Cum sa faci timpul petrecut in familie mai distractiv

| | Actualizat: 2014-12-05 11:03:16

Timpul petrecut in familie este unul dintre cele mai importante stimulente pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Adunarea laolalta a celor dragi creeaza mediul afectuos, linistit si protector de care are nevoie pentru a creste frumos si cu principii sanatoase de viata.

Transforma momentele petrecute in familie in surse de distractie si voie buna pentru toata lumea! Diversifica activitatile de joaca si gatit cu alte moduri grozave si captivante de petrecere a timpului liber in familie!

Mai mult timp pe afara

In putinele dati in care reusesc sa se adune laolalta, cele mai multe familii obisnuiesc sa petreaca timpul in casa - gatind, jucandu-se, urmarind emisiuni sau documentare etc. Toate sunt utile si educative, dar daca vreti sa condimentati un pic atmosfera din sanul familiei, incercati sa faceti lucruri interesante in afara casei: mai multe plimbari sau drumetii impreuna, plimbari cu bicicleta sau rolele, pescuit, explorarea naturii etc.

Activitati de sezon

Fiecare anotimp, sarbatoare sau eveniment important din familie trebuie precedat de o serie de traditii specifice. Sarbatorile de peste an trebuie sa va adune laolalta in timpul pregatirilor, aniversarile sa va reuneasca pentru organizarea petrecerilor, iar fiecare anotimp trebuie celebrat asa cum merita:

  • primavara si vara cu plimbari lungi, balaceli in piscina si multe ore petrecute in mijlocul naturii;
  • iarna cu a ei zapada trebuie sa fie prilej de distractie si voie buna cu activitati precum saniusul, schiatul, oamenii de zapada, patinajul etc.;
  • toamna, culesul recoltelor este la moda, dar va puteti distra in familie si cu realizarea unui ierbar care aduna laolalta cele mai frumoase si colorate frunze uscate.

Activitati artistice

Multe seri si weekenduri ar trebui sa va gaseasca laolalta facand karaoke, pictand sau, de ce nu, decorand peretii cu tot soiul de graffiti-uri. Daca nu sunteti dispusi sa sacrificati un perete din casa, imbracati-l in prealabil intr-o folie speciala, dar nu va infranati pornirile artistice de a picta pe pereti. De ce nu?! Nici serile de dans nu ar trebui sa lipseasca din casa voastra, atunci cand va adunati cu totii acasa.

Jocuri de carti

Cartile de joc reprezinta nu doar o oportunitate de a va relaxa impreuna, dar si de a va apropia mai mult si de a petrece timp de calitate impreuna cu copilul. In plus, exista putine sanse sa va plictisiti, intrucat sunt zeci de jocuri si provocari in care va puteti lansa cu ele.  

Jocuri de societate

"Monopoly", "Rummy", "Nu te supara, frate" - acestea si multe alte jocuri de societate moderne va pot ajuta sa petreceti momente memorabile impreuna, dar si sa va distrati pe cinste in acelasi timp. Iesiti din monotonia jocurilor clasice sau ale serilor de cinema ori de gatit si provocati-va reciproc la competitii diverse, din care atat copilul, cat si relatia voastra de cuplu au numai de castigat.

Petreceri tematice

Petrecerile reprezinta prilejul suprem de distractie si voie buna. Profitati de orice eveniment, reusita sau veste buna, pentru a organiza o mica petrecere, in sanul familiei. Nu trebuie sa cheltuiti bani in plus ori sa faceti zarva. Important este ca fiecare festin sa aiba o tematica haioasa, care sa va puna creativitatea la incercare (bal mascat, bal venetian, petrecere turceasca etc.). Si, cel mai important, de la mic la mare, toata lumea trebuie sa participe la organizarea ei!  

Traditii proprii

Traditiile sunt adesea asociate doar cu sarbatorile de peste an sau evenimentele importante din sanul familiei (nunta, botez etc.). Noi credem ca impodobirea bradului, colindatul, pictarea oualor de Paste si deghizatul de Halloween sunt prea putine la numar pentru o familie pusa mereu pe distractii.

De aceea, va provocam sa va creati traditii proprii, de familie, de care sa va bucurati chiar si in zilele "normale" de peste an (seara de gatit dulciuri, seara de spus povesti la lumina lumanarii, seara papusilor, ziua ceaiului dansat, zi de gatit doar dulciuri etc.).

Concursuri amuzante

Puneti-va la bataie spiritul competitiv si alungati monotonia din sanul familiei voastre organizand, din cand in cand, concursuri. Fie ca le inventati, fie ca le preluati de pe internet (stii si castigi, vrei sa fii miliardar etc.), testati-va cultura generala sau perspicacitatea cu astfel de concursuri, care va descretesc fruntile si va ajuta sa petreceti momente minunate alaturi de cel mic.

Puteti improviza competitii si din ce cele mai banale activitati: va puteti lua la intrecere cine sorteaza mai repede sosetele, cine imbraca mai repede pernele in asternuturi sau are mai multa rapiditate in a aranja patul.

Crafturi

Crafturile sau activitatile de lucru manual sunt unele dintre cele mai educative, dar si distractive moduri in care puteti petrece timpul alaturi de cel mic. Varietatea de jucarii, decoratiuni, hainute, costume si multe alte obiecte sau creatii artistice care pot prinde viata in mainile voastre dibace nu va permit va plictisiti. Incercati sa adaptati crafturile in functie de anotimp, sarbatori si sa le improvizati intotdeauna din lucruri si obiecte la indemana (frunze, cutii, paie, ata etc.).  

Sporturi noi

Daca mersul cu bicicleta, rolele ori simplele plimbari prin parc nu va mai fac cu ochiul pentru a va mentine in forma, incercati cateva sporturi ceva mai "sofisticate" sau in pas cu moda. Escalada, zumba, yoga si kangoo jumps sunt doar cateva dintre cele mai noi si interesante antrenamente de sala care va pot aduce impreuna (cu tot cu copii) si va pot distra copios. Nu mai spunem ca va mentin in forma si mai sanatosi in fiecare zi!  

Piese de teatru

Fie ca le puneti chiar voi in scena, in incinta propriului camin impreuna cu cel mic, fie ca le vizionati in oras, teatrul este o activitate de familie grozava. Alegeti piese care sa fie potrivite si varstei copilului si faceti-va un ritual din a merge impreuna la teatru saptamanal sau lunar.

Voi cum va distrati cel mai frumos atunci cand reusiti sa va adunati laolalta? Care este activitatea voastra preferata? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre