A fi mama nu este un lucru usor. Indiferent ca ai un copil sau mai multi, stresul, oboseala si grijile cotidiene se aduna din prima zi de viata a copilului. Nu de putine ori, mamele ajung sa fie epuizate, nervoase si sa nu mai gaseasca singure solutii la problemele pe care le au. O solutie eficienta pentru a depasi perioadele tensionate poate fi psihoterapia. Mersul la psiholog te poate ajuta in orice perioada a vietii si in orice problema, cu atat mai mult atunci cand esti mama si trebui esa fii tu, in primul rand bine, pentru a-i fi bine si copilului tau.
Fie ca te confrunti cu depresie post-natala, epuizare sau pur si simplu nu mai stii cum sa gestionezi relatia cu copilul, multe raspunsuri pot fi gasite in cadrul sedintelor de terapie. Din pacate, mamele au de multe ori alte prioritati si ajung sa se puna pe ele pe ultimul loc. Astfel, terapia este amanata fie din lipsa de timp, fie din lipsa de resurse financiare.
O sedinta de terapie in cabinetul unui psiholog poate sa coste chiar si 300 de lei, iar multe femei nu au aceasta cheltuiala prevazuta in buget. Vestea buna este ca acum poti beneficia de consiliere psihologica, iar acest serviciu sa fie decontat de catre stat.
Cum poti merge la consiliere psihologica cu trimitere
Procedura este relativ simpla si la indemana oricui. Asa ca daca banii reprezinta unul dintre motivele pentru care amanai mersul la terapie, acum nu mai ai aceasta grija. Daca esti asigurata, poti beneficia de terapie gratuita, decontata prin Casa de Asigurari de Sanatate.
Maria Dumitru, psiholog clinician autonom, a explicat care este procedura pentru ca oricine sa poata beneficia de consiliere psihologica, fara sa scoata din buzunar cateva sute de lei lunar.
„In reglementarile legislative din 2014, noi, psihologii, suntem furnizori de servicii de sanatate conexe actului medical. Asta inseamna ca eu, psihologul, nu am contract direct cu Casa. A fi furnizor de servicii conexe presupune ca decontarea acestor servicii se va face conform unui contract intocmit intre psihiatru, neurolog, medicul de psihiatrie pediatrica, oncolog etc. si cabinetul de psihologie. Medicul specialist da pacientului scrisoare medicala prin care eu pot face mai departe psihoterapie cu pacientul respectiv”, explica Maria Dumitru.
Cu alte cuvinte, tot ce ai nevoie este o scrisoare medicala de la un medic specialist, care sa recomande terapia. Acest lucru este valabil atat pentru adulti, cat si pentru copii. Scrisoarea medicala poate fi obtinuta in urma unui consult la un medic avand una dintre specialitatile de mai jos:
- neurologie si neurologie pediatrica;
- otorinolaringologie;
- psihiatrie si psihiatrie pediatrica;
- reumatologie;
- ortopedie si traumatologie si ortopedie pediatrica;
- oncologie medicala;
- diabet zaharat, nutritie si boli metabolice;
- hematologie;
- nefrologie si nefrologie pediatrica;
- oncologie si hematologie pediatrica.
„Persoana care isi doreste acces gratuit la psihoterapie trebuie, mai intai, sa apeleze la medicul de familie. De la acesta trebuie sa primeasca un bilet de trimitere catre medicul specialist, apoi merge la un consult si abia apoi acest medic specialist, care are incheiat un contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, declara aceste servicii catre Casa de Asigurari de Sanatate. Casa deconteaza aceste servicii medicului de specialitate – psihiatru, neurolog etc. –, iar acesta deconteaza ulterior catre psiholog”, a mai explicat psihologul.
FOTO: Pixabay