Exista dinti de culori diferite, dar cei mai frumosi sunt dintii mari, sanatosi, de culori deschise. Toata lumea vrea sa aiba dintii albi, tineri, sanatosi, dar putini sunt cei care se preocupa cu adevarat de ei.
Culoarea dintilor este data genetic, ei avand forme, marimi, calitati ale smaltului si dentinei asemanatoare cu ale parintilor, caracterele ereditare putand da informatii despre ascendenti si descendenti in timp.
In decursul vietii, dintii isi modifica si forma si culoarea. La tineri dintii au mai mult smalt, deci sunt mai albi pentru ca smaltul da nuanta frumoasa dintelui, dentina fiind galbena.
Prin folosire, in timp, ei se tocesc, smaltul se reduce, devin mai opaci, mai galbeni.
O alta cauza a modificarii culorii dintilor o reprezinta alimentele colorate care, consumate repetat si fara a se lua masuri de igiena speciale, duc la modificarea culorii dintilor.
Un alt motiv care duce la modificarea culorii dintilor il reprezinta bolile acestora si tratamentele stomatologice incorecte.
Daca totusi dupa eliminarea tuturor motivelor care duc la culori urate ale dintilor acestia au inca o culoare inchisa, atunci se poate trece la o metoda de albire.
Pentru albirea dintilor este suficient sa mergem la stomatologie si sa scoatem piatra (tartrul dentar), deci un detartraj minutios,urmat si de un periaj sau profijet cu substante pe care le alege medicul.
O albire a dintilor mai accentuata, bine tolerata si pe care o recomand este metoda cu gel de albire si gutiere dentare care se va face tot sub supraveghere medicala.
Nu se albesc dintii daca in gura sunt resturi radiculare, carii netratate, procese inflamatorii. Albirea dintilor se poate face intr-o gura sanatoasa, cu o alimentatie sanatoasa si cu o igiena bucala atenta.
Mirela Comancianu
Medic specialist stomatolog - Cabinetului "Alexa Dentistry" Bucuresti