Importanta vitaminei B2 pentru sanatate

| | Actualizat: 2013-04-03 11:04:31

Vitamina B2 sau riboflavina este una dintre substantele nutritive cu rol esential in asigurarea unei stari de sanatate optime in fiecare zi. Isi aduce contributia in desfasurarea tuturor reactiile care au loc in organism. Ajuta la functionarea optima a multor organe si functii ale organismului, dar are si functii terapeutice sau profilactice, intarind imunitatea. Descopera cele mai importante beneficii ale vitaminei B2 pentru sanatate!

Combate anemia

Vitamina B2 este un puternic combatant al anemiei, o afectiune frecvent intalnita atat la copii, cat si la adulti. Este adesea recomandata in tratamentele pentru aceasta afectiune, deoarece tocmai deficienta de riboflavina este considerata una dintre cauzele anemiei.

Previne migrenele

Vitamina B2 este recomandata de medici ca tratament preventiv impotriva crizelor migrenoide, care sunt extrem de inconfortabile si persistente. Chiar daca nu reuseste sa le previna in totalitate, contribuie la ameliorarea simptomatologiei, facand durerile de cap mai usor de suportat.  

Imbunatateste vederea si sanatatea ochilor

  Vitamina B2 are un rol esential in regenerarea functiilor oculare si imbunatatirea vederii, alaturi de vitamina A. Riboflavina are si rol profilactic impotriva cataractei, una dintre afectiunile oculare frecvente si destul de grave.  

Combate imbatranirea prematura

Riboflavina este folosita cu succes in industria cosmetica, deoarece are puternice efecte antiimbatranire. Efectele antioxidante ale vitaminei B2 impiedica imbatranirea pielii, deteriorarea unghiilor etc.

Trateaza afectiuni genitale

Vitamina B2 si-a dovedit eficacitatea in tratarea afectiunilor genitale frecvent intalnite la femei: fibroame uterine, dismenoree, infertilitate etc.  

Furnizeaza energie

Vitamina B2 are un rol important in combaterea senzatiei de oboseala, deoarece are efect energizant asupra organismului.

Rolul vitaminei B (riboflavinei) in organism

Vitamina B2 apartine complexului de vitamine B si mai este intalnita in literatura de specialitate si sub numele de riboflavina. Este una dintre cele 8 vitamine B cu rol esential in mentinerea sanatatii optime a organismului. Este o vitamina solubila in apa.

Nu poate fi stocata in organism, de aceea este nevoie sa fie furnizata acestuia zilnic, din alimentatie si alte surse. Rolul fiziologic al riboflavinei este complex. Cel mai important rol este ca ajuta la reglarea metabolismului glucidelor, grasimilor si aminoacizilor prin intermediul unor enzime speciale.

Principalele surse alimentare de vitamina B2 sunt:

  • toate tipurile de lactate;
  • oua (in special galbenusul);
  • ciuperci;
  • migdale (si alte oleaginoase);
  • cerealele integrale;
  • legume si fructe;
  • drojdia de bere;
  • ficat.

Riboflavina poate fi procurata si din anumite plante, care pot fi consumate sub forma de ceai, tincturi sau suplimente alimentare:

  • radacina de ginseng;
  • seminte de cacao;
  • frunze de cicoare;
  • menta;
  • frunze de urzica;
  • anason.

Mai cunosti si alte surse alimentare sau din plante bogate in vitamina B2? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre