Cum sa combati sedentarismul

| | Actualizat: 2017-03-29 12:10:40

Sedentarismul este principala cauza a obezitatii, o boala a modernitatii care pune monopol pe viata si sanatatea tot mai multor persoane. In conditiile in care copiii sunt cei mai afectati de "boala statului pe scaun", este important sa gasesti si sa implementezi in rutina familiei tale cele mai rapide si distractive metode prin care sa deveniti, cu totii, mai activi si sa faceti mai multa miscare fizica in fiecare zi!

Cum sportul sau miscarea fizica trebuie sa fie mai distractive si interesante decat petrecerea comoda a timpului pe canapea, in fata calculatorului sau televizorului, lupta contra sedentarismului a devenit o provocare imensa pentru foarte multe familii!

Poate ca sedentarismul a castigat cateva lupte, dar nu si razboiul! Iata cateva arme puternice cu care sa invingi lipsa de miscare si leneveala cu care este "diagnosticata" familia ta! Incepe mai intai cu tine, apoi, dupa ce realizezi ca a face miscare fizica este mai distractiv si sanatos decat sa lenevesti pe canapea, transmite "microbul" vietii active si celorlalti membri ai familiei!  

Fa trecerea treptata de la sedentarism la miscare fizica!

Solutia pentru a lupta impotriva vietii sedentare nu este sa faci o trecere brusca de la nenumaratele ore in care stai pe canapea la sedinte intregi de antrenamente la sala! Nu vei reusi, intrucat nu vei avea nici energia, nici puterea necesare pentru a face aceasta schimbare. Oboseala excesiva pe care o vei resimti te va determina sa renunti la sport intr-o clipita.

Important este sa incepi treptat, astfel incat sa nu resimti oboseala foarte tare. Fa intinderi de maini si picioare cand stai pe scaun sau canapea, misca-ti picioarele pe sub masa si indreapta-ti spatele ori de cate ori poti. Este un prim pas catre mai multa miscare fizica in viata ta!  

Ridica-te cat mai des de pe scaun sau canapea!

Dupa ce ai inceput sa faci putina miscare la birou sau pe canapea, este important sa incepi sa scurtezi perioadele in care stai nemiscata in fata calculatorului sau televizorului! Pentru a face acest lucru, este important sa ai motive puternice pentru a te ridica din confortabilul scaun.

Incearca sa iti reorganizezi biroul sau casa, astfel incat sa fii nevoita sa te ridici si deplasezi dupa apa, mancare, telefon, cos de gunoi sau alte lucruri, nu sa le ai mereu la indemana.

Mergi mai mult pe jos si urca si coboara scari!

Simplele modificari ale stilului de viata au efecte importante in a te ajuta sa devii o persoana mai activa. Cu pasi mici, poti construi lucruri mari in viata ta. Incepe prin a renunta la masina si a merge pe jos la serviciu, dar si prin a cobori cu o statie inainte de sediu, pentru a face putina miscare. De asemenea, uita ca exista lifturi la bloc sau la birou si imbratiseaza beneficiile pe care urcarea si coborarea scarilor ti le daruieste.  

Fa activitati fizice amuzante, de sezon!

Daca sala de fitness nu te tenteaza, iar ideea de a-ti ocupa 2-3 ore pe saptamana cu sportul nu te incanta, renunta la sala si antrenamente organizate. Te poti bucura de activitati distractive si energice si in alte moduri, mult mai amuzante si distractive.

Mergi pe mana activitatilor amuzante de sezon:

- mergi cu rolele;
- plimba-te cu bicicleta;
- alearga in parc, dimineata sau seara;
- mergi la piscina si inoata;
- joaca volei pe plaja;
- danseaza cat te tin picioarele, ori de care ori ai ocazia etc.

    Incearca sa ii ademenesti si pe ceilalti membri ai familiei in astfel de activitati, pentru ca distractia sa fie mai mare si sa aveti astfel ocazia de a petrece timp de calitate impreuna.  

    Creste un copil activ si vei invinge sedentarismul!

    Esti parinte si acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru a uita de sedentarism. Sa ai grija sau sa cresti un copil te ajuta sa arzi mai multe calorii decat ai face-o la sala de fitness. Insa daca ai grija sa cresti un copil activ, interesat de cat mai multe activitati fizice si sporturi, vei avea si tu parte de o binemeritata portie de miscare si adrenalina.

    Copilul activ vrea tot timpul sa alerge de colo pana colo, sa se joace in aer liber, sa practice sporturi si sa te aiba, de multe ori, ca tovaras de joaca sau concurent la meciuri - volei, tenis etc. In plus, daca cel mic merge frecvent cu bicicleta sau rolele, ai si tu nevoie de un astfel de dispozitiv pentru a tine pasul cu el, ceea ce te ajuta sa te mentii in forma, fara timp pierdut si fara efort.

    Cresterea unui copil activ este, fara dar si poate, cea mai sigura si la indemana metoda prin care te mentii in forma si combati sedentarismul.

    Imbina utilul cu placutul!

    Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face este sa iti interzici cu desavarsire sa te mai uiti la televizor ori sa mai stai la laptop. Este o cale sigura spre esec in lupta contra sedentarismului. Inainte de a renunta la ele si de a-ti face abonament la sala de fitness, incearca sa imbini utilul cu placutul si te mobilizezi sa faci miscare fizica.

    Te poti uita in continuare la emisiunea sau serialul preferat la tv sau pe laptop, daca iti iei o banda de alergare sau o bicicleta medicinala pentru acasa si pedalezi la ea in timp ce urmaresti aventurile personajelor tale preferate. In acelasi sens, poti dansa in timp ce gatesti si faci curatenie, si poti merge mai des la cumparaturi pentru a strabate raioanele de la un capat la altul, in cautarea celor mai bune oferte pentru produsele dorite.  

    Constientizeaza pericolele la care te expune sedentarismul!

    Daca nu te-ai convins deja ca este cazul sa te ridici de pe scaun si sa faci mai multa miscare, poate pericolele sau riscurile la care te expui atunci cand esti sedentara te vor face sa acorzi mai multe sanse scarilor, mersului pe jos sau plimbarilor lungi prin parc.

    Nu uita ca la aceleasi riscuri este expus si copilul tau, daca nu ai grija sa il cresti intr-un spirit activ:

    - obezitate;
    - boli de inima;
    - cancer;
    - diabet zaharat;
    - osteoporoza;
    - depresie;
    - tulburari de somn;
    - dureri de cap;
    - imbatranire prematura;
    - tonus muscular scazut;
    - boli de rinichi etc.

      Tu ce faci pentru a lupta contra sedentarismului? Cum pui sedentarismul si efectele lui nocive pe fuga din viata ta si a familiei tale? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Citeste si despre