Acneea, unul dintre cosmarurile frumusetii tenului unei femei, este o conditie medicala inteleasa, de multe ori, gresit. Lipsa de informare sau bazarea pe surse de neincredere au determinat multe femei sa apeleze la remedii nocive, din ratiuni gresite, care nu au facut decat sa inrautateasca aspectul tenului si sa inmulteasca cosurile si punctele negre. Iata cateva dintre cele mai populare mituri aparute in jurul acneei, pe care trebuie sa le eviti in actiunile pe care le intreprinzi pentru tratarea acestei afectiuni!
Acneea apare doar la adolescenti, nu si la adulti
Chiar daca pubertatea sau adolescenta este perioada in care cosurile predomina chipurile copiilor, din cauza schimbarilor hormonale din aceasta etapa a copilariei, adultii nu sunt scutiti de aceasta afectiune.
Exista o multime de cazuri in care acneea se declanseaza abia dupa varsta de 20 sau 30 de ani. De obicei, se intampla ca persoanele care nu au avut de-a face cu acneea in adolescenta sa se confrunte cu ea la maturitate.
Spalarea frecventa a tenului trateaza acneea
Acneea nu este o afectiune cauzata de murdarie sau de germeni, de aceea, spalarea frecventa cu apa pe fata nu ajuta la vindecarea ei. Acneea este provocata de dezechilibre hormonale, de blocarea porilor ca urmare a hipersecretiei glandelor sebacee sau de infectarea foliculilor de par.
Spalatul pe fata ajuta la indepartarea celulelor moarte, a uleiurilor in exces de la nivelul pielii si a impuritatilor, dar nu si la tratarea acneei. Dimpotriva, spun specialistii, spalatul prea des pe fata poate acutiza afectiunea.
Bronzatul poate vindeca acneea
Expunerea la soare si bronzul doar acopera cosurile inestetice de pe ten sau corp, insa nu trateaza nicidecum afectiunea. Este doar o aparenta, care determina adesea femeile sa apeleze nu doar la excesul de radiatii ultraviolete din timpul verii, dar si la solarul artificial, din saloane.
Specialistii sustin ca rezele soarelui sau cele provenite de la solar determina adesea uscarea pielii, care conduce la agravarea acneei.
Stresul cauzeaza acneea
Exista un oarecare adevar in acest mit, care se refera la faptul ca stresul poate favoriza, alaturi de alti factori, aparitia acneei, dar nu exista dovezi certe ca hormonii stresului ar sta la baza declansarii ei. Specialistii sustin ca stresul agraveaza acneea, dar nu ca o cauzeaza.
Stoarcerea cosurilor ajuta la vindecarea acneei
Stoarcerea cosurilor sau comedoanelor nu trateaza acneea, ci le face sa devina mai inestetice decat erau inainte de acest procedeu si le predispune la infectii. In plus, dermatologii sustin ca exista riscul sa ramana cicatrice sau semne inestetice pe ten, in locurile unde sunt stoarse comedoanele.
Ciocolata sau bauturile carbogazoase cauzeaza acneea
Nici acest mit nu este total lipsit de adevar, dar nici nu este confirmat de date stiintifice. Chiar daca exista teorii conform carora anumite alimente - cum sunt bauturile carbogazoase sau ciocolata - ar putea influenta evolutia acneei si starea ei, nu exista dovezi certe care sa ateste ca acestea ar fi un factor declansator pentru afectiune.
Mitul se bazeaza doar pe declaratiile si statisticile neoficiale ale mai multor medici care sustin ca pacientii lor au constatat o ameliorare a leziunilor acneice dupa schimbarea dietei si eliminarea acestor alimente din meniu.
Machiajul poate agrava acneea
Exista cateva conditii care-l scot din "palaria" miturilor despre acnee. Alegerea produselor de machiaj pentru ten este cea care il poate face sa fie adevarat sau fals. In cazul in care nu se folosesc farduri si produse de machiaj special create pentru tipul de ten si afectiunea in cauza, exista riscul ca acneea sa se agraveze.
In situatia in care produsele sunt alese cu grija, la sfatul unui medic dermatolog, si adaptate tenului problematic, atunci machiajul ar putea veni chiar in ajutorul tratarii acneei. Cele mai multe produse de machiaj create pentru tenul acneic au si rol terapeutic.
Ce alte mituri despre acnee mai cunosti? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!