Trendul parintilor hiper-protectivi creste copii cu probleme de anxietate

| | Actualizat: 2017-12-11 00:00:00

Parintii sunt cei care au grija de toate aspectele vietii copilului lor, iar modul in care o fac ii impart in mai multe categorii: de la cei permisivi, cei care le ofera multa libertate copiilor, pana la parintii hiper-protectivi.

Din ce in ce mai multi parinti tind sa fie din ce in ce mai protectori cu micutii lor, ceea ce nu este tocmai de bun augur, dupa cum atrag atentia specialistii. Copiii crescuti sub un clopot de sticla pot dezvolta probleme de sanatate mintala, deoarece un numar din ce in ce mai mare de parinti ii cresc "in captivitate".

Profesoara Tanya Byron, citata de medicaldaily, este de parere ca tinerii sunt crescuti intr-o cultura din ce in ce mai "paranoica", care urmareste sa ii protejeze, dar ii lasa in imposibilitatea de a face fata provocarilor vietii. Experta, care are o experienta de peste 23 de ani in psihologie, spune ca a inceput sa creasca numarul de copii care se confrunta cu probleme cauzate de anxietate si carora le este teama de esec. In opinia specialistului, copiii nu sunt incurajati sa isi asume riscuri. Acest lucru se intampla din cauza parintilor care din dorinta excesiva de a-i proteja fac din ei fiinte tematoare, neajutorate. "Cand ati vazut ultima data un copil mergand singur pe-afara cu bicicleta? Copiii nu sunt incurajati cum trebuie, nu sunt invatati sa valueze riscurile, sa le asume, sa le faca fata, de aceea cred ca asta are un efect catastrofal asupra dezvoltarii lor", sustine specialista.

Tanya Byron considera ca aceasta cultura de crestere a copiilor, anti-risc, le dauneaza. Ea a dat exemple ale savantilor si oamenilor de stiinta care, in trecut, au reusit tocmai pentru ca au dat peste esec la un moment dat, insa au stiut sa invete din greseli.

Parintii hiper-protectori isi protejeaza pruncii de esec

In prezent, insa, multi copii sunt protejati de parinti contra esecului. Parintii fac tot posibilul ca sa le netezeasca drumul copiilor lor, ajungand chiar sa le faca temele sau sa le puna meditatori, chiar daca nu este cazul. In acelasi timp, parintii cer si rezultate de exceptie din partea odraslelor lor. Copiii crescuti astfel pot deveni, in timp, terifiati de ideea de esec, dupa cum sustine David McCullough, profesor si autor al unei carti pe aceasta tema. Acesti parinti sunt cunoscuti drept parintii "plug de zapada".

Copiii care au parinti "plug de zapada" se adapteaza, dupa cum spune David McCullough si renunta la auto-determinare, nu mai au dorinta sa isi caute propriile domenii de interes.

Un copil crescut sub globul de sticla, de un parinte care il cocolosteste si il ocroteste incontinuu, nu prea va sti cum sa reactioneze, atunci cand va creste, in fata unei situatii dificile. El o sa aiba tendinta sa fie dependent de cei din jurul lui, sa nu ia initiative, sa ceara tot timpul indrumare, pentru ca nu este deloc sigur pe fortele lui.

Bineinteles ca parintii care procedeaza astfel au intentii bune si isi doresc tot ce este mai bun pentru copiii lor, insa se pare ca, dupa cum sustin specialistii, protectia exagerata nu are rezultate tocmai bune, pe termen lung.

Citeste si despre