Efectele pe care retelele sociale le au asupra sanatatii mintale pot fi pozitive sau negative, in functie de timpul dedicat acestora, activitatilor intreprinse si modului in care te raportezi la ele. Descopera modurile in care frecventarea site-urilor de socializare iti poate afecta sanatatea emotionala!
Accentueaza anxietatea in interactiunile directe si izolarea sociala
Retelele sociale reprezinta o comunitate interactiva, bogata in informatii si evenimente, conversatii si sfaturi de care ai nevoie in anumite situatii. Chiar si asa, acestea nu pot inlocui interactiunile umane directe, care au un impact pozitiv asupra dezvoltarii tale emotionale.
In momentul in care petreci mult timp navigand pe astfel de site-uri, incepi sa te izolezi social de prietenii din jur si de alte persoane dragi si sa-ti concentrezi atentia si gandurile doar in cercul de prieteni de pe pagina ta de socializare.
Dupa un timp, constati ca in momentul in care esti nevoita sa faci fata unor discutii directe sau intalniri de grup, resimti sentimente de teama, anxietate sau emotie. Exista riscul chiar sa nu iti mai doresti deloc sa te intalnesti cu prieteni si apropiati si sa petreci timp doar in "compania" celor virtuali, ceea ce este nesanatos pentru sanatatea ta emotionala.
Te ajuta sa te simti apreciata si sa cunosti oameni noi
In momentul in care iti faci cont pe un astfel de site, cercul tau de prieteni se largeste de la o zi la alta, cu nume si chipuri noi si ai posibilitatea de a lega relatii de prietenie si, de ce nu, chiar de iubire.
De asemenea, aprecierile unor postari sau informatii pe care le postezi pe pagina ta iti pot creste stima de sine si iti pot da incredere sa mergi mai departe atunci cand intampini obstacole in calea reusitelor tale.
Creeaza dependenta si afecteaza productivitatea si performantele
Retelele de socializare au devenit un fenomen mondial si un "drog" greu de stapanit in randul multor utilizatori. Creeaza dependenta si te determina sa petreci foarte mult timp in aceste comunitati. Tentatia de a naviga pe site-urile de socializare este atat de mare, incat nici macar in momentul in care esti la munca sau implicata in anumite activitati profesionale, nu te poti abtine sa nu pierzi timp pe aceste retele pentru a mai descoperi ce au mai postat prietenii si ce mai este nou in lumea virtuala.
Daca esti una dintre persoanele care au cazut in capcana dependentei de site-urile de socializare, afla ca productivitatea si performantele profesionale pot avea de suferit. De asemenea, frecventarea abuziva a acestor retele poate sta in calea evolutiei tale profesionale.
Poti fi tentat sa renunti la a te implica in anumite proiecte sau in a-ti termina la timp anumite sarcini profesionale, din cauza navigarii abuzive pe astfel de site-uri. Poate fi demoralizator pentru tine si iti poate afecta stima de sine si increderea in tine.
Dezvolta "sindromul" Fear Of Missing Out (frica de a nu pierde nimic)
Americanii au descoperit un fenomen aparte printre utilizatorii site-urilor sau retelelor de socializare, numit "Fear Of Missing Out". Acesta se traduce prin nevoia accentuata de a verifica constant pagina de pe site-ul de socializare, la intervale foarte scurte de timp si prin imposibilitatea de a te deconecta de la informatiile care curg secunda de secunda pe pagina ta.
Retelele sociale pot fi sursa de inspiratie si stimulent motivational
Reteaua de scializare si prietenii virtuali pe care i-ai adunat in timp se pot dovedi o sursa de inspiratie si motivatie pentru a derula noi proiecte sau pentru a te implica in anumite actiuni de voluntariat sau hobby-uri.
De exemplu, reusitele profesionale ale unor prieteni virtuali te pot motiva sa te implici mai mult in ceea ce faci si sa culegi si tu laurii unei avansari profesionale sau ai unui salariu mai mare.
Succesul unei diete de slabit sau vointa de care a dat dovada unul dintre prietenii tai virtuali te poate stimula sa incepi si tu o astfel de actiune sanatoasa si sa iti remodelezi silueta.
Ce alte efecte benefice sau nocive crezi ca mai au retelele de socializare asupra sanatatii tale mintale? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!