Cum iti pastrezi calmul atunci cand copilul are un tantrum. Tehnici de ajutor pentru parinti

| | Actualizat: 2023-08-03 23:11:32

Copiii au tendinta de a ne apasa, uneori, cele mai nepotrivite butoane. Atunci cand cei mici au tantrumuri, reactia noastra spune multe lucruri despre noi si nu are legatura cu ei. De multe ori, crizele de furie ale copiilor ne fac sa ne simtim coplesiti, neputinciosi, iritati, sa nu stim cum sa reactionam sau sa ne pierdem rabdarea cu ei. Pentru a trece mai usor peste incercarile la care ne supun copiii, este nevoie, intr-o oarecare masura, de un „antrenament”.

Primul lucru pe care il putem face atunci cand copilul are un tantrum este sa constientizam ce emotii ne incearca pe noi. A sti ca urmeaza sa ne pierdem si noi rabdarea sau sa ne enervam ne duce cu un pas mai aproape de a controla acest lucru si de a evita ca el sa se intample. Pentru a ne controla emotiile si a-i ajuta si pe copii sa si le gestioneze pe ale lor, putem apela la cateva strategii care ne ajuta sa gestionam mai bine momentele dificile.

1. Tehnica respiratiei 3-4-5. Aceasta presupune sa inspiri adanc pe nas timp de 3 secunde, sa tii aerul pentru 4 secunde si sa expiri timp de 5 secunde, pe gura. Daca faci acest lucru de cateva ori, creierul se oxigeneaza si vei putea sa ramai calm mai mult timp.

2. Imagineaza-ti un scut impotriva tipetelor. Daca tipetele copilului sunt cele care iti declanseaza starea de iritare, ceea ce poti face este sa vizualizezi un scut intre tine si el, care sa opreasca acele tipete sa ajunga la tine. In acest fel, cresc sansele sa nu te mai enervezi.

3. Declaratii de siguranta. Atunci cand te simti depasit de situatie, poate ajuta sa iti repeti in gand cateva afirmatii care sa te ajute sa ramai ancorat in realitate si sa iti pastrezi calmul. Acestea pot fi de tipul: „Sunt in siguranta. Copilul meu este in siguranta. Ma descurc in aceasta situatie. Pot face fata cu brio.”

Aceste strategii pot sa ajute, dar nu sunt infailibile

Ele reprezinta doar primul pas spre gestionarea mai eficienta a crizelor copilului. In cazul in care, chiar si dupa ce aplici aceste tehnici, tot te simti depasit de situatie, poti trece la pasul urmator. Acesta presupune sa vorbesti cu un specialist despre reactiile tale si despre ce anume ti le declanseaza. Daca simti ca furia copilului este prea coplesitoare pentru tine si chiar iti pierzi cumpatul atunci cand el are un tantrum, sfatul unui specialist te poate ajuta sa gestionezi mai bine situatia.

Un alt sfat important este sa analizezi comportamentul tau si sa vezi ce anume declanseaza reactia. De multe ori, motivul este cu totul altul, iar tantrumul copilului este doar butonul care declanseaza reactia ta. Oboseala acumulata, stresul de la locul de munca, unele probleme sau discutii din familie pot reprezenta cauza profunda a reactiilor tale. Incearca sa rezolvi problema in profunzime, pentru a te raporta cu mai multa relaxare si intelegere la crizele de furie ale copilului.

FOTO: Freepik

Citeste si despre