Sensibilitatea dentara este una dintre cele mai frecvent intalnite probleme stomatologice. Este caracterizata prin durerea provocata de eroziunea sau uzura suprafetei dintilor. Disconfortul este mai intens atunci cand se consuma bauturi reci sau calde. Descopera principalele cauze care iti sensibilizeaza dintii, pentru a lua toate masurile de prevenire a uzurii dentare si implicit a complicatiilor stomatologice care pot aparea!
Anumite produse de albire a dintilor sau paste de dinti
Din dorinta de a avea dintii cat mai albi si mai frumosi, poti fi tentata sa apelezi la tot soiul de produse de albire sau la unele paste de dinti care subtiaza smaltul dintilor si ii sensibilizeaza. Produsele bazate pe peroxid cresc riscul aparitiei sensibilitatii dentare si, implicit, a disconfortului sau durerii in timpul consumului alimentelor calde sau reci.
Abuzul de alimente acide
Alimentele acide, de tipul citricelor, rosiilor, dar si al sucului proaspat din fructe, au o multime de beneficii in organism, insa nu sunt la fel de "prietenoase" cu sanatatea dentara. Acidul din aceste alimente erodeaza smaltul protector al dintilor si ii expune la carii si alte afectiuni stomatologice.
Folosirea excesiva a apei de gura
Apa de gura este unul dintre cele mai folosite produse pentru improspatarea respiratiei si distrugerea bacteriilor nocive din cavitatea bucala, insa folosirea in exces a acestui produs de ingrijire orala poate fi nociva pentru dinti.
Potrivit specialistilor, daca folosesti apa de gura de prea multe ori pe zi, exista riscul aparitiei sensibilitatii dentare, din cauza acizilor pe care ii contine in compozitie.
Periajul viguros sau incorect al dintilor
Foarte multe persoane cred ca daca isi periaza energic dintii, ii curata mai bine. In realitate, presiunea crescuta exercitata in timpul periajului determina retragerea gingiilor, eroziunea smaltului si expunerea dentinei, moment in care apare durerea provocata de contactul cu alimente calde sau reci.
Fisurarea dintilor
Spargerea nucilor intre dinti, mestecarea bucatilor de gheata sau a bomboanelor cu textura tare sunt doar cateva dintre obiceiurile nocive care contribuie la ciobirea dintilor. In momentul in care dintele este ciobit, dentina de sub smalt este expusa mai multor factori care determina sensibilitatea dentara si durerile aferente acesteia.
Cariile dentare netratate
Cariile sunt cele mai frecvent intalnite afectiuni dentare, dar si unul dintre motivele principale pentru care apare sensibilitatea dentara si durerile in timpul consumului alimentelor calde sau reci.
Bruxismul sau scrasnirea dintilor
Scrasnirea dintilor este un alt obicei frecvent care face dintii sa devina sensibili la cald sau rece si ii predispune la probleme si afectiuni stomatologice grave. Sensibilitatea dentara poate fi prevenita cu ajutorul unei alimentatii sanatoase si cu o igiena orala corecta.
Pe tine te dor dintii atunci cand bei ceva rece sau cald? Care crezi ca este cauza si ce masuri iei pentru prevenirea acestei probleme? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!