Intr-un articol anterior am aratat in ce fel stresul scade fertilitatea. In rezumat amintesc ca fenomenul se produce pe cale hormonala, vasculara, dar si psihosomatica.
Stresul este, de fapt, pe lista factorilor de risc implicati in aparitia si dezvoltarea multor afectiuni de natura psihica si organica.
Reactia organismului la stres face obiectul de studiu al Psihosomaticii si al Medicinei.
O stare permanenta de nervozitate poate fi cauza unor boli organice si afectiuni psihosomatice: ulcer, hipertensiune arteriala, slabire sau ingrasare accentuate, cefalee, durere in diferite parti ale corpului, infertilitate partiala, astenie, depresie, iritabilitate, tulburari de dinamica sexuala etc.
Mecanismele fiziopatogenetice prin intermediul carora stresul influenteaza starea de sanatate a organismului sunt doar partial elucidate. Ele sunt neurologice, neuro-hormonale, vasculare etc.
Pe scurt, stresul inseamna prezenta unor hormoni specifici si hiperexcitarea unor centri nervosi din creier. Centrii nervosi respectivi, fiind in hiperactivitate, ii vor influenta si pe cei din vecinatatea lor. Adica pe cei care controleaza diferite alte organe si sisteme. Astfel, acestia din urma vor da semnale aberante respectivelor organe, generand functionarea defectuoasa a lor. Exemplul clasic al unei astfel de situatii este hipersecretia gastrica determinata de stres. Boala rezultata este ulcerul de stres de care sufera unii dintre noi.
La randul lor, hormonii de stres, in cantitati constant crescute, vor avea efecte negative la distanta asupra unor organe si sisteme.
Pornind de la aceste constatari, cercetatorii au dezvoltat ideea ca relaxarea si starea de bine ar trebui sa aiba efectele inverse stresului. Sa fie in masura de a ajuta la vindecarea unor boli sau tulburari cu care ne confruntam, folosind cai similare celor pe care stresul isi produce efectele negative.
Un alt important punct de legatura intre psihic si corp, sunt substantele neurotransmitatoare specifice, eliberate in creier in functie de starea in care ne gasim. Endorfinele, legate in mod indubitabil de starea de bine se afla in capul listei. Toate acestea constituie in momentul de fata subiectul de studiu al multor cercetatori in domeniile psihosomaticii.
In traditia populara exista certitudinea ca prin credinta poti sa te vindeci de boala. De cazuri cel putin surprinzatoare de vindecari ale unor boli incurabile am auzit probabil cu totii. Unele au fost chiar investigate si validate de catre medici, dar deocamdata nu li s-a gasit o explicatie stiintifica. Deocamdata.
Pentru noi, orasenii moderni, credinta invocata in aceste cazuri poate sa fie un cuvant gol. Dar am putea spune ca ea creeaza aceeasi stare de bine permanent, de siguranta si de incredere, pe care cautam s-o obtinem prin tehnici de relaxare, sport, diete variate, tehnici de comunicare si de dezvoltare a increderii in sine.
O sursa a stresului este faptul ca uitam de noi insine incercand sa rezolvam avalansa de probleme zilnice. Ele par sa ne darame de multe ori si nu ne dam seama ca de fapt putem controla felul in care le privim. Adica le putem lasa sa ne copleseasca sau ni le putem imagina ca pe o revista de integrame pe care cu abilitate, le rezolvam.
De multe ori dimensiunile stresului sunt date chiar de noi. Noi suntem cei care interpreteaza o situatie ca fiind stresanta sau nu. Exista persoane care, in situatii cumplite de viata, nu-si pierd optimismul si persoane pe care le deranjeaza peste masura o pasare care canta afara, in singurul copacel din cartier.
Managementul furiei
Furia este un sentiment care, pana la un punct, poate fi mobilizator si construtiv. Ne poate ambitiona si antrena in rezolvarea cu succes a unor lucruri importante. Cand depaseste aceasta limita, devine un factor autodistructiv. Putine sunt persoanele care nu au experimentat-o in acest fel, macar o data in viata.
Cineva a spus: "Furia este o nebunie scurta". Din pacate, de multe ori nu e scurta. Exista conflicte care ajung sa ne consume cronic: cu oamenii de pe strada, cu ceilalti soferi din trafic, in metrou, la piata, la hipermarket, cu seful sau cu un coleg de serviciu, cu vecinii, cu soacra.
Nu e greu, in astfel de situatii, sa patrunda in casa noastra si-n viata de cuplu. O face pe nesimtite. Devine un stil de viata. E aproape imposibil sa ne dam seama ca aceasta furie este un factor de stres enorm. Genereaza si este generata de stres. Si de stresati ce suntem, uitam sa ne preocupam de fiinta noastra interioara, de placerile noastre, de trupul nostru, de sanatatea noastra, de partenerul nostru.
Uneori ne place sa fim nervoasi. Mai ales cand cineva a gresit fata de noi. Daca am renunta la furie, ar fi ca si cand am sterge cu buretele, chiar noi, respectiva greseala. Iar acest lucru e inacceptabil, pentru ca ea exista! "Ce se va intampla daca tocmai eu nu-mi iau apararea? Vor ajunge toti sa ma calce in picioare!"
Dar oare cat de des ne gandim ca avem si alta varianta? Tot "greseala" se va numi si daca ne asezam zambetul pe buze, ii dam nota 4 si o punem in "dosarul cu greseli" al mintii noastre.
De ce sa ne afecteze? De ce sa ne mentinem in starea asta neplacuta de agitatie ca si cand am fi constant pe picior de razboi?
"Fara nervi si fara furie" nu inseamna uitare, nepasare sau minimalizare a unei probleme. Exista si alte cai de iesire dintr-un conflict. Putem incerca sa ne punem in pielea "adversarului" sa intelegem si sa iertam, putem gasi o rezolvare logica fara nervi, sau ignora pur si simplu rautatile altora.
Intr-un final, vom ajunge sa ne simtim cu un cap mai sus decat restul lumii, mai calme, mai sigure pe noi, si, ca prin minune, totul va mege mai bine.
Cateva solutii
Va propun un exerctiu. Il puteti face oricand, chiar si acum, in timp ce cititi usor incruntate acest articol. Nu va cer o stare anume, nici sa aveti chef. Va cer sa faceti un gest: zambiti! Schitati cu buzele un zambet si incercati sa-l simtiti pe chipul vostru. Haideti, faceti-o, nu va vede nimeni!
Cum e? Nu-i asa ca v-ati putea schimba dispozitia printr-un singur gest?
Invatati sa zambiti mai des. Pentru voi insiva. Nu veti deveni o persoana indiferenta, ci doar una care stie sa-si gestioneze mai bine stresul.
Alta metoda care ne ajuta in controlul furiei, si prin urmare in reducerea stresului adus de ea, e sa tinem un jurnal despre lucrurile care ne enerveaza, de ce se intampla acest lucru si ce facem pentru a le invinge. De exemplu: “ma gandesc la altceva, la ceva frumos”, “imi face bine daca reusesc sa nu intru in jocul furiei celorlalti”, “alerg, fac sport regulat pentru a-mi consuma energia negativa”, “ma simt cu totul alt om, cand reusesc sa evit un conflict in care sunt tentata sa ma implic”, “ma simt mult mai linistita”, “de fapt am invins intr-un mod subtil, nu credeam ca se poate”, “ma simt/sunt mult mai stabila si mai puternica acum”. Sa invatam sa evitam gandirea si energiile negative pentru a ne redirectiona resursele in directii pozitive. Pesimismul, sedentarismul, consumul de toxice (tigari, cafea in exces etc.), dieta dezechilibrata, lipsa sportului, lipsa de comunicare, conflictele neincheiate sunt intr-un fel sau altul surse de energie negativa.
Cand ai o multime de indatoriri zilnice, haosul tinde sa se instaleze confortabil in mintea ta. El pare sa creasca precum un organism de sine statator, pana cand aproape ca te inghite. Treptat, renunti la tot felul de lucruri care iti plac si-ti fac bine. Ca si cum, incet, tu contezi tot mai putin in fata treburilor zilnice.
Ia un creion si o foaie de hartie de marime A3. Vei folosi doar o fata a ei. Imparte-o in 4 cadrane. In primul cadran, scrie pe puncte, fiecare lucru pe care il ai de facut. In al doilea, rezolvarile lor in rezumat. Completeaza al treilea cadran cu frustrarile tale, cu nevoile, dorintele si placerile tale intime. In al patrulea spatiu vei trece ce vei face de acum inainte pentru tine, de dragul tau.
Incearca sa-ti faci loc in program si pentru implicarea in activitati profesionale, dar si pentru universul tau feminin. Nu te apuca de mai multe lucruri deodata, rezolva-le pe rand fara sa trebuiasca sa revii asupra lor. Vei scapa de ele mai usor si-ti vei face ordine in idei.
Evita conflictele frustrante si istovitoare. Fa zilnic sport. Te va ajuta sa consumi energia negativa. Nu vei intelege ce inseamna asta pana nu incerci. Nu lasa sa treaca nici o zi fara sa-ti faci o bucurie, cat de mica.
Nu-ti aduce problemele de la serviciu cu tine acasa. Pastreaza-ti timp pentru tine si partenerul tau. Nu e obligatoriu sa fie lung, dar trebuie sa fie de calitate. Nu renunta la umor. Cultiva-ti romantismul si senzualitatea. Cultiva-ti fanteziile si placerea de a face dragoste.
Sigur ca schimbarile acestea nu se pot petrece peste noapte, dar pe cele mai marunte dintre ele le poti face chiar de astazi. Cand pleci azi de la job, in drum spre casa, cumpara-ti o floare.
Apoi o plasa cu fructe si niste ulei aromat pentru corp. Ce zici? Suna bine? Maine poate-ti faci o programare la stilist si-ti cumperi niste cercei fantezie, o oja noua, o pereche de ciorapi de plasa. Stii tu mai bine!
Practica din cand in cand exercitul pe care ti l-am propus mai devreme. E primul pas pe care-l poti face ca sa-ti cultivi o stare de buna dispozitie permanenta. Si nu uita ca zambetul acesta il ai la tine oriunde ai merge, oricand!