8 obiceiuri ale familiilor super sanatoase

| | Actualizat: 2017-07-17 15:49:05

O familie fericita este, in primul rand, o familie sanatoasa. Pentru acest lucru, este nevoie de adoptarea unor obiceiuri cat ma sanatoase. Oricat de greu ar parea, acestea pot fi cultivate destul de usor in viata de zi cu zi daca parintii si copiii vor face o echipa puternica si vor pune in aplicare obiceiurile existente in familiile cu o sanatate de fier.

1. Rutina

Copiii nu prea sunt constienti de ceea ce inseamna rutina, insa atunci cand stiu ca au anumite sarcini de indelplinit in fiecare zi, le va fi mai usor sa constientizeze acest lucru si sa adopte anumite obiceiuri fara sa clipeasca. In aceasta categorie pot intra activitati precum spalatul pe dinti sau o mica plimbare dupa masa de seara, impreuna cu toata familia. Astfel, actiunile sanatoase vor deveni obisnuinta pentru cei mici si vor dori sa sa faca aceste activitati alaturi de adulti fara sa se impotriveasca.

2. Miscarea

Sportul in familie trebuie sa devina de asemenea un obicei. Ideal ar fi sa alegeti un moment al zilei cand sunt toti membrii familiei acasa. Iar in weekend, alaturati-va copiilor la jocurile din parc, la sporturi precum volei, baschet, handbal. Faceti drumetii impreuna ori de cate ori aveti ocazia, pentru ca acestea nu numai ca ajuta la mentinerea sanatatii, dar si intaresc legaturile de familie.

3. Puterea exemplului

Cum adultii sunt cei din comportamentul carora invata copiii, este important ca parintii sa fie un exemplu pentru cei mici. Asa ca este de datoria fiecarui parinte sa nu manance nesanatos in fata copilului ori sa stea treaz pana tarziu in noapte. Adultii ar trebui sa doarma 7-8 ore pe noapte, in timp ce copiii au nevoie de 10 sau mai multe ore de somn.

4. Gatitul in familie

Pregatirea mesei impreuna cu copiii ii incurajeaza sa devina mai responsabili, dar ii va face si sa se simta apreciati. Se creeaza si o atmosfera armonioasa, plina de voie buna, fapt care duce la reducerea stresului si a anxietatii. Totodata, gatitul impreuna inseamna ca fiecare membru al familiei are o sarcina, ca se va cultiva spiritul de echipa.

Unele studii sugereaza faptul ca micutii care gatesc impreuna cu familiile lor se descurca mai bine la scoala. Un alt beneficiu al gatitului impreuna este si acela adus asupra sanatatii, caci se vor folosi ingrediente naturale, sanatoase, care nu sunt un pericol asupra greutatii.

5. Cina in familie

Obiceiurile alimentare sanatoase se capata cel mai bine la mesele luate in sanul familiei. Un copil mofturos va fi tentat sa incerce un aliment nou, vazandu-i pe ceilalti ca il mananca, in timp ce un micut care pofteste la bauturi carbogazoase ori la alimente nesanatoase va invata sa opteze pentru variante sanatoase, luand exemplu de la parinti ori de la fratii mai mari. Mai mult decat atat, cina este si un prilej de voie buna, ocazie cu care fiecare membru al familiei va povesti ce i s-a intamplat in decursul zilei.

6. Iau vitamine

Uneori, chiar si cele mai sanatoase alimente de pe planeta nu pot sa furnizeze vitaminele necesare unui trai sanatos. Pentru a preveni carentele, suplimentele alimentare sunt ideale. Copiii au, la randul lor, vitamine, minerale si suplimente alimentare special concepute pentru ei. Este bine sa fie cerut sfatul unui medic inainte ca acestea sa fie administrate. Este important, de asemenea, ca toti membrii familiei sa isi faca analizele de rutina, sa aiba grija de sanatatea lor.

7. Respecta regulile

Fiecare familie are niste reguli in ceea ce priveste nutritia, orele de somn, dar si alte aspecte legate de sanatate. Nu ar trebui ca acestea sa fie incalcate, pentru ca o astfel de disciplina nu numai ca scade riscul de imbolnavire, ci te ajuta sa devii o persoana organizata.

8.Nu fac nimic

Cu totii avem momente in care ne simtim coplesiti din cauza perioadelor stresante, indiferent daca suntem adulti ori copii. Temele, orarul prea incarcat, activitatile extrascolare ii pot suprasolicita pe cei mici, in timp ce sarcinile de serviciu, adunate cu alte griji zilnice, pot fi o povara pentru parinti. Ei bine, cand simtiti ca bateriile se golesc, nu va fie teama de momente in care sa nu faceti nimic. Faceti o dupa amiaza de leneveala in familie parte din rutina care sa va redea energia!

Citeste si despre