Violenta in familie face anual peste 8000 de victime

| | Actualizat: 2017-10-03 15:18:00

Abuzurile asupra copiilor sunt din ce in ce mai frecvente in familiile din Romania. Drept dovada sta un caz recent, despre un barbat in varsta de 48 de ani din orasul aradean Nadlac, care si-a batut fara mila copilul de 9 ani cu o nuia, provocandu-i rani pe toata suprafata corpului.

Insa povestea baietelului batut crunt de propriul tata este doar unul din miile de cazuri de violenta domestica raportate pana acum. In primele sase luni ale anului 2016, conform Politiei Romane, la nivel national s-au inregistrat 8.926 sesizari privind infractiuni de lovire si alte violente in familie. Copiii de ambele sexe sunt afectati in egala masura de actele de lovire, iar dintre adulti, femeile sunt cele mai afectate in proportie de 79%. Majoritatea agresorilor sunt barbati (92,3%). In aceeasi perioada au fost raportate 81 cazuri de viol in familie, in aproape 45% din cazurile sesizate victimele fiind copiii.

Tot in anul 2016, la Telefonul Copilului 116 111, s-au inregistrat peste 4.500 de situatii de abuz asupra minorilor. Vorbim de mai multe tipuri de abuz: bullying, violenta domestica si discriminare. Ingrijorator este faptul ca de la an la an se inregistreaza o crestere dramatic a abuzurilor asupra copiilor. Comparativ cu anul 2015, numarul cazurilor de abuz asupra minorilor a crescut cu 45,24%, iar forma de abuz preponderent intalnita este agresiunea fizica. Din 2001 pana in prezent, 23.300 persoane care au denuntat un caz de abuz asupra copiilor la Telefonul Copilului.

De retinut este faptul ca aceste cifre se refera numai la cazurile care ajung sa fie raportate la politie, o constatare alarmanta avand in vedere ca victimele agresorilor se tem sa apeleze la autoritati sau la institutii specializate.

Victimele violentei domestice pot apela la numarul unic national gratuit 0800 500 333, un serviciu specializat, accesibil printr-un call-center disponibil 24 de ore din 24.

Exista si Telefonul Copilului 116 111 disponibil 7 zile din 7, intre orele 08:00 - 20:00, apelabil GRATUIT in retelele Telekom Romania, unde pot apela minorii care cad prada violentei in familie, bullying-ului sau discriminarii, precum si adresa de e-mail telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro. Asociatia Telefonul Copilului este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, al carei scop este acela de a proteja copiii impotriva oricarei incercari de incalcare a drepturilor lor si impotriva oricarei forme de abuz.

Citeste si despre