Razele ultraviolete sunt inamicul numarul 1 al pielii, atat in cazul adultilor, cat si in cazul celor mici, atunci cand ne aflam in aer liber, sub soarele arzator al verii, fie la plimbare, fie la o lunga zi de plaja. Cremele de protectie solara sunt cele care ne apara impotriva actiunii nocive a ultravioletelor.
Atunci cand protectia solara este insa incorect aplicata, creste riscul arsurilor solare, al imbatranirii premature a pielii, dar si cel al unor afectiuni mai grave ale pielii, incluiv temutul cancer. Descopera care sunt greselile cel mai des intalnite in ceea ce priveste protectia solara.
1. Aplici crema de protectie solara o singura data
Aplicarea cremei de protectie solara nu se face o singura data, inainte de a pleca la plaja, fiind un obicei nesanatos. Crema trebuie sa fie aplicata la fiecare doua ore, astfel incat pielea noastra sa aiba parte de cea mai sigura protectie.
Citeste cu atentie si eticheta produsului pe care il folosesti, pentru ca, daca ai obiceiul sa pastrezi crema de la un concediu la altul, este posibil ca aceasta sa fi expirat. Nu depozita crema in locuri cu umezeala, nu o tine in razele directe ale soarelui si nici in incaperi prea calduroase, pentru ca sunt factori care duc la alterarea mai rapida a acestora.
2. "Nu ma bronzez, nu folosesc crema de protectie"
Multe persoane asociaza bronzul cu protectia solara, de aceea considera ca nu trebuie sa se protejeze, pentru ca astfel vor obtine o culoare aramie a pielii. Este o greseala, caci crema nu te impiedica sa te bronzezi. Din contra, factorul de protectie solara nu numai ca te protejeaza de afectiuni ale pielii, dar te ajuta sa ai un bronz frumos, uniform, pentru ca te protejeaza de arsuri ale pielii si de aparitia petelor rosii. Niciun tip de piele nu etse protejata in mod natural contra radiatiilor de tip UVA si UVB.
3. Nu folosesti lotiuni protectoare decat in vacanta de la mare
Statisticile arata ca, la nivel mondial, peste 2 milioane de persoane sufera de cancer de piele, iar incidenta bolii este in crestere. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda, pentru prevenire, folosirea lotiunilor si cremelor de protectie solara nu numai in timpul vacantelor petrecute la plaja. Protectia este utila si in zilele calduroase ale verii, mai ales daca ai multe drumuri de facut prin soarele arzator. Aplica lotiune nu numai pe ten, ci si pe celelalte zone ale pielii care sunt expuse la razele soarelui.
4. Nu utilizezi crema cu factorul de protectie potrivit
SPF (factorul de protectie solara) este cel care determina cat de bine protejata este o persoana care sta la soare. Astfel, cu cat este mai mare factorul de protectie, cu atat va fi mai bine protejata contra radiatiilor.
Toata lumea ar trebui sa utilizeze protectie solara cu SPF de cel putin 30. Pielea copiilor este mai sensibila decat cea a adultilor, fiind mai predispusa la arsuri solare, de aceea este bine ca in cazul lor sa se foloseasca o crema de protectie cu SPF 50+.
5. Nu folosesti crema pe toata suprafata corpului
Aplicarea cremei de protectie nu trebuie sa se faca numai pe o anumita parte a corpului, pe zonele mai expuse, fiind o greseala. Crema trebuie sa fie aplicata uniform, pe toata suprafata pielii. Trebuie, de asemenea, sa verifici daca lotiunea sau crema te apara nu numai de razele ultraviolete de tip B, ci si de ultravioletele de tip A. Dupa ce aplici crema, maseaz-o cu miscari lente pana cand intra foarte bine in piele.
Nu uita sa aplici crema de protectie si pe zone la care poate nu te-ai gandit ca ar putea avea de suferit din cauza razelor ultraviolete. Este vorba despre pavilioanele urechilor, despre scalp, dar si despre buze. Pentru protectia buzelor este ideal balsamul care contine si factor de protectie.
6. Nu aplici crema la momentul potrivit
O alta greseala pe care o poti face este sa aplici factorul de protectie cand de afli deja la plaja. Specialistii recomanda ca aplicarea cremei sau a lotiunilor trebuie sa fie facuta cu 15 - 30 de minute inainte de expunerea la soare.
7. Folosesti produse de protectie doar vara
Daca adultii sunt mai rezistenti in fata razelor ultraviolete, copiii sunt mult mai sensibili. De aceea, parintii ar trebui sa ii dea pe cei mici cu crema de protectie si in celelalte luni ale anului, pe zonele expuse razelor directe ale soarelui.
8. Nu reaplici crema dupa ce intri in apa
Aceasta este una dintre cele mai comune greseli pe care o putem face, atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor. Crema si lotiunea trebuie sa fie reaplicate dupa ce ai facut baie, indiferent ca este apa sarata a marii sau apa din piscina.
Atunci cand esti la plaja, ia si masuri de protectie suplimentara, cum ar fi purtarea unei palarii si a ochelarilor de soare.
9. Te bazezi pe produse de machiaj care ofera protectie
Fondul de ten contine, de multe ori, si factor de protectie solara. Daca folosesti un fond de ten care are si factor de protectie solara, asta nu inseamna ca nu trebuie sa aplici si crema de protectie. Fondul de ten nu va suplini crema, pentru ca nu poate face fata la fel de bine radiatiilor solare. Inainte sa aplici fondul de ten, foloseste si o crema contra razelor UV.
10. Te expui la soare la ore nepotrivite
Tuturor ne place sa ne lasam mangaiati de razele soarelui, insa este important sa nu uitam de recomandarile medicilor. Astfel, atat pentru a preveni arsurile solare, dar si pentru a scadea riscul de insolatii, dar si de a aparitie a unor probleme cardiovasculare, expunerea la soare trebuie sa se faca pana la orele pranzului si dupa-amiaza, dupa ora 16:00. Daca esti nevoit sa iesi din casa la orele la care nivelul de radiatii este mai crescut, ai grija sa iti acoperi capul si sa porti haine lejere, care sa nu favorizeze transpiratia, din material precum bumbacul.
11. Daca sunt nori, nu folosesti crema
Cerul innorat nu este nicidecum o garantie a faptului ca nu te mai expui pericolului radiatiilor. Specialistii atrag atentia ca trebuie sa folosim protectie solara chiar si daca prindem o zi de plaja presarata cu nori. Numai astfel te asiguri ca ii acorzi pielii tale protectia de care are nevoie.