Cum alegi un deodorant potrivit pentru copii. La ce sa fii atent atunci cand cumperi un astfel de produs

| | Actualizat: 2023-02-02 08:01:30

Vine o etapa in viata copiilor cand acestia incep sa foloseasca produse cosmetice. Atunci cand in rutina lor zilnica intra astfel de produse, parintii trebuie sa fie foarte atenti ce le cumpara copiilor, pentru ca unele pot sa nu fie potrivite pentru pielea lor.

In ceea ce priveste deodorantul, copiii incep sa il foloseasca fie de nevoie, pentru ca transpira abundent, fie pentru ca vor sa ii imite pe adultii care il folosesc.

In general, aceste produse intra in rutina copiilor la pubertate sau chiar mai devreme. Se recomanda ca micutii sa nu inceapa sa foloseasca deodorant pana la varsta de 8-9 ani. Atunci cand o fac, produsul ales trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Pe piata gasim o gama larga de deodorate: sub forma de spray, stick, roll-on, iar pe langa acestea avem si variante naturale de deodorant, care se pot face acasa. Dar care este cea mai inspirata alegere pentru copii?

Diferenta dintre deodorant si antiperspirant

Atunci cand organismul copiilor incepe sa secrete hormoni, apar anumite mirosuri specifice. Pentru a le tine sub control, este nevoie de produse cosmetice dedicate. Potrivit organizatiei KidsHealth, deodorantele sunt folosite pentru a masca mirosul neplacut, in timp ce antiperspirantele diminueaza cantitatea de transpiratie produsa de organism. Deodorantele nu modifica functiile pielii si ale glandelor sudoripare, in timp ce antiperspirantele sunt catalogate drept dispozitive medicale. Acestea au ca ingredient activ de obiciei aluminiul, care blocheaza transpiratia.

In anii copilariei, este indicat ca parintii sa opteze pentru deodorante, mai degraba decat pentru antiperspirante la copii. Acestea contin parfum care acopera mirosurile produse de transpirarie, dar nu au ingrediente care sa blocheze functia gladelor sudoripare. Alege un deodorant care nu contine aluminiu, parabeni sau alte ingrediente periculoase pentru piele. Pe piata se gasesc produse special formulate pentru copii, care sunt mai blande cu pielea micutilor. Deodorantele pentru adulti au, de multe ori, alcool in compozitie, iar acesta duce la uscarea suprafetei pielii.

Ce facem cand deodorantul nu este eficient

Inainte de orice, copiii ar trebui sa invete sa aplice normele de igiena corect. Invatati-i sa se spele cu apa si sapun, cel putin o data pe zi si dupa orele de sport, pentru a scapa de bacteriile de pe piele, care provoaca mirosurile neplacute. Dupa fiecare baie sau dus, copiii ar trebui sa poarte haine curate, sa aplice deodorant si sa se spele din nou, de cate ori este nevoie.

Exista si cazuri in care copiii transpira in exces, pe fond hormonal, iar deodorantele nu ajuta. Inainte de a trece la produse mai agresive cu pielea, mergeti cu copilul la un medic dermatolog sau endocrinolog, pentru un set de analize. Transpiratia excesiva are legatura adesea cu nivelul de hormoni din organism, iar in cazul in care sunt dereglari hormonale, este mai bine sa le descoperiti la timp.

FOTO: Freepik

Citeste si despre