Pielea este cel mai mare organ de pe corpul tau. Acorzi o atentie deosebita zonelor-cheie de pe corp in care pot aparea imperfectiuni ce ti-ar putea distruge frumusetea: riduri, pistrui, vergeturi, celulita etc. Dincolo de acestea, trebuie sa stii ca pielea este scutul primar prin care organismul se fereste de numeroase boli. De aceea, atunci cand o ingrijesti trebuie sa privesti acest lucru in profunzime si sa o tratezi ca pe un tot.
Numerosi factori de mediu pot afecta dramatic pielea:
-
poluarea;
-
razele ultraviolete;
-
temperaturile extreme;
-
vantul;
-
folosirea gresita a produselor de ingrijire a pielii.
Vestea buna este ca puterea de a-ti ingriji pielea in mod adecvat sta in mainile tale.
Protejarea pielii impotriva razelor solare
O sa spui ca a trecut vara, iar problema aceasta a fost bifata la momentul respectiv, nu-i asa? Protectia impotriva efectelor nocive ale soarelui se face in orice anotimp, chiar daca soarele isi face aparitia sau nu pe cer. In zilele toride de vara este necesar ca tot corpul sa fie protejat impotriva razelor ultraviolete, deci trebuie sa folosesti atat creme de fata cat si de corp cu SPF.
In sezonul rece, fata este prima care trebuie sa intre in vizorul tau pentru ca este cea mai expusa. Crema de fata cu factor de protectie solara este obligatoriu de aplicat zilnic in orice sezon, fie ca iesi sau nu din casa.
Protejarea pielii impotriva deshidratarii
Epiderma este facuta din apa in proportie de 30%. O crema de fata sau de corp te poate ajuta sa iti hidratezi corespunzator pielea, pentru a impiedica uscaciunea ei.
Lotiunile intr-adevar de calitate si care au aceasta capacitate de a hidrata intens pielea sunt cele care contin:
-
citrat;
-
minerale (si apa termala);
-
uree;
-
lactat;
-
aminoacizi.
Curatarea corecta a pielii la fiecare baie
Daca ai impresia ca apa si sapunul sau gelul de dus sunt suficiente pentru a-ti curata pielea de impuritati te inseli. Ai nevoie de ceva mai mult pentru a curata reziduurile uleioase care impiedica porii sa respire si dau nastere acelor basicute sau pustule mici si inestetice pe suprafata pielii. Compusii din produsele de ingrijire a corpului care fac acest lucru se numesc surfactanti.
Specialistii sustin ca trebuie sa eviti sapunurile, pentru ca majoritatea sunt alcaline si au tendinta de a schimba echilibrul pH-ului din piele provocand iritatii si uscaciune.
Opteaza pentru produse lichide care fac acest lucru si urmareste-le pe cele care contin ingredienti naturali: ceara de albine sau uleiuri minerale care dizolva impuritatile de pe piele.
Si produsele pe baza de vegetale sau fructe sunt utile in acest sens. Cremele sau lotiunile care contin ulei de nuca de cocos sau amfoter sunt utile.
Atentie la cum iti cureti pielea in timpul dusului! Renunta la burete sau la alte produse care freaca pielea si o irita! Iti poti curata eficient pielea fara acestea doar prin aplicarea lotiunii de curatat cu ajutorul mainii si prin clatirea lui cu apa calduta. Atunci cand folosesti prosopul (care trebuie sa fie din materiale naturale) nu freca pielea, ci mai degraba tamponeaz-o in tentativa de a elimina apa de la suprafata pielii!
Este esential sa te speli pe fata de cel putin 2 ori pe zi cu apa calduta. Niciodata nu folosi apa fierbinte nici pe fata, nici pe suprafata corpului!
Sportul regulat si alimentatia sanatoasa
Sportul si alimentatia sunt doua secrete ale pielii frumoase si stralucitoare. Tot ceea ce mananci se reflecta pe piele. Iar cele mai des intalnite sunt celulita, vergeturile cauzate de o alimentatie defectuoasa sau de sedentarism.
Sportul si alimentatia ajuta la regenerarea constanta a pielii si la reintinerirea ei, ajutandu-te sa arati senzational la orice varsta.
Autoexaminarea pielii
Analizeaza-ti frecvent propriul corp si urmareste tot ce apare la suprafata pielii. Toate semnele care ti se par ciudate sau bizare (iritatii, o culoare ciudata, aparitia unor noi alunite sau pistrui etc.) trebuie consultate de medic.
Examinarea medicala a pielii
Chiar si fara a depista anumite probleme locale ale pielii este esential sa vizitezi medicul dermatolog pentru un control de rutina.
Femeile trecute de 40 de ani trebuie sa mearga la medic pentru a li se scana intregul corp in fiecare an, iar cele sub aceasta varsta trebuie sa viziteze specialistul in acelasi scop o data la 3 ani. Plus de fiecare data cand constata o aparitie neobisnuita la nivelul pielii!