Studiu: Care sunt cele mai stresate mame. Raspunsul te va surprinde

| | Actualizat: 2021-06-30 18:41:21

Multe cupluri se intreaba care este numarul ideal de copii si, in timp ce multi considera ca doi este cifra perfecta, realitatea este ca nu se poate oferi un raspuns general valabil. Unii cred ca un copil este suficient, altii merg pe variata "cu cat mai multi, cu atat mai bine". Cercetatorii au decis, insa, sa masoare nivelul de stres la care sunt supuse mamele, iar rezultatele sunt usor surprinzatoare.

Gandind logic, ai spune ca nivelul de stres este cu atat mai mare, cu cat creste numarul copiilor. Si totusi un studiu realizat in SUA, pe un esantion de peste 7000 de mame, a indicat ca mamele cu trei copii sunt cele mai stresate; mai stresate chiar si decat cele cu patru sau mai multi copii.

Trecerea de la viata in doi la o familie numeroasa este greu de suportat

Venirea pe lume a primului copil schimba oricui stilul de viata. Cand devii parinte este de la sine inteles sa renunti la anumite obiceiuri de dinainte si sa incepi, practic, o viata noua. Cand esti parinte incepator este firesc sa te streseze tot ceea ce se intampla pentru prima oara, sa te preocupe absolut orice are legatura cu copilul si cu aptitudinile tale. Si cei mai multi decid, atunci cand se obisnuiesc cu postura de parinti, ca este momentul pentru al doilea copil.

Evident, lucrurile se complica odata cu nasterea mezinului. Sarcinile se dubleaza, la fel si intensitatea durerilor de cap si a grijilor, cu toate ca ai crezut ca a doua oara va fi mai simplu. Nu te-ai gandit, insa, ca fiecare copil va avea nevoile sale, specifice varstei, si ca stresul va deveni si mai mare.

Si totusi multi isi fac curaj sa incerce si a treia oara. Si desi dragostea se multiplica, nu se imparte, numarul de maini care se ocupa de cei mici ramane acelasi, la fel si grijile, la fel si responsabilitatile. Este firesc, prin urmare, sa creasca nivelul de stres. Studiul realizat in SUA arata ca mamele de trei sunt mai stresate decat cele cu un singur copil sau cu doi, dar, in mod curios, si decat cele care au de la patru copii in sus.

Cel mai mare motiv de stres al unei mame

Ce le streseaza in definitiv pe mame? 60% dintre ele au raspuns simplu: lipsa timpului!

Pentru ca, nu-i asa, cand ai mai multi copii pare imposibil sa iti imparti ziua in atatea parti, incat sa ai timp sa sa si speli, sa si calci, sa si gatesti, sa faci si curatenie, sa ii pregatesti pe cei mici pentru gradinita, scoala, antrenamente etc. Daca la toate acestea adaugam stresul emotional si presiunea autoaplicata, rezultatul este dezastruos.

Cum se face, insa, ca mamele cu patru sau mai multi copii sunt mai putin stresate decat cele cu trei? Poate cea mai pertinenta teorie este aceea care spune ca, cu cat creste numarul copiilor, cu atat creste si independenta acestora, ceea ce ii face mamei viata mai usoara. De obicei, la nasterea celui de-al patrulea copil, de exemplu, primul este destul de mare sa manance si sa se imbrace singur, sa indeplineasca anumite sarcini in casa si, de ce nu, chiar sa aiba grija de cei mai mici, in multe cazuri.

O alta ipoteza este ca mamele cu patru sau mai multi copii au deja suficient de multa incredere in ele, incat sa stie ca se vor descurca, indiferent ce au de facut, si sa isi faca mai putine griji decat atunci cand aveau doi sau trei copii.

Sfaturi pentru a diminua stresul de mama

Nu credem ca gresim daca spunem ca stresul unei mame nu se compara cu nicio alta forma de stres. Stim deja ca este imposibil sa scapi de el complet, insa exista cateva cai pentru a-l tine cat de cat sub control si pentru a face viata sa para mai usoara:

• Invata sa distingi relativizezi problemele si urgentele. Nu totul poate fi la fel de important si la fel de urgent. Stabileste-ti prioritatile si incearca sa faci lucrurile intr-o ordine.

• Incurajeaza copiii sa fie autonomi. Fie ca ai o familie numeroasa, fie ca ai un singur copil, este bine sa nu ii inveti sa depinda de tine cu orice. Pe masura ce copiii cresc, pot primi sarcini potrivite pentru varsta lor, fie ca vorbim despre a se spala singuri pe dinti, fie ca vorbim despre aranjarea mesei sau despre strangerea hainelor murdare in cosul de rufe.

• Invata sa te organizezi. Noteaza-ti intr-o agenda sau pe o tablita de pe frigider ce ai de facut intr-o zi anume si stabileste prioritati. Organizarea este singura cale catre o viata mai putin stresanta cand ai copii. In plus, a vedea lucrurile schematic s-ar putea sa te ajute sa le vezi mai realizabile.

• Invata sa nu mai pui presiune pe tine. De obicei cea mai mare presiune de pe umerii nostri vine, de fapt, din interior, ceea ce contribuie la mentinerea stresului la un nivel ridicat.

Citeste si despre