Importanta contractului cu bona

| | Actualizat: 2011-07-04 14:06:40

Incheierea unui contract cu bona este o masura atat legala, dar si benefica pentru tine. Termenii unui angajament legal te pot pune la adapost de o multime de probleme care ar putea aparea pe parcursul colaborarii cu ea. In plus, ai siguranta ca te poti baza pe ea o perioada de timp prestabilita si ca ea va respecta toate regulile impuse de tine.

Alegerea bonei este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa le iei ca mamica. Pe langa faptul ca trebuie sa iti folosesti intuitia pentru a te asigura ca este o persoana de incredere, contractul ti-ar putea oferi un confort psihologic. Siguranta copilului tau este in mainile ei asa ca este bine sa te asiguri ca nu ratezi niciun detaliu care consideri ca este esential!

Ce trebuie sa contina contractul incheiat cu bona?

Un contract intre tine si bona trebuie sa cuprinda toate aspectele legate de munca pe care o depune o bona. Nicio informatie, oricat de nesemnificativa ti s-ar parea, nu este de neglijat. De asemenea, trebuie sa pui la punct niste detalii – daca pe langa remuneratia de baza ii asiguri si mesele, factura la telefon, transportul sau alte facilitati. In functie de acestea este bine sa negocieze remuneratia.

 

Un astfel de contract ar trebui sa cuprinda urmatoarele informatii:

  • numarul de ore muncite (zilnice, saptamanale sau lunare – in functie de data la care faci plata);
  • beneficii si facilitati (la care ajungeti in urma negocierilor);
  • periodicitatea platii (saptamanal, zilnic, lunar) si modalitatea de plata;
  • obligatii si responsabilitati (aici trebuie detaliate absolut toate lucrurile pe care trebuie sa le faca – de la hranitul copilului pana la ducerea/luarea lui de la anumite cursuri saptamanale, spalarea lui, joaca cu el, spalarea rufelor lui, pregatirea hranei etc.);
  • perioada de proba (poti trece in contract si o perioada de proba in care se va afla bona intre anumite date pentru a-ti da seama de capacitatile ei profesionala si de felul in care se intelege cu copilul);
  • situatii speciale care pot aparea (de exemplu, intelegerea la care ajungeti in cazul in care stai mai mult la munca decat programul ei, metoda de recompensare a orelor state peste program; detalii cu privire la cum si cand sa te anunte cand intarzie sau absenteaza intr-o zi etc.);
  • costuri aditionale (daca de exemplu ai nevoie ca bona sa duca micutul undeva cu masina ei, te poti oferi sa ii platesti benzina, asigurarea sau sa o platesti suplimentar);
  • evaluarea performantelor si acordarea bonusurilor sau maririlor salariale (nu sunt obligatorii, dar pot fi programate anumite sedinte – din x in x luni – pe baza carora sa se discute performantele ei profesionale de pana atunci si posibilitatea acordarii bonusurilor);
  • clauze de incalcare ale contractului – este important sa fie precizat clar si concis ce se intampla in cazul in care bona incalca termenii contractului (pagube materiale, masuri legale etc.)

Cum se scrie un contract cu bona?

Contractul nu trebuie sa fie unul standard. Poti sa scrii unul chiar tu, intr-o forma personalizata. Nu este deloc complicat. Important este sa treci cu atentie toti termenii contractului (cat mai detaliat, pentru a nu exista neintelegeri). Exprimarea trebuie sa fie cat mai simpla, concisa si sa nu ridice niciun fel de interpretari.

In mare, acesta trebuie sa cuprinda numele ambelor parti (cu toate datele din buletin), obiectul contractului (serviciile pe care le presteaza), termenii lui, clauze speciale, durata pe care este facut (pe perioada determinata/nedeterminata), data si loc de semnatura.

Inca din prima propozitie a contractului trebuie precizat ca este un contract intre parinti si bona pentru servicii de ingrijire a copilului si ca el contine intelegerea dintre cele doua parti.

Daca nu esti sigura de viabilitatea contractului poti ruga un avocat sa se uite peste el in forma bruta, inainte de a-l da spre semnatura.

Apoi, da-i-l bonei sa il citeasca si sa il semneze. Ai grija sa ai 2 contracte cu semnaturi in original (unul ramane la tine, iar celalalt la bona). Daca vrei sa faci modificari la contract, apar clauze sau responsabilitati noi, poti face o anexa, dar ai grija sa fie semnata de ambele parti si fiecare dintre voi sa primeasca cate un exemplar.

Citeste si despre