

Degeaba il vei critica pe micutul tau ca face exces de chipsuri si nu mananca legumele din farfurie, daca tu consumi alimente nesanatoase si mananci haotic. Comportamentul alimentar se invata de la cei mari, asadar nu te astepta sa faca, din senin, opusul actiunilor tale.

Autocritica

In cazul in care te critici constant in oglinda, in prezenta copilului tau, ii vei sugera ca stima de sine se bazeaza exclusiv pe aspectul exterior. Fetitele, in mod special, sunt predispuse dezvoltarii unor complexe de inferioritate accentuate, care pot conduce mai tarziu la tulburari alimentare si alte probleme grave de sanatate.

Citeste si despre