Masuri de siguranta in caz de furtuna, pentru intreaga familie

| | Actualizat: 2017-09-25 11:48:30

 

Faptul ca natura este imprevizibila, o stim cu totii, insa in ultimele saptamani s-au intamplat diferite fenomene meteorologie extreme, care au creat panica in randul oamenilor. Cutremurele, alunecarile de teren, tornadele, inundatiile, canicula si furtunile puternice sunt doar cateva din fenomenele naturale pe care le-am putea experimenta de-a lungul vietii si care ne pot pune siguranta si viata in pericol.

Furtuna face parte din aceasta categorie a fenomenelor meteorologice extreme. Ea este rezultatul miscarii foarte rapide si puternice a aerului, si o simpla vijelie poate escalada oricand in ceva mult mai periculos. Din cauza schimbarilor climatice suferite de tara noastra, este necesar sa fim pregatiti si pentru acest tip de situatie. In acest sens, am pregatit mai jos tot ce trebuie sa stii despre masurile de siguranta necesare in cazul unei furtuni, pentru intreaga familie, in functie de locul si spatiul in care va aflati.

 

Masuri de siguranta in caz de furtuna

Exista cateva masuri de siguranta ce pot fi luate pentru a reduce riscul de ranire sau de distrugere a proprietatilor. Ia in calcul insa ca sunt masuri ce necesita timp pentru planificare si pus in practica, deci este vorba de un plan stabilit si cunoscut de toti membrii familiei:

Pregateste un plan de urgenta impreuna cu familia, in care sa includeti:

 Locurile considerate sigure pentru a va adaposti (pivnita, pod, subsol);

 Locurile considerate periculoase pe care ar trebui sa le evitati (scari, usi, ferestre);

 Un loc de intalnire in care membrii familiei se pot regasi daca evenimentul i-a surprins despartiti;

 Pastreaza intr-un loc sigur toate documentele familiei, o suma de bani si alte bunuri materiale;

 Afla de unde se opresc utilitatile in casa (gaze, apa, electricitate) si asigura-te ca toti membrii familiei au aceste cunostiinte;

 Invatati cu totii un minim de cunostinte necesare pentru a acorda primul ajutor, incluzand manevrele de resuscitare;

 Instaleaza protectii pentru geamuri in exterior, ancoreaza mobila grea pentru a evita prabusirea ei;

 Curata copacii din jur de crengi uscate si asigura-te ca masina este parcata sub cerul liber sau in parcari speciale;

 Fa-ti o idee despre locuri unde te poti adaposti impreuna cu familia, daca casa v-a fost afectata, si unde puteti adaposi animalele in caz de evacuare.

Masuri de siguranta in timpul unei furtuni, la adapostul casei

Daca exista avertizari cu privire la eventuale fenomene meteorologice extreme, este de preferat sa te adapostesti in locuinta, alaturi de toti membrii familiei.

 Se impune pastrarea calmului pentru a putea evalua situatia cu obiectivitate si a putea preveni eventualele daune;

 Daca geamurile locuintei sunt deschise trebuie sa le inchizi, daca aveti si obloane este de preferat sa le tragi;

 Deconecteaza toate aparatele electrice si instalatiile electrocasnice de la panoul electric. Exista posibilitatea ca fulgerele sa produca accidente prin socuri de energie electrica, determinand arderea dispozitivelor aflate in priza;

 Evita zonele din apropierea usilor si ferestrelor, adaposteste-te sub o masa solida sau un birou aflat in interiorul camerei, protejeaza-ti capul si gatul cu bratele. Daca locuiesti la casa, alege sa te adapostesti la cel mai jos nivel al acesteia;

 Nu urca pe acoperisul cladirii in timpul furtunii, mai ales daca exista si descarcari electrice;

 Ia in calcul posibilitatea producerii unui incendiu din pricina impactului vantului puternic;

 Utilizeaza telefonul doar pentru urgente, pentru a anunta eventuale pericole iminente sau distrugeri;

 Evita utilizarea liftului in bloc, exista posibilitatea intreruperii energiei electrice;

 Fii la curent cu instructiunile autoritatilor locale, fii pregatita sa evacuezi locuinta daca situatia o impune, si colaboreaza pe deplin cu autoritatile;

 Utilizeaza masina doar in cazul in care viata iti este pusa in pericol daca ai ramane in cladire;

Masuri de siguranta daca furtuna te surprinde in aer liber

Daca din nefericire furtuna te-a surprins in camp deschis, este indicat sa cauti un adapost mai degraba decat sa incerci sa fugi din calea ei. Ar fi de preferat sa te adapostesti in locuri dotate cu paratrasnet, in cladiri sau macar pe strazi cu cladiri inalte, insa in lipsa acestor posibilitati, cauta o groapa sau un sant. Este riscant sa ramai in picioare, asa ca asaza-te ghemuita la pamant si acopera-ti capul cu mainile. Pericolul cel mai mare si care iti poate pune viata in pericol il reprezinta descarcarile electrice ce insotesc de obicei o furtuna: ploaie, fulgere, grindina.

Este important:

 Sa nu te apropii de obiecte metalice, de stalpii de inalta tensiune, de paratrasnete si sa eviti sa te asezi in apropierea copacilor izolati in arie deschisa. Fulgerele lovesc de regula corpurile cele mai inalte sau pe cele mai masive;

 Evita, de asemenea, adapostirea pe orice utilaje agricole, motociclete, biciclete, ambarcatiuni pe apa;

 Evita folosirea dispozitivelor mobile dar si a altor aparate electrice precum aparatele foto sau camerele video;

 Daca te afli totusi pe un lac, incearca sa ajungi de urgenta la mal si adaposteste-te imediat;

 Daca te afli in padure, cauta adapost intr-o zona cu copaci mai putin inalti;

 Daca te afli intr-o zona deschisa total, in camp spre exemplu, coboara spre o zona mai joasa, precum o vale;

 Asteapta cel putin 30 de minute de la ultimul fulger vazut pentru a iti relua activitatea in spatiu deschis.

Dupa ce pericolul a trecut, ia in calcul ca ar putea fi o experienta traumatizanta pentru tine si pentru familia ta. Este important sa iei in considerare cateva aspecte, pentru ca viata sa intre pe fagasul normal cat mai repede:

 Incearca sa revii la rutina obisnuita a familiei cat mai curand;

 Nu minimiza efectele resimtite de familie, mai ales cele ale copiilor mici care nu pot verbaliza foarte bine ceea ce simt, incurajeaza comunicarea;

• Petrece un pic mai mult timp cu copilul si incurajeaza apropiera fizica, pentru a-l linisti si a-l face sa uite evenimentele recente.

Fenomenele meteorologice extreme pot provoca sentimente de teama sau confuzie, atat tie cat si copilului tau. Schimbarile climatice din ultimul deceniu au atras dupa sine dezastre naturale de proportii majore, incearca mereu sa fii pregatita pentru orice eveniment neprevazut.

Citeste si despre