Deoarece pielea joaca un rol de protectie nepretuit, mentinerea unui aspect sanatos al acesteia nu tine doar de preferintele cosmetice, ci si de sanatatea si bunastarea fizica. Din pacate, exista multe obiceiuri proaste care pot dauna pielii, facand-o sa arate imbatranita, uscata si lipsita de fermitate.
Chiar daca intelegem ca ar trebui sa incepem sa avem grija de pielea noastra inca de cand suntem tineri, de multe ori nu luam masuri pana cand nu observam semnele vizibile ale imbatranirii pielii.
Iata care sunt obiceiurile care influenteaza sanatatea pielii si dauneaza aspectului acesteia.
Fumatul
Pericolele si efectele negative ale fumatului nu mai sunt o noutate. aspectele negative ale fumatului sunt adesea asociate unei multitudini de afectiuni. acestora li se adauga si efectul daunator al fumatului asupra aspectului si calitatii pielii.
Fumatul contribuie la imbatranirea prematura a pielii. acest lucru se intampla deoarece fumatul determina reducerea oxigenarii tesuturilor si descompunerea colagenului si a elastinei, ceea ce duce la aparitia ridurilor, a liniilor fine si a pielii lasate pe fata si pe corp.
In cazul in care mai aveai nevoie de inca un motiv pentru a renunta la fumat, atunci ar trebui sa stii ca fumatul incetineste capacitatea organismului de a se vindeca singur si creste sansele de infectie a pielii. In plus, stimuleaza inflamatia generala din organism.
Expunerea excesiva la soare
Stim cu totii ca dupa o zi lunga petrecuta la plaja, fara protectie solara adecvata, te poti confrunta cu o piele uscata si inestetica si chiar arsuri. Cu toate acestea, nu toata lumea realizeaza ca aceste arsuri solare contribuie la probleme serioase ale pielii.
Efectele expunerii la soare se acumuleaza de-a lungul anilor, descompunand treptat colagenul si schimband pigmentul pielii. Este doar o chestiune de timp pana cand apar liniile fine, ridurile, petele pigmentare si laxitatea pielii. De aceea, utilizarea produselor de protectie solara este atat de importanta atunci cand te expui la soare. alege o formula cu spectru larg, care include protectie impotriva radiatiilor UVB si UVa.
Nu trebuie sa uiti de buze, care, de asemenea, se pot usca excesiv atunci cand stai la soare. in acest sens, nu uita sa ai intotdeauna la tine un balsam de buze protector, intrucat buzele sunt expuse aproape permanent la soare si se pot usca cu usurinta.
Daunele provocate de soare nu fac discriminari. Pot aparea pe tot parcursul anului, afecteaza toate tipurile de piele si se acumuleaza in fiecare an.
Asadar, daca doresti sa iti protejezi pielea de aparitia ridurilor si a petelor pigmentare, aplicarea sPF-ul ar trebui sa fie o etapa nenegociabila a rutinei zilnice de ingrijire a pielii.
Obiceiuri alimentare nesanatoase
Dieta contribuie la fiecare aspect al sanatatii tale. astfel, si pielea are de suferit atunci cand alimentatia ta include prea mult junk food, zahar sau produse procesate. atunci cand consumi alimente cu un continut ridicat de zahar, indicele glicemic provoaca inflamatii, ceea ce poate agrava problemele pielii, cauzand uscarea pielii.
Pentru a te bucura de o piele sanatoasa, include in alimentatie alimente ce contin antioxidanti si acizi grasi Omega-3. Acestea cresc productia de colagen si pot, prin urmare, sa imbunatateasca calitatea pielii.
Ce este in neregula cu un burger si chipsuri ocazionale? Nimic! Dar daca esti dependent de junk food sau nu rezisti fara dulciuri, ar trebui sa stii ca pielea ta ar putea avea de suferit. Carbohidratii rafinati provoaca cresteri ale nivelului de zahar din sange si declanseaza un val de insulina. supraproductia de insulina duce la dezechilibre hormonale, iar acestea pot exacerba eruptiile si iritatiile.
Asadar, fa alimentatia sa lucreze pentru tine, nu impotriva ta, si consuma mai multe alimente cu antioxidanti, prietenoase cu pielea.
Stilul de viata sedentar
Desi s-ar putea sa nu crezi ca timpul petrecut la birou iti poate afecta pielea, chiar asa este. atunci cand stai pe scaun toata ziua, sangele nu mai pompeaza la fel de repede, iar acest lucru poate indeparta nutrientii vitali si oxigenul din tesuturi.
Reducerea acestor nutrienti contribuie la imbatranirea prematura a pielii. Prin urmare, schimbandu-ti obiceiurile sedentare si facand un efort pentru a introduce mai multa miscare in programul zilnic, iti poti imbunatati tonusul si aspectul pielii.
Asadar, cateva schimbari in stilul de viata si modificarea comportamentelor daunatoare te poate ajuta sa ai o piele sanatoasa si sa incetinesti, practic, procesul de imbatranire. incepe prin a evita sau a schimba aceste obiceiuri daunatoare pielii tale.
sursa foto: shutterstock.com