Sfantul Nectarie, vindecatorul de cancer si boli grele, praznuit la 9 noiembrie! Cea mai puternica rugaciune tamaduitoare catre Sfantul Nectarie

| | Actualizat: 2024-11-08 14:18:19

In fiecare an, pe 9 noiembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Nectarie Taumaturgul. Credinta spune ca Sfantul Nectarie aduce vindecare celor bolnavi de cancer si boli grele si ca asculta rugaciunile femeilor care nu pot avea copii.

Cine a fost Sfantul Nectarie Tamaurgul

Sfantul Nectarie Tamaurgul s-a nascut pe 1 octombrie 1846, in Silivria, un orasel situat in provincia Tracia din nordul Greciei. La botez a primit numele de Anastasie. La varsta de 14 ani se indreapta catre Constantinopol, dornic sa-si continue studiile. In anul 1866, ajunge in insula Chios, unde lucreaza ca pedagog si dascal. La 27 de ani, devine monah la Manastirea Nea Moni, primind numele de Lazar. Dupa un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.

Dupa ce a absolvit cursurile Facultatii de Teologie din Atena, in anul 1885, pleaca in Egipt. Aici slujeste la biserica „Sfantul Nicolae”, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie il hirotoneste mitropolit onorific de Pentapolis, scrie crestinortodox.ro.

Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie ca ar vrea sa ia locul patriarhului, este trimis in anul 1890 in Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanta, prin care ii retrage cinstea arhiereasca. In Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios. Renunta la functia de conducator al Seminarului Teologic si intemeiaza Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, unde ramane pana la sfarsitul vietii.

CITESTE SI: Sfantul Nectarie, vindecatorul de cancer, praznuit pe 9 noiembrie. Ce e bine sa faci in aceasta zi sfanta

Nectarie trece la cele vesnice pe 8 noiembrie 1920, dupa ce a indurat timp de un an si jumatate chinurile cancerului. Desi moare din cauza cancerului, el este grabnic vindecator de cancer si de alte boli grave. Printr-o intamplare minunata, trupul sau este descoperit neputrezit si izvorand mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din mormant si asezate in biserica manastirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvantare. Canonizarea sa a avut loc in 1961, cu zi de praznuire pe 9 noiembrie.

Minunile Sfantului Nectarie

Maicile de la Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, venind la spital sa ia trupul Sfantului Nectarie, au scos vesta de pe trupul acestuia si au asezat-o intamplator pe patul vecin, unde era prezent un paralitic. Spre mirarea tuturor, paraliticul s-a ridicat din pat si a inceput sa mearga.

Parintele protosinghel Matei Bilauca, staret al manastirii din Sinca Veche, povesteste:

„A venit la noi o batranica din Brasov cu niste hainute de-ale nepotelului ei si ne-a rugat sa il pomenim pe baietel ca are o tumoare la cap si a doua zi trebuia sa fie operat la Spitalul Fundeni. I-am miruit hainutele cu ulei de la candela de langa moastele Sfantului Nectarie si am indemnat-o sa aiba nadejde la Sfantul. A doua duminica a venit sa-mi spuna ca in ziua cand trebuia operat baietelul, doctorii au constatat la tomograf ca tumoarea nu mai exista”.

Sunt nenumarate marturii ale celor ce au fost vindecati de diferite boli prin ajutorul primit de la Sfantul Nectarie. Aceste minuni sunt consemnate in mai multe volume despre viata Sfantului Nectarie.

Unde se regasesc moastele Sfantului Nectarie, in Romania

Potrivit crestinortodox.ro, crestinii se pot inchina moastelor Sfantului Nectarie la:

  • Manastirea Radu Voda din Bucuresti (particele din moastele sale sunt prezente aici din anul 2002);
  • biserica „Sfantul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iasi;
  • paraclisul Manastirii „Maica Domnului - Bucuria neasteptata" din Manastirea rupestra Sinca Veche, judetul Brasov (moastele au fost daruite de Manastirea Grigoriu din Sfantul Munte Athos);
  • Manastirea Putna;
  • Schitul „Sfintii Ioan si Nectarie" din Bradetu, judetul Arges;
  • Manastirea Halmyris din comuna Murighiol, judetul Tulcea;
  • Catedrala arhiepiscopala din Galati;
  • capela „Sfantul Andrei" din cadrul Spitalului Judetean Galati;
  • biserica „Sfintii Voievozi" din satul Ghimicesti, comuna Fitionesti, judetul Vrancea;
  • biserica „Sfanta Treime" din localitatea Bucium, judetul Brasov;
  • biserica Spitalului TBC din Sibiu;
  • biserica „Sfantul Ierarh Nicolae" si „Izvorul Tamaduirii" a Spitalului Judetean „Sfantul Ioan cel Nou" din Suceava;
  • Biserica Memoriala „Mihai Viteazul" din Alba Iulia.

Cea mai puternica rugaciune tamaduitoare catre Sfantul Nectarie, vindecatorul de cancer si boli grele

Potrivit scrierilor bisericesti, Sfantul Nectarie este cel care aduce alinare bolnavilor de cancer sau femeilor care nu pot avea copii. In aceasta zi de sarbatoare, crestinii ortodocsi pot rosti cea mai puternica rugaciune, despre care se spune ca este vindecatoarea tuturor bolilor grele:

CITESTE SI: Semnificatia numelui „Nectarie”

O, preasfinte si intru tot laudate, mare facatorule de minuni Nectarie, pri­meste a­ceasta putina rugaciune de la noi, nevred­nicii robii tai, caci catre tine, ca la un ade­varat izvor de tamaduiri si grabnic fo­lo­sitor si ajutator prea­minunat scapand si catre sfant chipul icoanei tale privind, cu la­crimi fier­binti ne rugam tie: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi saracia si ticalosia noastra.

Vezi ranile sufletelor si ale trupurilor noastre. Ne rugam tie, Sfinte Ierarhe Nectarie, grabeste de ne ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni si ne sprijineste pe noi, robii tai. Ia aminte la sus­pinele noastre si nu ne trece cu ve­derea pe noi, ticalosii si scarbitii, ca stim, sfinte al lui Dumnezeu, ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare cine a nazuit la ajutorul tau si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas nea­jutat.

Ca cine te-a chemat intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine, in dureri fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai usurat suferinta?

Minunile si ajutorul tau ne-au facut si pe noi, ticalosii si scarbitii, sa te chemam sa ne vii in ajutor. Stim, o, alesule ierarh, de multi­mea ta­ma­duirilor pe care le-ai facut, nou doctor fara-de-arginti aratandu-te. Nu cu­noas­tem nici sufe­rinta si nici durere pe care sa nu le poti alina.

Nu cunoastem nici o boala careia tu sa nu ii poti aduce tamaduire, dar mai mult decat atat, nu numai ca ai tamaduit boli despre care doctorii ziceau ca nu pot fi tamaduite, ci si pe multi bol­navi i-ai ajutat sa se intareasca in credinta si in rabdare, si sa ia plata de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Ingenunchind, ne rugam tie, Sfinte Ie­rarhe Nectarie, ca sa te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea ruga­ciunile tale cele jertfelnice, ci te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri.

Catre Acela roaga-te, ca sa fim si noi ajutati si miluiti cu rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbaviti, ca sa binecu­vantam pe Dum­nezeu Cel in Treime laudat, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

  • Surse: crestinortodox.ro
  • Foto: crestinortodox.ro, unsplash.com

Citeste si despre