5 greseli de croitorie pe care e bine sa nu le mai faci

| | Actualizat: 2022-11-02 23:49:58

Daca titlul articolului te-a speriat, vrem sa-ti spunem de la bun inceput ca este ok sa faci greseli in croitorie. Nu conteaza daca abia ai inceput sa cosi la masina de cusut sau ai experienta de ani de zile, exista greseli pe care le facem cu totii. Secretul este ca, daca vrem ca proiectele noastre de cusut sa se imbunatateasca de fiecare data, trebuie sa incepem sa scapam de acele obiceiuri gresite.

 

Te-ai confruntat vreodata cu probleme de cusut in cadrul proiectelor tale si pur si simplu nu stiai de ce se intampla? Sunt lucruri pe care unii dintre noi le trec cu vederea atunci lucreaza la masina de cusut.

 

Acestea sunt cel mai des intalnite greseli de croitorie pe care e bine sa nu le mai faci daca vrei rezultate spectaculoase:

 

1. Folosesti dimensiunea gresita de ac

Acest lucru poate cauza: cusaturi sarite, ace rupte, noduri in partea de jos a tesaturii, gauri in material etc. Cele mai multe dintre greselile in croitorie sunt legate de alegerea unor ace de cusut necorespunzatoare pentru proiectul tau.

 

Chiar daca la prima vedere nu ti se pare mare lucru, dimensiunea acului joaca de fapt un rol important in detaliile de finisare ale proiectului de cusut. De exemplu, pentru coaserea blugilor, ai nevoie de un ac mai gros, mai puternic. Pe de alta parte, daca vei coase un material subtire precum matasea sau sifonul, este nevoie sa schimbi acul cu unul mai mic si mai delicat pentru a nu face gauri.

 

2. Ai setat o tensiune gresita pe masina de cusut

 Aceasta problema aduce dupa sine incretirea materialul si cusaturi foarte stranse sau dimpotriva cusaturi foarte largi. Multe persoane uita de acest aspect, uneori din graba, alteori din necunoasterea tesaturilor. Gasirea tensiunii potrivite pentru tipul de material pe care il cosi la masina este esentiala pentru a avea cusaturi rezistente si frumoase.

 

De aceea, este important pentru rezultatul final sa petreci cateva minute testand cea mai buna tensiune cu o bucata de material de test inainte de a incepe. Daca faci din acest aspect un obicei, vei observa diferenta in cel mai scurt timp.

 Aminteste-ti: cu cat materialul este mai gros, cu atat va avea nevoie de o tensiune mai mare.

 

 3. Folosesti orice fel de foarfece pentru a taia materialul

Foarfeca pe care o folosesti pentru taierea materialelor nu trebuie folosita cu alte scopuri. Daca faci aceasta greseala, foarfecele pentru tesaturi isi vor pierde calitatea, cauzand probleme in taiere si chiar deteriorarea tesaturii.

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli de cusut. Folosirea foarfecelor de tesatura pentru a taia hartie va toci treptat marginea ascutita a foarfecelor, facandu-le nepotrivite pentru taierea tesaturilor si chiar s-ar putea deteriora materialul.

 

Asigura-te ca ai o pereche de foarfece de croitorie de calitate si foloseste-le doar pentru tesaturi, si o alta pereche pentru taierea tiparelor de croitorie.

 

4. Nu faci masuratorile corecte

Probabil atunci cand ai experienta in croitorie, obisnuiesti sa te bazezi pe cunostinte si sari peste masuratori, insa acest pas este important de fiecare data, indiferent de tipul proiectului si cat de bine te pricepi.

Mai ales daca este vorba de haine, acestea nu se vor potrivi corect si va trebui sa le modifici dupa, daca mai este posibil. In plus, dimensiunile noastre sau ale apropiatilor se schimba. Este cea mai importanta recomandare cand vine vorba de confectionarea articolelor de imbracaminte, asadar masoara din nou de fiecare data cand faci o noua imbracaminte, pentru a avea siguranta ca nu ai taiat materialul gresit.

 

5. Nu iti cureti masina de cusut periodic

Daca nu te-ai obisnuit sa iti cureti masina de cusut periodic, problemele nu vor intarzia sa apara. Fie cusaturile nu ies asa cum ti-ai dori,, fie masina de cusut incepe sa dea semne de defectiune si se opreste frecvent in timpul coaserii.

 

Masina de cusut devine cel mai important ajutor daca nu o neglijezi. Asadar, este recomandat sa nu uiti sa cureti praful si firele ramase in interior dupa fiecare proiect de croitorie, sa pastrezi masina acoperita cu o husa si sa programezi periodic o verificare tehnica, astfel incat sa nu uiti niciodata cand este timpul pentru o verificare specializata.

 

 

 

 

 

 

Citeste si despre