Pericolul din sticluta cu apa a copilului. Acest obiect il poate imbolnavi pe cel mic

| | Actualizat: 2023-03-28 08:02:00

Multi copii au un obiect preferat din care beau apa. Fie ca este o canuta cu cioc, o sticluta cu pai sau un recipient cu eroul preferat din desenele animate, cei mici nu se despart nicaieri de vasul din care le place cel mai mult sa bea. Indiferent ca o au in ghiozdanelul pentru parc, la gradinita sau langa pat, cei mici beau apa din sticluta sau cana lor preferata, dar in acelasi timp se expun la un pericol foarte mare.

Medicii atrag atentia ca astfel de recipiente pot fi foarte periculoase, mai ales daca nu sunt spalate si dezinfectate bine. Atunci cand apa ramane in sticla mai multe zile sau cand sticla este reumpluta, fara a fi spalata cu simt de raspundere, aceasta devine un mediu propice pentru raspandirea microorganismelor.

Unul dintre cele mai comune si mai usor de raspandit virusuri care se regasesc in recipientele cu apa este norovirusul. Acesta este extrem de contagios si provoaca probleme digestive serioase, nu doar in cazul copiilor, ci si al adultilor.

„Norovirusul, care este un virus extrem de contagios, ce provoaca varsaturi si diaree, poate supravietui o saptamana intr-un recipient de baut care nu este spalat adecvat.”, atrage atentia Dung Trinh, medic fondator al clinicii Healthy Brain, citat de publicatia Best Life.

Si alti medici atrag atentia asupra faptului ca, daca folosim mai multe zile la rand acelasi recipient de baut fara sa il spalam, ci doar il clatim si il reumplem, creste riscul inmultirii bacteriilor pe suprafata lui.

In cazul sticuletor cu pai, lucrurile sunt cu atat mai serioase. In zonele greu accesibile ale paiului ramane murdarie, indiferent cat de des l-am spala. In plus, de multe ori ajung in recipient, prin pai, resturi alimentare atunci cand copilul bea apa. De aceea este important sa spalam cat mai des si cat mai bine aceste sticlute, daca nu vrem sa se transforme in surse de bacterii si sa ii imbolnaveasca copii.

O astfel de sticluta cu pai sau canuta ar trebui spalata zilnic, chiar daca micutul nu o goleste. Folositi un detergent special pentru vasele copiilor si spalati sticluta cu apa calda si detergent, insistand in locurile mai greu accesibile, pentru ca acolo se acumuleaza de obicei cei mai multi microbi.

FOTO: Freepik

Citeste si despre