Fiecare matusa sau bunica are propria metoda de a scoate o capusa infipta in piele - de la arderea cu tigara pana la acoperirea ei cu benzina sau la vopsirea cu lac de unghii. Dar nu ar trebui sa faci asta.
Daca observi o capusa infipta in piele si nu ai cum sa ajungi la medic imediat, poti incerca sa indepartezi capusa, bineinteles, in conditii de siguranta!
Cum scoti capusa infipta in piele
Daca observi o capusa infipta in piele si nu ai cum sa ajungi la medic de urgenta, incearca sa indepartezi capusa folosind:
- O penseta ascutita;
- Alcool sanitar (daca nu ai la indemana, poti folosi apa si sapun).
Penseta cu ajutorul careia ar trebui sa scoti capusa este diferita de penseta clasica, pe care o folosesti pentru smulgerea sprancenelor. Ar trebui sa aiba varful ascutit, nu patratos. Capusele pot fi la fel de mici ca si semintele de mac. Daca folosesti o penseta obisnuita, poti rupe capusa.
Odata ce ai instrumentele potrivite, iata ce trebuie sa faci:
- Curata zona din jurul muscaturii de capusa cu alcool sanitar;
- Apropie varful pensetei de piele, pentru a putea prinde cat mai de aproape capul capusei;
- Trage incet si ferm. Nu o smuci, nu o rasuci; trage drept in sus in mod ferm si constant;
- Curata din nou zona muscaturii, ca si mainile tale de altfel, cu alcool sanitar sau sapun si apa.
Ce trebuie sa faci cu capusa extrasa?
Ai doua optiuni: sa o testezi sau sa o elimini.
Testarea capusei, care ti-a muscat copilul, te poate ajuta sa afli daca aceasta era purtatoare de boli, care le-ar fi putut transmite si copilului.
Pentru a face acest lucru, pune-o intr-un recipient etans, impreuna cu o pic de iarba, ca sa o mentii in viata. Apoi du-o la un laborator pentru testare.
Cum sa scapi de capusa
Daca vrei sa scapi in siguranta de o capusa, poti sa aplici una dintre metodele de mai jos:
- Pune-o intr-un recipient cu alcool sanitar sau apa cu sapun.
- Arunc-o in toaleta si trage apa.
- Inveleste-o bine in banda adeziva si arunc-o afara.
Indiferent ce metoda adopti, evita tentatia de a o zdrobi intre degete. Acesta este un alt mod prin care poti contacta o boala de la capusa.
Cand trebuie sa anunti medicul?
Important! Chiar daca te-ai asigurat ca ai scos capusa intreaga, este important sa mergi la medic cat mai repede! Doar acesta iti va spune cu certitudine daca ai reusit sa scoti definitiv capusa sau daca clestii cu care s-a atasat sau capul, au ramas in piele.
Adreseaza-te imediat medicului daca observi semne de infectie, cum ar fi roseata, caldura sau inflamatie. De asemenea daca simti simptome asemanatoare simptomelor de gripa, cum ar fi: frisoane, febra, dureri de cap, greata, varsaturi, dureri musculare, eczema sau o eruptie cutanata in termen de o luna de la muscatura. Acestea pot fi simptome ale bolii Lyme sau ale altor boli transmise de capuse.
Adreseaza-te medicului daca zona muscaturii dezvolta o leziune in decurs de 30 de zile. Un semn al infectiei cu boala Lyme este o eruptie cutanata la care centrul devine mai clar, pe masura ce roseata se deplaseaza spre exterior intr-o forma circulara.
Nu uita sa-i precizezi medicului ca te-a muscat o capusa, cand s-a intamplat acest incident si, daca se poate, ia capusa cu tine. Aceasta este o buna ocazie de a o duce la un laborator pentru testare. Bolile transmise de capuse au simptome similare cu multe alte boli. De aceea este de ajutor ca medicul sa stie ce boala putea transmite capusa.
Medicul iti poate prescrie o doza unica de antibiotic, pentru a ajuta la prevenirea bolii Lyme.