Istericale, anxietate, ascunderea emotiilor si stima de sine scazuta. Din pacate, unii parinti reusesc sa transmita copiilor lor toate aceste trairi negative. Egoismul si indiferenta lor fata de sentimentele celor mici au un impact imens asupra acestora in copilarie. Drept urmare, copiii incep sa se saboteze, se simt neputinciosi si au probleme in societate.
Cunoasterea motivelor temerilor si anxietatilor te pot ajuta sa te vindeci si sa iti imbunatatesti viata.
Teama de manipulare
Se intampla destul de des ca parintii toxici sa folosesca manipularea pentru a controla copiii. Aplicat zilnic, acest tratament nu este normal si se transforma in abuz emotional. Astfel, simti ca nu ai incredere in oamenii din jurul tau si niuci nu poti sa iti faci relatii. Manipularea la care te-au supus parintii poate duce si la un comportament de evitare.
Ai dificultati in interactiunile sociale si nu ai incredere in ceilalti
Este posibil ca unii parinti sa nu fi fost capabili sa le ofere micutilor sprijinul necesar, iar in alt scenariu cineva ar putea trai intr-o familie unde simte ca trebuie sa fie intotdeauna in garda. Iar in final, poti dezvolta dificultati cu privire la increderea in alte persoane si deschiderea fata de ele.
Problemele de atasament sunt grave. Vazand constant si experimentand abuzuri fizice si emotionale, maltratare si neglijare, copiii isi formeaza propria imagine despre relatii. Este posibil ca ei sa nu inteleaga cum arata o legatura sanatoasa intre oameni. Ei sunt intotdeauna convinsi ca toti cei din jurul lor sunt exigenti sau ii invinovateasc pentru orice.
Esecul te distruge
Copiii crescuti intr-un mediu toxic ar putea simti in permanenta ca nu sunt suficienti de buni, ba chiar sunt lipsiti de valoare. S-ar putea ca parintii lor sa le fi cerut intotdeauna lucruri exagerate si sa-i invinovateasca daca nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor. Practic, au dezvoltat o stima de sine scazuta. Acesta este motivul pentru care cea mai mica greseala sau cel mai mic esec poate sa ii distruga si sa-i conduca la o criza de furie.
Iti lispeste sentimentul de identitate
Stima de sine este la fel de importanta ca sentimentul de a fi iubit si de a apartine cuiva. Daca relatia dintre un copil si parintii lui este una abuziva, atunci cel mic poate incepe sa aiba probleme cu lumea interioara, cu identitatea si stima de sine. Acest lucru duce la efecte negative precum anxietatea si chiar depresia.
Te critici prea mult
Stima de sine scazuta, creata de parinti toxici, face ca un copil sa se simta prost, nevrednic si nedemn sa obtina ceva mai bun. Orice ar face, cel mic se critica pe el si pune la indoiala tot ce face. El accepta ca este mai rai decat altii, ceea ce il face sa sufere mental, dar nu poate schimba situatia, deoarece nu primeste suportul mental necesar.
Iti pui emotiile pe ultimul loc
Parintii care abuzeaza verbal sau fizic, neglijeaza emotiile copilului, iar daca acesta incearca sa-si exprime emotiile, are parte de si mai multe maltratari din partea familiei. In aceste situatii, micutul obisnuieste sa-si ascunda durerea, resentimentele si mania si ar putea incepe sa acorde prioritate emotiilor altora.
Suprimarea emotiilor are un impact si asupra autoidentificarii unei persoane. Ii este greu sa inteleaga cine este, cum se simt si ce isi doreste in viata. Asadar, nu reuseste sa se dezvolte in sferele vietii care sunt importante pentru el, deoarece mental, este mereu retinut de incertitudine si de o lipsa de apropiere.
Te simti mereu ca un copil neajutorat
Parintii toxici refuza uneori sa-si recunoasca copilul ca adult. Indiferent de varsta pe care o are, acesti parinti ar putea incerca intotdeauna sa-l trateze ca pe o fiinta neajutorata. Vor sa-l controleze si sa-l comande si, daca acesta opune rezistenta, vor actiona jignind pentru a-si face micutul sa se simta vinovat.
Daca un copil nu are voie sa ia propriile decizii si nu se simte ca o persoana independenta, poate dauna sanatatii sale mintale. El pot dezvolta anxietate, poate fi speriat sa inceapa ceva nou si poate avea dificultati in a se integra in societate.
De multe ori te simti nelinistit
Copiii care provin din familii toxice sunt adesea diagnosticati cu tulburari de anxietate. Acest lucru se intampla din cauza instabilitatii familiei, a maltratarii psihice si fizice si a lipsei de siguranta. Copiii cu anxietate se confrunta cu dificultati de concentrare si se simt nervosi, nelinistiti, ingrijorati si tensionati.