Guma de mestecat, probabil, ca nu lipseste din geanta ta sau din ghiozdanul copilului. Curata rapid dintii, alunga plictiseala si improspateaza respiratia. Chiar daca avem tendinta sa vedem doar beneficiile mestecatului gumei, exista o multime de dezavantaje si pericole care ne pasc atunci cand o mestecam continuu. Iata care sunt principalele argumente pro si contra mestecarii gumei!
Beneficiile gumei de mestecat pentru sanatate
Guma de mestecat curata rapid dintii dupa fiecare masa. Atunci cand nu ai la indemana periuta si pasta de dinti, guma este o solutie rapida si eficienta pentru indepartarea restului de mancare de pe dinti si scaderea riscului de carii. Insa guma de mestecat nu poate inlocui rutina periajului si atei dentare. Nu reuseste sa patrunda printre dinti si sa curete in totalitate tartrul si acidul de pe dinti.
Improspateaza respiratia
Respiratia urat mirositoare si-a gasit "nasul" in guma de mestecat. Cele mai multe variante contin mentol si eucalipt, ingrediente cu rol esential in improspatarea respiratiei.
Mestecarea gumei stimuleaza secretia salivei, ajutand la distrugerea bacteriilor nocive din cavitatea bucala. Cu cat circula mai multa saliva prin gura, cu atat sunt distruse mai multe bacterii si se previne inmultirea acestora.
Combate arsurile gastrice
Arsurile gastrice aparute in urma unor alimente acide sau unei cantitati mari de mancare pot fi "potolite" cu usurinta cu ajutorul unei simple pastile de guma de mestecat. Saliva secretata in urma mestecarii gumei are un rol esential in neutralizarea acidului gastric din esofag care provoaca arsurile, combatand astfel acest simptom neplacut si inconfortabil.
Arsurile gastrice sunt provocate de urcarea acidului gastric din stomac in esofag. Saliva "forteaza" sucul acumulat la nivel esofagian sa revina de unde a plecat, adica in stomac. Medicii sustin ca "reteta" contra arsurilor consta in doar 30 de minute de mestecat guma, imediat dupa masa.
Scade pofta de mancare si ajuta la slabit
Se pare ca guma de mestecat este un aliat de nadejde al dietelor de slabit. Mestecarea ei ajuta la scaderea poftei de mancare. Potrivit specialistilor, cei care mesteca guma consuma mai putine alimente zilnic decat cei care nu o fac. Reprezinta o metoda simpla si la indemana de a mai taia din apetitul crescut al gurmanzilor.
Creste performantele intelectuale
Mestecarea gumei nu distrage atentia copiilor de la studiu, asa cum se credea pana acum, ci dimpotriva, se pare ca imbunateste capacitatea lor de concentrare la ore. Potrivit specialistilor, copiii care mesteca guma in timpul orelor de clasa dau un randament scolar mai bun decat cei care nu o fac. Se pare ca reduce stresul, iar cei mici reusesc sa fie mai relaxati si sa acumuleze mai usor informatiile.
Dezavantajele gumei de mestecat pentru sanatate
Contine aspartan si indulcitori artificiali
Pana nu demult, principala problema a gumelor de mestecat era continutul crescut de zahar. In prezent, producatorii au scos pe piata variante de gume fara zahar, inlocuindu-l cu indulcitori artificiali precum aspartan, sorbitol si xylitol.
Aceste ingrediente se regasesc in compozitia celor mai multe gume de mestecat de pe piata. Dintre toate, aspartanul este cel mai periculos pentru sanatate. Persoanele care au sensibilitate la aspartan si expunerea indelungata la aceasta substanta pot determina aparitia unor simptome neurologice precum:
- dureri de cap;
- ameteala;
- reactii ale pielii;
- convulsii;
- depresie.
Favorizeaza balonarea
Mestecarea gumei permite inghitirea aerului si acumularea gazelor in stomac. Din acest motiv, guma de mestecat este considerata un aliment interzis persoanelor care sunt predispuse la balonare.
Obisnuiesti sa mesteci guma de mestecat? Ai constatat vreun efect special al acesteia? Mai cunosti si alte beneficii ale gumei sau pericole ale mestecarii gumei de mestecat? Impartaseste-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!