De unde vine traditia cadourilor puse in ghetute de Mos Nicolae

| | Actualizat: 2021-12-04 19:24:58

Mos Nicolae vine in fiecare an la copiii cuminti in noaptea de 5 spre 6 decembrie. El lasa cadouri in ghetutele curatate cu atentie, iar cei mici au parte de o bucurie de nedescris dimineata, cand se trezesc. Cum a inceput, insa, legenda lui Mos Nicolae si ce semnificatie au cadourile puse in ghete?

Mos Nicolae este nimeni altul decat Sfantul Nicolae, una dintre cele mai importante figuri ale crestinismului. Despre el se stie ca a renuntat la toata averea sa pentru a-i ajuta pe cei in nevoie, punand astfel poate cea mai mare piatra de temelie a religiei Crestine.

Mos Nicolae dechide sezonul Sarbatorilor de iarna

Sfantul Nicolae s-a nascut in jurul anului 280, in una dintre cele mai bogate familii din cetatea Patara din Asia Mica, Turcia de azi. Numele ales de parinti, Nicolae, inseamna in limba greaca "Biruitor de popor". A avut o copilarie fara greutati, griji, saracie, nevoi. Totusi, bogatiile nu l-au atras niciodata si s-a simtit mereu responsabil pentru cei mai sarmani decat el. Atat de dedicat celorlalti a fost, incat dupa moartea parintilor a renuntat la avere si a impartit tot ce avea saracilor din Patara. A daruit tot ce avea, sub semnul anonimatului, iar apoi a plecat din casa natala spre Ierusalim, unde a devenit preot. Credinta sa in Hristos i-a adus ani grei de temnita, in timpul persecutiilor lui Diocletian, dar a vazut din nou lumina cerului in timpul imparatuli Constantin cel Mare, care a poruncit eliberarea tuturor crestinilor din inchisori.

Sfantul Nicolae s-a numarat printre Sfintii Parinti care au participat la Sinodul de la Niceea si, pana la moartea sa, la varsta de 73 de ani, pe 6 decembrie 343, a devenit cunoscut in intreaga lume crestina drept un om al faptelor bune. Printre actele sale de caritate se numara faptul ca a dat zestre la trei tinere care altfel ar fi fost condamnate la prostitutie, salvarea multor oameni nevinovati de la executie si hranirea saracilor in vremuri de foamete.

Semnificatia cadourilor puse in ghete de Mos Nicolae

Obiceiul lui Mos Nicolae de a darui pe ascuns a fost preluat in Evul Mediu de un grup de calugarite din Franta. Ele trimiteau bani si mancare familiilor si copiilor nevoiasi, iar cand erau intrebate spuneau ca darurile erau, probabil, de la Sfantul Nicolae. Astfel a aparut traditia ca, in ajunul Sfantului Nicolae, copiii sa isi lustruiasca incaltamintea si sa o aseze la usa, asteptand ca Mos Nicolae sa lase in ghetute cadouri si dulciuri.

Daruri traditionale de Sfantul Nicolae sunt portocalele si banutii de ciocolata, simbol al zestrei platite pentru salvarea fetelor condamnate la prostitutie. Acadelele in forma de bastonas sunt simbolul toiagului de episcop, asociat cu Sfantul Nicolae.

FOTO: Pixabay.com

Citeste si despre