Cresterea unui copil singur la parinti, 8 lucruri pe care ti-ai fi dorit sa le stii

| | Actualizat: 2013-05-09 09:43:00

Cresterea unui singur copil poate parea o sarcina mult mai usoara decat cea a 2, 3 sau mai multi prichindei. Greutati intampini in ingrijirea copiilor, indiferent de numarul lor, insa atunci cand ai doar unul, s-ar putea sa te lovesti de cateva obstacole coplesitoare, dar si de unele beneficii care te vor ajuta sa fii impacata cu decizia pe care ai luat-o! Iata ce este bine sa stii despre cresterea unui copil singur la parinti!

Te dedici in totalitate copilului

Daca ai un singur copil, cu siguranta il vei transforma in "lumina ochilor tai" si iti vei dedica fiecare secunda ingrijindu-l si iubindu-l. Atunci cand ai mai multi copii, esti nevoita sa iti imparti timpul si afectiunea, astfel incat fiecare prichindel sa beneficieze de atentia ta, lucru care poate sa nu iti fie tocmai pe plac.

Trebuie sa faci fata criticilor si rautatilor celor din jur

Decizia de a nu avea mai multi copii este dur criticata de cei in jur. Toti vad in ea un gest egoist din partea partea ta si un dezavantaj in dezvoltarea primului nascut al familiei. Cand exista mai multi frati, copiii cresc impreuna si reusesc sa deprinda mai repede si usor achizitii de comportament si abilitati importante in dezvoltarea sociala, fizica si emotionala.

Te simti vinovata ca nu ai mai multi copii

Chiar daca esti hotarata si impacata cu decizia de a nu mai avea si alti copii, sentimentele de vinovatie te vor coplesi frecvent si te vor face sa te intrebi mereu "cum ar fi fost daca ai mai fi avut si alti copii"!  

Vei infrunta mai putine "momente de rascruce" specifice copilariei

Cu cat ai mai putini copii, cu atat grijiile, stresul si problemele sunt mai putine. Atunci cand este mama unui singur copilas, esti nevoita sa treci doar o singura data prin toate momentele "grele" ale copilariei: colici, invatare la olita, anxietate de separare, accese de furie, boli ale copilariei, pubertate, adolescenta etc. Este un avantaj demn de luat in seama atunci cand te gandesti sa maresti familia!  

Cheltui mai mult pe lucruri si jucarii pentru copil

Daca ai impresia ca un singur copil te scuteste de o multime de cheltuieli si te ajuta sa faci economii, te inseli! Cu un singur copil in familie, vei cheltui mult mai multi bani decat daca ai fi avut 2 sau 3.

Parintii care au un singur copil se simt responsabili sa-i ofere totul, indiferent de costuri si sacrificii. Fara sa-si dea seama, ajung sa cheltuie mai mult decat cei cu mai multi copii. In plus, prin satisfacerea tuturor mofturilor si dorintelor, risca sa isi rasfete prichindelul.  

Iti rasfeti copilul, fie ca vrei, fie ca nu

Atunci cand esti parintele unui singur copil, vrei sa ii oferi tot ce este mai bun si mai frumos. Insa cu aceasta gandire nu faci decat sa iti rasfeti copilul si sa ii afectezi viata sociala si dezvoltarea.

Copilul rasfatat este egoist, egocentrist si nu accepta refuzul. Are probleme in a se integra in comunitati si in a-si face prieteni. Se transforma, la adolescenta, intr-un inadaptat social si iresponsabil, incapabil de a se descurca pe propriile picioare. Copilul se "vindeca" cu greu efectele negative ale rasfatului.

Vei avea de programat multe intalniri de joaca

Atunci cand sunt mai multi copii intr-o familie, dezvoltarea sociala a acestora se contureaza de la sine. Vor invata sa isi imparta inca de mici lucrurile si jucariile, vor invata sa coopereze, sa se joace frumos impreuna si nu vor avea probleme in a se intregra in colectivitati.

Insa atunci cand ai un singur copil, esti nevoita sa umpli golul pe care lipsa unui frate il lasa in viata copilului. De aceea, vei fi preocupata mai mult de jocuri de grup si de programarea cat mai multor intalniri de joaca, pentru a stimula dezvoltarea sociala a prichindelului tau.

Risti sa cazi in capcana parintilor perfectionisti

Ai un singur copil si vrei sa fie cel mai frumos si destept dintre toti. Nu lasi garda jos niciun moment in educatia si disciplinarea lui, deoarece nu accepti sa dai "gres" in meseria de parinte.

Tocmai din aceasta dorinta, de a oferi totul copilului si de a astepta prea multe de la el, ai tendinta de a deveni o mamica perfectionista. Acest stil parental este extrem de nociv in dezvoltarea copilului, deoarece creeaza frustrari si probleme de adaptare sociala acestuia.  

Ce altceva crezi ca ar trebui sa mai stie mamicile atunci cand iau decizia de a avea doar un singur copil? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre