Despre oamenii bogati se spune ca sunt adesea si zgarciti, insa daca privesti lucrurile fara urma de frustrare vei vedea ca sunt pur si simplu chibzuiti si foarte atenti cu lucrurile in care isi investesc banii.
A fi bogat inseamna sa iti permiti si mofturi, nu doar mofturi, dar nu poti strange averi fara sa stii cum sa iti administrezi cheltuielile.
Oamenii care reusesc sa se imbogateasca au invatat la un moment dat care este valoarea muncii si a banilor si au invatat ca daca reusesti sa castigi multi bani, nu inseamna ca trebuie sa ii cheltuiesti rapid, mai ales in vremuri ca acestea pe care le traim, marcate de mare incertitudine si instabilitate economica. Pentru a atinge o stabilitate economica la scara mica, a familiei, este necesar sa invatam sa cheltuim banii cu cap.
O parte din succesul financiar pe care il au unii se datoreaza abilitatii lor de a face investitii rentabile si de a nu cheltui banii pe lucruri care nu merita. Ei au inteles ca a castiga si a spori veniturile tine mai mult de cheltuieli, decat de volumul de munca.
Haideti, deci, sa invatam si noi despre lucrurile pe care cei bogati nu dau niciodata banii.
1. Nu cheltuie constant pe iesiri costisitoare. Poate te surprinde, dar persoanele care au atins stabilitatea economica nu mananca doar in oras, nu ies mereu prin localuri scumpe si exclusiviste si nu se cazeaza doar la hoteluri de lux cand calatoresc. Aceste lucruri nu sunt obiceiuri, ci ocazii speciale, cu care isi acorda privilegiul de a cheltui putin mai mult decat de obicei.
2. Nu isi investesc banii in haine, incaltaminte, bijuterii si obiecte pe care sa le afiseze ostentativ. Evident, sunt si exceptii - acei oameni care nu stiu ce sa mai faca cu banii -, dar majoritatea oamenilor bogati prefera sa investeasca in lucruri "economice", nu neaparat de marca pentru ca sunt constienti ca nu eticheta de pe lucrurile pe care le ai conteaza, ci felul in care le porti si le afisezi.
3. Nu investesc in automobile "ultimul racnet". Poate ti se pare curios, dar oamenii avuti inclina spre masini practice si economice pentru ca sunt mai rentabile decat limuzinele sau SUV-urile de lux.
4. Nu cheltuiesc sume uriase pe aparatura de ultima generatie. Cand esti bogat ai nevoie de telefoane, computere, tablete, sisteme audio si electronice care sa functioneze corect si eficient, nu de "avioane" cu care irosesti timp pana iti dai seama cum functioneaza. De fapt, aparatura de ultima generatie este preferata de oamenii care nu sunt chiar atat de stabili economic, deoarece mai salveaza din aparente.
5. Nu ii platesc pe altii pentru lucruri pe care le pot face si singuri. Tund singuri iarba din curte, fac curat in casa, schimba o roata, gatesc, conduc singuri pana la supermarket in loc sa cheme un taxi.
6. Isi trimit copiii la scoli obisnuite, nu ii duc in unitati private si uneori nejustificat de scumpe. Iar asta nu inseamna ca nu incearca sa le ofere copiilor tot ce e mai bun.
7. Nu investesc in capriciile copiilor, ci ii invata ca trebuie sa merite si sa castige singuri ceea ce doresc sa aiba. Copiii cu parinti bogati au tendinta sa creada ca tot ce se poate cumpara li se cuvine, iar atunci trebui invete despre valoarea muncii si a banilor.
In concluzie, pentru a deveni un om stabil financiar, dar si bogat fizic, sufleteste si mental, tot ce trebuie sa faci este sa nu investesti energie, emotie si bani in lucruri care nu iti aduc fericire pe termen lung.