Toti transpiram mai abundent cand afara este foarte cald, inclusiv copiii. Si daca in primii ani de viata sudoarea nu creeaza mari probleme, odata ce picii nostri cresc apare si problema mirosului urat al transpiratiei, mai ales la nivelul picioarelor.
Chiar daca ti-ai obisnuit copilul sa respecte normele de igiena, la un moment dat foarte probabil ajungi sa te confrunti cu spinoasa problema a picioarelor urat mirositoare.
De ce apare mirosul neplacut al picioarelor la copii
Factorii care cauzeaza aceasta problema sunt, in general, transpiratia, stesul si schimbarile hormonale care vin odata cu inaintarea in varsta. Nu este cazul sa faci copilul sa se simta stanjenit si nu trebuie sa il certi. Toti trecem prin acea perioada in care, chiar daca te speli, transpiratia pare mai puternica decat apa si sapunul.
Mirosul neplacut al picioarelor este cauzat de bacteriile care traiesc pe piele (Kyetococcus sedentarius), hranindu-se cu celulele moarte, si care se activeaza in conditii de umezeala. Tot ele sunt de vina si pentru mirosul urat al picioarelor la copii mai mici decat te-ai astepta.
Cum scapi de mirosul urat al picioarelor la copii
Cand copilul transpira abundent la piciore, nu doar mirosul neplacut este o problema, ci si faptul ca umiditatea favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci ale pielii si, astfel, intrarea intr-un cerc vicios.
Igiena corecta este, desigur, cea mai importanta masura de combatere a mirosului neplacut al picioarelor, mai ales ca transpiratia este un process fiziologic absolut firesc. Picioarele se spala zilnic cu apa si sapun si se usuca bine, cu prosopul, in special in zona dintre degete, unde apa are tendinta sa se „ascunda” si sa favorizeze, astfel, dezvoltarea unor bacterii si ciuperci.
Cum nu poti opri, pur si simplu, transpiratia, este bine sa apelezi la alte solutii.
Incaltamintea de calitate, din piele sau materil textil, este recomandata pentru ca pielea picioarelor sa poata „respira”. Evitati sub orice forma incaltamintea din plastic sau cauciuc. In plus, incaltamintea trebuie sa fie comoda, usoara, flexibila. Evitati pe cat posibil ca un copil sa poarte incaltaminte „mostenita” de la frati sau veri mai mari, ori de la copiii prietenilor.
Incaltamintea nu se poarta fara sosete,iar acestea este musai sa fie din bumbac, pentru ca acesta permite piciorului sa se usuce cand transpira. Foarte important de stiut este ca sosetele se schimba cel putin zilnic, daca nu de mai multe ori pe zi, in functie de cat de mult si de des transpira picioarele copilului.
Mersul descult face minuni in lupta cu mirosul neplacut al picioarelor. Atunci cand este posibil, copilul ar trebui sa stea cat mai mult descult, iar incaltamintea trebuie igienizata cat de des se poate.
- FOTO: Freepik