Lunile de vara vin cu o grija in plus pentru parinti, caci in aceasta perioada micutii sunt cei mai predispusi la aparitia problemelor digestive. Acest lucru se intampla din cauza temperaturilor ridicate, caci bacteriile se raspandesc mai rapid si creste riscul ca acestia sa consume alimente alterate. Produsele stricate le pot crea multe neplaceri micutilor, de la dureri de stomac, varsaturi, greata, stari de ameteala pana la diaree.
Daca micutii mananca un aliment alterat sau care nu a fost gatit corespunzator, atunci stomacul lor va avea mai mult ca sigur de suferit, iar concediul se va transforma intr-un cosmar nu numai pentru ei, ci si pentru adultii din jur. Aceste probleme pot fi evitate daca ne pregatim din timp si luam masuri de siguranta, indiferent ca mergem la o zi de picnic sau la un gratar sau ca petrecem o perioada mai lunga de timp intr-un camping.
Reguli de siguranta alimentara la gratar
• pentru a evita contaminarea cu bacterii, pastreaza carnea cruda pentru gratar separat de legume;. De asemenea, inceracati sa pastrati fiecare tip de carne pe un recipient separat, tot pentru a evita o eventuala contaminare;
• nu lasa alimentele sa stea in soare, pentru ca astfel creste riscul contaminarii cu bacterii, de la caldura;
• nu lua carnea de pe gratar decat in momentul in care este foarte bine gatita. Carnea trebuie sa fie foarte bine preparata si la exterior, ca sa nu existe riscul de a contamina sosul sau salata cu care urmeaza sa o serviti;
• nu pune pe gratar carne semicongelata, pentru ca in acest fel le oferi o "portita de supravietuire" bacteriilor, care apoi vor ajunge direct in sistemul digestiv al micutului tau. Carnea trebuie sa fie gatita numai dupa ce a ajuns la temperatura camerei, insa nu trebuie sa stea nici la temperatura camerei mai mult de doua ore;
• nu curata si nu toca legumele cu acelasi cutit cu care ai portionat carnea decat daca l-ai spalat foarte bine;
• spala-te pe maini atat inainte, cat si dupa ce ai pregatit carnea pentru gratar;
• nu pastra sosul marinat in care ai pregatit carnea pentru urmatorul gratar;
• verifica bucatile de carne pe care urmeaza sa le manance copiii, sa nu fie in sange sau sa aiba portiuni crude;
• nu pune carnea gatita pe un platou pe care a stat carnea cruda. Platourile trebuie sa fie bine spalate dupa ce ai taiat carnea cruda;
• nu tine nici condimentele pentru carne in soare;
• tine mancarea pentru copii in recipiente special destinate micutilor, nu amesteca niciodata mancarea copiilor cu cea a adultilor, pentru ca astfel exista riscul ca mancarea lor sa se contamineze cu germeni ( de exemplu carnea de la gratar pentru adulti poate sa fie facuta in sange).
Reguli de siguranta alimentara pentru calatoriile cu masina
• pentru pachetelele de mancare pregatite pentru drum, alege de pe rafturile magazinelor numai produse care au ambalajul intact, ca sa poti citi cu usurinta lista ingredientelor, dar si termenul de valabilitate al produsului. Daca iei o cutie cu lapte, verifica inelul de siguranta al capacului intotdeauna, ca sa iti iei masuri de siguranta, sa te asiguri ca nu s-a intamplat niciun incident cu acea cutie. Astfel, te asiguri ca nu ai cumparat nimic expirat, dar nici ca ai luat un aliment care contine un ingredient la care copilul tau este alergic. Nu te grabi niciodata cand cumperi mancare pentru copii, mai ales daca stii ca are o alergie.;
• daca pleci la drum cu masina, pentru o vacanta la cort, tine alimentele intr-o lada frigorifica auto;
• daca iei mancare gatita la tine, gateste-o din timp, ca sa aiba timp sa se raceasca. Pune-o in recipiente mici, cat sa contina o portie care sa fie consumata la o singura masa;
• nu pune in lada frigorifica sau in geanta termoizolanta recipiente care nu se inchid bine, pentru ca se poate varsa mancarea;
• daca nu ai lada frigorifica sau sacosa termoizolanta, nu lua la tine alimente care se altereaza rapid, precum ouale, preparatele din peste sau din carne;
• vara, cand temperaturile sunt ridicate, nu lasa mancarea pe aragaz ca sa se raceasca, ci tine-o pana cand nu mai este fierbinte si apoi pune-o la racit;
• ideale pentru gustarile de pe drum sunt cerealele expandate si biscuitii, pentru ca ofera energie.
Mergeti cu cortul? Respecta aceste reguli de siguranta alimentara!
• pregatiti ingredientele in avans, taie de acasa legumele pentru salata, portioneaza carnea pentru gratarul in aer liber. Pune toate aceste ingrediente in pungi pe care le sigilezi bine: pe drum ele trebuie sa fie transportate numai intr-o lada frigorifica auto;
• in camping nu folositi decat apa plata pentru a spala vasele;
• nu lua la tine lapte nepasteurizat, pentru ca acesta poate sa contina germeni care sa duca la aparitia toxiinfectiilor alimentare;
• nu mai pastra mancare pentru mai incolo decat daca ai o sacosa termoizolanta sau lada frigorifica, in caz contrar nu mai este buna de consumat, pentru ca poate sa fie contaminata cu bacterii;
• nu lasa mancarea in soare;
• daca un aliment ti se pare ca are un miros ciudat sau un gust neplacut, nu il da in niciun caz copiilor, pentru ca ei au stomacul mult mai sensibil decat cel al adultilor.
Ce mancam la picnic?
• produsele perisabile care au stat afara doua sau mai multe ore nu trebuie consumate, mai ales daca contin maioneza sau ale sosuri. Trebuie sa fie tinute numai la rece;
• igiena este esentiala in ceea ce priveste prevenirea problemelor alimentare, de aceea trebuie sa ai la tine numai prosoape curate, care au fost spalate inainte, nu pune in bagaj un prosop de bucatarie pe care l-ai mai folosit;
• nu raci apa copiilor cu cuburi de gheata decat daca acestea au fost tinute intr-un recipient separat si daca a fost pregatita de tine, in congelator, inainte de a pleca la drum. Gheata cumparata din comert poate sa contina germeni, asa ca este mult mai sigur sa o prepari tu.
Reguli de siguranta alimentara la plaja
• nu le da celor mici mancare tinuta in soare;
• nu cumpara mancare de la comerciantii de pe plaja pentru copiii tai;
• nu le da celor mici sa consume alimente care au stat mai mult de o ora in soare;
• cumpara intotdeauna sticle de apa sigilata pentru cei mici, nu le da sa bea apa din surse publice, ca sa nu existe niciun risc de contaminare cu microorganisme.