Oricine vrea sa pupe sau imbratiseze un copil, are nevoie de consimtamantul lui. Pericolul santajului emotional

| | Actualizat: 2022-03-29 11:22:00

A imbratisa sau a pupa un copil oricand doresti pare un gest normal in familie, chiar si in cea extinsa, insa o mamica a tinut sa sublinieze ca oricine, chiar si bunicii, unchii sau matusile, ar trebui sa intrebe inainta daca pot face acest gest. In perioada de bebelusie este important sa ai consimtamantul mamei, iar apoi trebuie sa dai copilului dreptul sa aleaga daca vrea sau nu sa fie pupat sau imbratisat.

Imbratisarile si pupicii sunt gesturi prin care ne manifestam afectiunea la orice varsta, iar atunci cand avem copii sau ne intalnim cu copiii rudelor, ne vine sa ii pupam non-stop. Aceste gesturi sunt potrivite numai daca si copilul vrea sa primeasca afectiune si nu ar trebui in niciun caz sa il fortam pe cel mic sa se lase pupat sau imbratisat de oricine, daca el nu isi doreste acest lucru.

Copiii trebuie sa stie inca de la cele mai mici varste ca sunt stapani pe propriul corp. Asta inseamna ca pot accepta sau refuza gesture de afectiune, fie ca ele vin din partea parintilor, a bunicilor sau a prietenilor.

Copilul nu e obligat sa ofere nimanui confort

O mama din Australia, pe nume Brittany Baxter, a facut o serie de filmulete pe TikTok in care a atras atentia asupra acestui subiect si a explicat de ce nu le da voie nici macar bunicilor fetitei sale sa o pupe pe aceasta atunci cand ea nu are chef.

Femeia a explicat ca uneori bunicii intrec limitele si ignora „nu”-ul copilului de 2 ani, imbratisandu-l atunci cand acesta nu vrea sau simtindu-se jigniti daca sunt respinsi de copil. Brittany a explicat ca vrea sa isi invete fiica despre autonomie si consimtamant si ca astfel de comportamente, precum al bunicilor, nu ar trebui tolerate.

„In calitate de mama, practic consimtamantul cu fiica mea si a existat ceva ce m-a deranjat foarte tare in ultima vreme. Putem, va rog, sa acceptam faptul ca uneori copiii nu vor pupici sau imbratisari de la adulti? Fiica mea are aproape 2 ani si este in plin proces de invatare a consimtamantului. Si mi se pare deranjant si deloc util atunci cand adultii din preajma ei sunt deranjati ca trebuie sa ii ceara voie inainte sa o pupe sau sa o ia in brate. Iar daca micuta refuza, ei se simt lezati si apeleaza la santaj emotional, spun ca fetita nu ii iubeste sau ca s-au suparat si apoi tot trec peste limitele ei.

Fiica mea si corpul ei nu au misiunea de a face pe nimeni sa se simta confortabil sau iubit. Nu e vina ei si nici a mea ca generatia mai in varsta nu a invatat cum sa isi regleze emotiile/sentimentele. Ce simte altcineva in legatura cu asta nu va fi niciodata mai important decat faptul ca fiica mea este stapana pe corpul ei si nu am de gand sa o las sa creasca intr-un mediu in care sa nu stie sa spuna NU sau sa nu fie respectata”, a transmis tanara mamica pe TikTok.

Santajul emotional este toxic pentru un copil

Discutia este mult mai ampla, insa este suficient sa retinem esenta mesajului lui Brittany: copiii, oricat de mici ar fi, sunt stapanii propriilor corpuri si nimeni nu ar trebui sa treaca peste deciziile lor.

Un copil care stie de mic sa spuna „nu” atunci cand nu doreste sa fie pupat sau luat in brate este un copil care este constient de propriul corp, de puterea pe care o are asupra lui, un copil care are instrumentele de a se feri mai tarziu de situatii in care cineva ar putea sa abuzeze de el.

In schimb, daca noi le inducem, fara sa vrem, ideea ca ar trebui sa faca pe plac oamenilor, lasandu-i sa faca anumite gesturi chiar daca nu doresc sau nu se simt confortabil, daca insistam sau apelam la santajul emotional, copiii vor intelege ca ei nu conteaza, ca trebuie sa lase de la ei si sa cedeze pentru a-i face pe adulti fericiti. Oricat de dureros ar suna, acest tip de comportament ar putea face ca micutul sa nu stie sa spuna „nu” atunci cand va fi cazul, sa nu aiba puterea sa se apere de situatii periculoase si, mai rau, sa creada ca este vina lui daca va fi victima unui abuz.

In concluzie, este important sa le respectam copiilor dorintele si sa intelegem ca au dreptul sa impuma limite atunci cand vine vorba de propriul corp. Daca le cerem un pupic de noapte buna si nu vor sa ni-l dea, este perfect normal si trebuie sa acceptam acest lucru. Copilul va simti ca dorintele lui sunt validate, ca este respectat si ca are puterea de a spune „nu” de fiecare data cand simte.

FOTO: Freepik

Citeste si despre