8 greseli pe care orice parinte le face la primul copil

| | Actualizat: 2019-03-08 14:29:44

Primul copil este pentru fiecare parinte ca nimeni altul. Si asta nu pentru ca te vei minuna de el in fiecare clipa, ci pentru ca habar n-ai ce sa faci, de fapt.

Sa recunoastem, oricat de mult ai citi, oricat de atenta ai fi la sfaturile care iti vin din toate partile, pur si simplu nu stii nimic. Si vei invata totul pe masura ce ti se intampla lucruri.

Daca te linisteste cu ceva, nimeni nu s-a nascut invatat si nimeni nu a stiut cu ce se mananca "meseria" de parinte pana nu a trait lucrurile pe propria piele.

Asa ca uite 8 greseli de parinte incepator, ca sa nu ai impresia ca esti singur/a.

1. Cumperi un carut prea mare si prea greu

Asta e o capcana pentru multi parinti. Cu cat mai mare si mai complex este caruciorul, cu atat pare mai sigur si mai util.

Dupa ce nasti, insa, ajungi sa regreti, de obicei, decizia, pentru ca intelegi ca un carucior trebuie sa fie usor, usor de manevrat, sa se plieze cat mai usor, eventual cu o singura mana, pentru ca in cealalta tii copilul, sa fie reglabil de la 180 pana la 45 de grade si, cel mai important, sa incapa in lift sau sa treci usor cu el de casa de marcat de la supermarket.

Evident ca iti doresti ce e mai bun pentru copilul tau, dar s-ar putea sa te surprinda cat de bun poate fi un carucior mai ieftin, care nu promite prea multe, si cat de dezamagitoare pot fi unele dintre cele de top.

2. Imbraci copilul cu prea multe straturi

Cand ti se pare ca e racoare, pune-i copilului doar un strat in plus de haine fata de cate ai tu pe tine. Supraincalzirea poate fi foarte problematica, iar bebelusul poate face febra din cauza asta si, Doamne fereste, se poate ajunge chiar la moarte subita. Daca tie ti-e cald, sa stii ca si lui ii este.

3. Imbraci copilul ridicol

Toate mamicile isi doresc ca bebelusii lor sa fie remarcati si cad in capcana articolelor vestimentare care ii fac sa semene mai mult cu papusi. Sosetele, palarioare haioase, botosei sau pantofiori fistichii, costumase. Poate tie iti place, dar el s-ar putea sa nu se simta chiar atat de bine cu atatea pe el. Vezi punctul 2 si mai gandeste-te! Pentru un bebelus nu e important sa fie la moda sau sa ii laude lumea hainutele, ci sa se simta confortabil.

4. Pleci la drumuri lungi cu un bebelus prea mic

Desi ai crede ca e OK sa mergeti cu masina cateva ore, atat timp cat opriti din cand in cand pentru a-l alapta, pentru el nu e chiar atat de indicat. Asteapta sa va obisnuiti unul cu altul si mai ales ca micutul tau sa se obisnuiasca cu noul mediu de viata inainte de a-l pune pe drumuri ore intregi.

5. Ii lasi pe altii sa dea copilul din brate in brate, ca la stafeta

Sigur ca esti mandra nevoie mare de bebelusul tau si te incanta sa ii vezi pe altii cum se topesc la vederea lui, dar nu e tocmai indicat ca, atunci cand esti cu un grup mai mare, sa ii lasi sa il plimbe in brate de la unul la altul. Pentru cel mic atatea fete noi si atatea mirosuri pot fi prea mult.

6. Nu te hidratezi de fiecare data cand alaptezi

Daca decizi sa hranesti copilul la san, nu e suficient sa te asezi confortabil si sa il tii in brate, iar el sa suga. Ia-ti de fiecare data un pahar cu apa langa tine pentru ca daca tu esti deshidratata (iar alaptatul te deshidrateaza si mai tare), laptele care ajunge la bebe nu va fi de calitate.

7. Presupui ca daca doarme linistit cateva nopti la rand asta nu se va schimba niciodata

Gresit! La capitolul asta e mai bine sa te pregatesti pentru ce e mai greu si sa ai surprize, decat sa te bucuri prea devreme si degeaba.

8. Cumperi prea multe scutece pentru nou nascuti

Inainte sa nasti presupui ca bebelusul va fi o "masinarie" de "numarul 1" si "numarul 2", asa ca te dotezi cu toate scutecele de nou nascuti pe care le gasesti.

Mai ales daca sunt la oferta. Doar ca dupa o luna constati ca sunt deja prea mici si ca nu mai ai ce face cu tot stocul ramas. Asta e! Copiii cresc nesperat de repede, nu? Acum nu iti ramane altceva de facut decat sa le donezi altcuiva sau poate chiar unei maternitati.

Mai stii si alte "boacane" de parinte incepator? Impartaseste-le si cu noi!

 

Citeste si despre