Prea multe vitamine si minerale? Efecte secundare

| | Actualizat: 2012-09-21 15:26:06

Intr-o epoca in care stresul, poluarea si stilul de viata defectuos secatuiesc organismul de energie si nutrienti si il predispun diverselor boli, suntem din ce in ce mai preocupati sa mancam cat mai multe alimente cu vitamine si minerale si sa mai administram si suplimente alimentare, pentru a ne proteja sanatatea. Intreaga familie este trecuta pe un "regim" complet de vitaminizare, fara ca macar sa stii daca are sau nu cu adevarat nevoie de ele! Supradozajul cu astfel de substante chimice organice poate avea un efect dezastruos asupra sanatatii!

Descopera ce se intampla in organismul tau cand iei prea multe multe vitamine sau minerale!

Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru sanatate. Organismul le foloseste pentru a intari oasele, pentru a hrani celulele si pentru a regenera tesuturile, adica pentru a proteja sanatatea. Fara un aport suficient de vitamine si minerale in corp, risti sa suferi de malnutritie. Insa exista si riscul de a furniza organismului prea multe astfel de substante nutritive, prin alimentatie si administrarea de suplimente, existand riscul supravitaminizarii sau supradozarii.

Efecte secundare ale excesului de vitamine asupra organismului

In fiecare organism se gasesc mai multe tipuri de vitamine si minerale, in diferite cantitati. Simptomele supradozarii difera in functie de tipul de hipervitaminoza, astfel:

Crampele abdominale si diareea

In general, excesul de vitamina C se manifesta prin crampe abdominale si diaree severa.

Chiar daca este una dintre vitaminele esentiale pentru intarirea sistemului imunitar si protejarea de boli comune, precum infectii respiratorii si de alta natura, ea trebuie administrata cu precautie si luata doar atunci cand organismul are nevoie.

Daca iei vitamina C atunci cand sistemul imunitar incearca sa lupte impotriva unei raceli, ea ajuta organismul sa faca fata germenilor si sa il protejeze contra bolii. Insa daca o iei in absenta acestei nevoi, determina aparitia acestor simptome neplacute.

Deteriorarea ficatului

Deteriorarea ficatului este un efect secundar grav, care apare in special in urma hipervitaminozei A din corp.

Vitamina A este esentiala pentru sanatatea pielii, dar atunci cand furnizezi organismului doze foarte mari din ea, devine toxica si ataca ficatul.

Raceala si gripa

Este greu de crezut ca vitaminele si mineralele ar putea favoriza declansarea racelilor, cand ele sunt menite si administrate tocmai pentru a proteja organismul de ele. Este adevarat, insa daca exista o doza prea mare de fier in corp, apare riscul ca absorbtia zincului si a altor vitamine esentiale pentru sanatatea sa fie impiedicata, iar sistemul imunitar sa devina vulnerabil in fata infectiilor de orice fel.

Ulcerul stomacal

Ulcerul stomacal este un alt efect secundar al excesului de vitamine din corp, in special de niacina (B3) si B6.

Din pacate, efectul este ireversibil si simptomele pot fi extrem de dureroase. Recuperarea este extenuanta si de lunga durata.

Calculii renali (pietre la rinichi)

Dozele exagerate de calciu sau vitamina C pot determina aparitia calculilor renali. Excesul din aceste vitamine nu poate fi folosit de organism in mod corespunzator, iar in acel moment se depun si se formeaza pietre, care pot fi inconfortabile si dureroase la urinat.

Administrarea de vitamine si minerale, de ce trebuie sa tii cont?

Atunci cand iti autoadministrezi astfel de suplimente, tie si familiei tale, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri esentiale - dozele, tipurile de care aveti nevoie si starea de sanatate.

Atentie, pe langa suplimentele pe care intentionezi sa le iei, organismul tau preia o parte din cantitatea necesara de vitamine si minerale si din alimentatie. Trebuie sa tii cont de acest aspect cand stabilesti doza.

Este important sa faceti analizele de sange pentru a depista daca aveti sau nu vreo deficienta vitaminica si care sunt vitaminele sau mineralele pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a le lua. In plus, este posibil ca organismul tau sau al celorlalti membri ai familiei sa nici nu aiba nevoie de astfel de suplimente.

De asemenea, este important sa ceri sfatul medicului cu privire la doza necesara de vitamine pe care trebuie sa o iei. Aceasta va fi adaptata in functie si de dieta ta generala.

Tu cum ai grija sa nu supradozezi organismul cu vitamine si minerale? Cum iei suplimentele alimentare? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre