Abdominoplastia, solutia pentru un abdomen plat dupa nastere
Dupa nastere, orice femeie doreste sa isi recapete silueta cat mai repede cu putinta. In multe dintre cazuri, nici regimul alimentar strict, nici exercitiile fizice intense nu pot topi grasimea acumulata in unele zone ale corpului si nu pot ajuta la intinderea pielii care atarna neplacut. Estetica postnatala cuprinde o serie de proceduri ce au ca scop modelarea diferitelor parti problematice ale corpului.
Printre cele mai comune aspecte deranjante pentru proaspetele mamici sunt schimbarile legate de forma si marimea sanilor, pielea care atarna la nivelul abdomenului, vergeturile si depozitele de grasime. Aspectul plat al abdomenului este cel mai greu de recuperat, motiv pentru care afectaza in mod special tinerele mame si la nivel emotional sau psihologic.
"Factori precum sarcina, ereditatea sau slabitul masiv pot duce la aparitia unui sort de piele abdominala care atarna. Acesta poate avea atat depozit de grasime, cat si vergeturi. Atunci cand acest tip de probleme persista si in urma exercitiilor fizice si a regimului alimentar echilibrat, singura solutie este interventia chirurgicala", explica Dr. chirurg estetician Calin Dobos.
Ce trebuie sa stiti despre abdominoplastie
Abdominoplastia este interventia prin care se inlatura pielea in exces, odata cu vergeturile de pe ea, dar si depozitele de grasime din regiunea abdominala. De asemenea, muschii abdominali verticali, intinsi si slabiti in timp, pot fi intariti pentru a da aspectul unui abdomen mai ferm si mai plat. Abdominoplastia totala se realizeaza prin doua incizii: una desupra zonei pubiene, de la un sold la celalalt, iar cea de-a doua in jurul buricului. Spre deosebire de cea totala, abdominoplastia partiala necesita o singura incizie - cea pubiana - si nu afecteaza pozitia buricului.
Persoanele care vor sa apeleze la astfel de interventii trebuie sa fie sanatoase, intr-o forma fizica generala buna, fara afectiuni ce pot influenta procesul de vindecare. Femeile care au nascut recent trebuie sa astepte pana la 1 luna dupa incheierea procesului de alaptare, si minim 6 luni de la nastere, pentru a putea suferi acest tip de interventie. Operatia nu trebuie privita ca un tratament pentru obezitate sau un substitut pentru dieta si exercitii fizice, venind mai degraba in completarea celor din urma. De cele mai multe ori, abdominoplastia este insotita de operatia de liposuctie, ambele imbunatatind conturul corpului.
Durata procedurii poate varia de la doua la trei ore, in functie de marimea tesutului ce trebuie indepartat, dar si de asocierea cu alte interventii precum lipoaspiratia sau montarea unei plase chirurgicale pe peretele abdominal.
Recuperarea in urma abdominoplastiei
Precum orice interventie chirurgicala, si abdominoplastia prezinta anumite riscuri, precum hematoamele, infectiile sau vindecarea defectuoasa la nivelul zonei de incizie, precum si riscuri asociate anesteziei. Pentru prevenirea adunarii lichidului pe durata vindecarii, in abdomen vor fi plasate tuburi de drenaj pentru cateva zile, dupa care se aplica un corset compresiv ce trebuie purtat cateva saptamani. Acest corset ajuta la reducerea umflaturilor si asigura spriin pe masura ce incizia se vindeca. Cicatricea este permanenta, insa se estompeaza cu timpul.
Ca si in cazul altor operatii, este posibil ca pacienta sa resimta dureri, sa apara vanatai si umflaturi, insa acestea dispar treptat. Mersul este recomandat la scurt timp dupa operatie, pentru facilitarea circulatiei sangvine. Majoritatea pacientelor se pot intoarce la munca in maxim trei saptamani, insa poate dura pana la 8 saptamani pana ce vor putea realiza activitati ce presupun un grad mai mare de efort. Din acest motiv, mamele trebuie sa se asigure ca au in jurul lor persoane ce pot avea grija de copil pe perioada recuperarii.
Rezultatul abdominoplastiei poate fi mentinut cu ajutorul dietei potrivite si a exercitiilor fizice, insa nu este o metoda de preventie a redepozitarii tesutului adipos in aceasta zona. Pretul unei miniabdominoplastii este de aproximativ 1500 de Euro, iar daca se apeleaza si la lipoaspiratia taliei si intarirea muschilor abdominali, suma ajunge la 3000 de Euro. Pentru mai multe detalii despre abdominoplastie si alte interventii chirurgicale, accesati site-ul www.drdoboscalin.