8 probleme de sanatate asociate cu munca de birou

| | Actualizat: 2017-08-22 09:28:36

Munca de birou este asociata cu aparitia multor probleme de sanatate, din cauza lipsei luminii naturale, expunerii la aer conditionat, din cauza stresului si statului pe scaun ore intregi. 

Aproape fiecare femeie se va plange, la un moment dat, din cauza unei probleme de sanatate aparute la locul de munca sau care se agraveaza din cauza serviciului. Din fericire, exista solutii prin care pot fi ameliorate simptomele, dar si metode de prevenire.

Durerile de spate

Cele mai multe dintre femei se plang de dureri de spate, dar si de dureri de gat, cauzate de statul pe scaun pentru perioade lungi de timp. Cand stai prea mult pe scaun, muschii stau incordati, iar discurile intervertebrale au de suferit. Cu cat perioadele in care stai pe scaun sunt mai lungi, cu atat creste riscul aparitiei de afectiuni lombare, pana la hernie de disc.

Ce este de facut: pentru a reduce riscul aparitiei durerilor lombare si de gat, ridica-te de la birou la fiecare 30 de minute si fa putina miscare. Ai grija sa adopti si o pozitie corecta pe scaun, adica stai cu talpile lipite de podea, iar coatele trebuie sa fie indoite la 90 de grade atunci cand scrii sau cand stai in fata unui monitor.

Scaunele ergonomice sunt foarte utile pentru prevenirea aparitiei durerilor de spate. Din cand in cand, intinde-ti spatele si ridica mainile deasupra capului. Este un exercitiu care ajuta in combaterea durerilor de spate. In timpul liber este recomandata practicarea unui sport, indiferent ca este vorba despre jogging, tenis, aerobic sau inot.

Durerile de cap

Durerile de cap pot fi declansate de lipsa somnului, stres si lipsa de hidratare, insa pot aparea si in cazul in care iti este foame, insa uiti sa mananci. Astfel de dureri afecteaza multe mame care muncesc.

Ce este de facut: pentru a reduce riscul unei dureri de cap, in primul rand asigura-te ca bei suficienta apa. Tine intodeauna o sticla cu apa pe birou, sticla care pana la sfarsitul zilei trebuie sa fie golita. Mananca atunci cand iti este foame si nu sari peste pauza de pranz.

Cand durerea te ia pe nepregatite, iti poti masa usor tamplele. De asemenea, daca te doare capul, incearca sa faci mai multe pauze de la munca pe calculator, ca sa iti odihnesti ochii. In cazul in care durerea nu se opreste, poti lua un analgezic, insa solutia nu o reprezinta medicamentele, ci indepartarea cauzelor.

Anxietatea

Multe femei care lucreaza la birou, experimenteaza stari de anxietate din cauza ca au prea multe sarcini de indeplinit, multitaskingul fiind la ordinea zilei. Pentru ca nu mai au timp sa se relaxeze, isi fac prea multe griji. Toate acestea le fac sa se simta mereu nelinistite, ceea ce le scade puterea de concentrare si productivitatea.

Ce este de facut: incearca sa te relaxezi mai mult si sa nu iti doresti sa detii controlul atat la birou, cat si acasa. Lasa-i pe cei din jur sa te ajute si spune cand ai nevoie de ajutor. Cand esti la birou, ia o pauza in care sa bei un ceai sau doar sa stai putin de vorba cu o colega, ca sa te deconectezi. In zilele libere, iti sunt de ajutor activitatile in aer liber si sportul.

Obezitatea

Pericolul obezitatii le paste pe multe dintre femeile care lucreaza la birou, din cauza ca nu au timp sa faca miscare, iau mese neregulate si au un program de lucru haotic. Un stil de viata sedentar nu numai ca favorizeaza aparitia obezitatii, dar si a altor probleme de sanatate precum cele cardiace.

Ce este de facut: ar trebui sa nu sari niciodata peste pauza de masa si sa incerci sa mananci cat mai sanatos. Daca la serviciu nu este o cantina, incearca sa iti iei de acasa mancare gatita. Daca ai timp sa mergi si la sala de sport de doua-trei ori pe saptamana, este cu atat mai bine pentru sanatatea ta.

Afectiuni ale vederii

Din cauza timpului prelungit petrecut in fata unui monitor, dar si pentru ca in unele birouri nu exista surse de lumina naturala, multe femei se vor confrunta cu probleme de vedere. Problemele sunt, de cele mai mult ori, temporare, insa daca nu se iau masuri la timp, se pot transforma in afectiuni permanente.

Ce este de facut: nu sta ore in sir in fata unui monitor de laptop sau de calculator, ci obisnuieste-te sa faci pauze. Iesi afara sau mergi intr-un spatiu unde ai parte si de lumina naturala, ca sa iti odihnesti ochii. Daca ai mult de lucru si nu poti sa te ridici de la birou, stai doua-trei minute cu privirea in cu totul alta parte si nu in monitor, fiind o metoda excelenta ca sa iti odihnesti ochii. De mare ajutor pot fi si ochelarii de protectie a vederii pe care sa ii porti atat timp cat lucrezi in fata calculatorului. Cel mai bine este sa tii cont de sfatul unui medic oftalmolog atunci cand ii alegi.

Sindromul burnout

Munca solicitanta de la birou, sarcinile tot mai multe, la care se adauga si drumul catre serviciu, plus sarcinile pe care le ai de indeplinit in sanul familiei, te pot solicita intr-atat de mult incat sa suferi de sindromul burnout. Te vei simti pur si simplu epuizata, abia mai poti face fata indatoririlor de serviciu, iar stresul este la cote maxime, simti ca nu mai ai energie si resurse ca sa o scoti la capat.

Ce este de facut: in astfel de situatii, este recomandat sa iti iei un concediu de cel putin doua saptamani, ca sa ai timp sa te refaci. In aceatsa perioada este bine sa iti faci si un plan de actiune, sa iti restabilesti prioritatile, ca sa nu ajungi din nou de unde ai plecat. Invata, de asemenea, sa nu mai iei toate sarcinile asupra ta si sa spui atunci cand esti depasita de situatie.

Deficit de vitamine si minerale

O alta problema cu care se pot confrunta femeile care lucreaza este deficitul de vitamine si minerale, deoarece iau mese haotice, nu consuma suficiente legume si fructe proaspete. Carentele cel mai des intalnite sunt cele de fier, dar si de magneziu sau de vitamina B12. In astfel de situatii, apar stari de oboseala, lipsa de energie, apatie, putere de concetrare scazuta.

Ce este de facut: ideal este sa mananci in fiecare zi legume si fructe, chiar poti face si cate o cura cu suplimente alimentare, la recomandarea unui medic.

Citeste si despre