Spalatul pe maini, metoda preferata de 76% dintre romani pentru prevenirea infectiilor

| | Actualizat: 2012-01-18 16:08:46

Pentru 76% dintre romani, spalatul pe maini reprezinta cea mai buna metoda de prevenire a infectiilor cu virusuri si bacterii. Rezultat este evidentiat de Barometrul Igienei*, studiu realizat de catre Dettol, gama de produse antibacteriene biocide (dezinfectante) recomandata de Societatea Romana de Pediatrie. Studiul a urmarit identificarea principalelor obiceiuri de igiena zilnica si a metodelor de protectie impotriva infectarii cu diversi microbi.

Spalatul pe maini este urmat ca metoda de prevenire a infectiilor de aerisirea incaperilor (67%). De asemenea, in cadrul familiilor cu copii, metodele eficiente de lupta impotriva imbolnavirii si a raspandirii bacteriilor sunt schimbarea prosoapelor cat mai des (58%) si consumul de fructe (57%).

Care este motivul pentru care va spalati pe maini?

74% dintre romani au afirmat ca se spala pe maini “pentru a evita imbolnavirile”, 26% fac acest lucru pentru a se simti mai curati, iar 11% pentru a avea un aspect ingrijit al mainilor.

„Un numar mare de boli infectioase pot fi prevenite prin bunele practici de igiena si educatie. Mainile sunt una dintre cele mai importante cauze de contaminare incrucisata si raspandire a infectiei gripale. Din pacate, doar 53% dintre romani se spala pe maini dupa ce stranuta sau tusesc, fapt care favorizeaza contaminarea cu virusul gripal. Prin simplul gest de a ne spala pe maini la momentul potrivit, folosind produse antibacteriene, castigam lupta cu microbii. Spalatul mainilor reprezinta prima linie de aparare a sanatatii noastre”, a declarat Profesor Doctor Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Doar 53% dintre romani se spala pe maini dupa ce stranuta sau tusesc, fapt care favorizeaza contaminarea cu virusul gripal. Gripa se transmite prin inhalarea picaturilor expectorate din tractul respirator al unei persoane infectate atunci cand vorbeste, tuseste sau stranuta. De asemenea, se poate transmite prin atingerea suprafetelor contaminate (o batista folosita sau o clanta de usa) sau a mainilor oamenilor, urmata de atingerea nasului sau ochilor.

O persoana infectata cu virusul gripal poate infecta alti oameni cu o zi inainte de aparitia simptomelor si timp de pana la cinci zile dupa aparitia acestora. Astfel, o persoana poate transmite boala chiar inainte de a-si da seama ca este infectata cu virusul gripal.

Intrebati ce produse folosesc pentru a-si curata mainile, 59% dintre romani au raspund ca folosesc servetelele umede, urmate de sapunul obisnuit (lichid sau solid).

Pe de alta parte, 21% dintre romani considera vaccinarea antigripala si purtarea unei masti de protectie ca masuri principale de preventie in cazul unei epidemii de gripa.

Femeile mature si mamele reprezinta grupul cel mai responsabil din punct de vedere al igienei personale si caminului. Astfel, acestea se spala pe maini dupa majoritatea actiunilor pe care le intreprind:

•  Dupa folosirea toaletei publice – 98%;

•  Inainte de a manca – 97%;

•  Dupa folosirea toaletei personale – 96%;

•  Dupa atingerea unui animal – 92%;

•  Cand ajung acasa si dupa ce folosesc un mijloc de transport in comun pentru  a-si proteja copiii de surse externe de contaminare cu bacterii – 89%.

64% dintre romani folosesc internetul pentru a se informa despre metodele de preventie. Medicul de familie, sursa cu cel mai mare grad de incredere in randul romanilor (80%), a fost mentionat de 42% dintre respondenti drept sursa de informare in ceea ce priveste metodele de preventie impotriva infectiilor cu virusuri si bacterii.

 

42% dintre respondenti apeleaza la prieteni si familie pentru a afla mai multe despre metode de preventie si riscuri de contaminare cu bacterii.

*Nota: Studiul a fost realizat de compania eResearch Corp, pe un esantion reprezentativ la nivel urban de 1100 de respondenti,  femei si barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani.

Cum se raspandesc microbii?

•  Contact direct — prin contact fizic strans cu o persoana infectata;

•  Contact indirect — prin atingerea unei suprafete care a fost contaminata cu microbi de la alimente crude sau de catre o persoana bolnava, apoi atingerea gurii, nasului sau ochilor;

•  Prin aer — prin inhalarea de microbi de la tusea sau stranutul altor persoane;

•  Consumul de alimente sau apa contaminate;

•  Unii microbi se raspandesc prin contactul cu animalele sau prin muscaturi ori zgarieturi.

Cum si unde supravietuiesc microbii?

Microbii prospera in conditii de umiditate. In unele situatii, microbii pot trai pe suprafete ore intregi — si chiar zile. Spre exemplu, agentii patogeni ai gripei pot supravietui pe suprafete pana la 2 zile.

Un lucru important de notat este acela ca desi suprafetele pot parea  curate, acestea pot purta multi microbi daunatori. Trebuie sa curatati si sa dezinfectati suprafetele pentru a reduce numarul microbilor de pe acestea.

Virusurile sunt microbi dificil de controlat

Virusurile sunt diferite de bacterii si fungi, ele au nevoie de o gazda pe care sa o infecteze pentru a se reproduce. Acesta este procesul prin care virusurile produc boli.

In unele cazuri poate fi suficienta o singura particula de virus pentru a va imbolnavi. De aceea spalarea frecventa a mainilor si dezinfectarea suprafetelor sunt masuri importante pentru combaterea raspandirii bolilor — in special a celor cauzate de virusuri.

Prevenirea infectiilor prin spalarea mainilor

Spalarea mainilor cu sapun si apa este una dintre cele mai eficiente cai pentru oprirea raspandirii microbilor. Ori de cate ori atingeti o suprafata contaminata, puteti transfera microbi pe si de pe maini, dar spalatul adecvat si temeinic pe maini ajuta la indepartarea microbilor de pe acestea.

Cand sa ne spalam?

•  Inainte de a pune mana pe alimente sau de a manca;

•  Inainte de a prepara hrana bebelusului sau inainte de a manui echipamentul sterilizat;

•  Inainte de aplicarea lentilelor de contact;

•  Imediat dupa manuirea alimentelor crude, precum carnea de pui;

•  Dupa ce ati fost la toaleta sau dupa schimbarea unui scutec;

•  Dupa atingerea animalelor ori a jucariilor sau echipamentelor lor;

•  Dupa contactul cu sange sau fluide corporale (precum voma, secretii nazale, saliva);

•  Dupa atingerea unei zone contaminate (de ex. lavete de curatare, scurgeri, sol);

•  Inainte si dupa pansarea unei rani, administrarea de medicamente sau aplicarea unui dispozitiv medical (de ex. cateter);

•  Mai des atunci cand cineva din casa este bolnav;

•  Ori de cate ori mainile par murdare.

Cum sa ne spalam?

•  Uda-ti mainile cu apa calda si aplica o cantitate mica de sapun.

•  Freaca palmele una de alta viguros (departe de apa) pentru a face spuma.

•  Freaca fiecare parte a mainilor, inclusiv sub si in jurul unghiilor.

• Continua timp de 20 de secunde. Atat dureaza pentru ca sapunul si actiunea de frecare sa desprinda si sa indeparteze microbii. (Ai nevoie de un cronometru? Imagineaza-te cantand "La multi ani" in tot acest timp — de doua ori.)

•  Clateste bine mainile sub jet de apa curata.

•  Usuca temeinic mainile utilizand un prosop curat uscat.

Poti sa-ti mentii mainile curate chiar daca nu ai la dispozitie apa. Dezinfectantele pentru maini sunt destinate distrugerii microbilor de pe mainile care nu sunt vizibil murdare, fara a fi nevoie de apa sau prosoape.

O buna igiena este in special importanta daca tu sau cineva din casa se afla intr-o grupa de risc. Aceasta poate include bebelusii si copiii mici, persoanele in varsta, femeile insarcinate, persoanele care sufera de o boala cronica si cele al caror sistem imunitar este slabit (de ex. din cauza HIV/SIDA sau a tratamentului pentru cancer). Aceste persoane sunt mai putin capabile sa lupte impotriva infectiilor.

Trebuie subliniat faptul ca familiile cu copii care merg la scoala sunt de doua ori mai expuse virusurilor datorita modului usor de transmitere de la un copil la altul si de la copil la parinte sau alt membru al familiei.

Misiunea Dettol pentru Sanatate

Inovatia pe care o aduce Dettol No Touch pe piata din Romania o reprezinta dispenserul automat cu senzor pentru sapun lichid dezinfectant, primul sistem automat de spalare a mainilor fara atingere.

Sapunul lichid Dettol distruge 99,9% dintre bacterii printre care bacteriile gram pozitive si gram negative cum ar fi Enterococcus hirae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphilococcus aureus, asupra carora sapunurile antibacteriene obisnuite nu au nicio actiune.

•  Brosura informare mamici in maternitati;

•  Materiale de educare in salile de asteptare ale cabinetelor medicale;

•  Comunicare pe Internet prin intermediul www.dettol.com.ro si pagina de Facebook Dettol Romania;

•  Parteneriat in campaniile sociale alaturi de Salvati Copiii;

•  Parteneriat in campania “Salvati Craciunul” initiata de Gandul si PRO TV.

Citeste si despre